興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教各位,我完全唔識較相機功能,因家中 canon s90 已壞, 請問 sony rx100 2好d定Panasonic gm1好d?? 因想買部$6000樓下,主要去旅行影相同夜景,家中沒有單反怕完全唔識用kit set

大宅

RX100 II 有反mon而且輕便過GM1,(但個反mon 不能自拍的)
但GM1 對焦與反應又會快過 RX100 II ,當然RX100II也很快的,
你之前用s90 ,我可以講你知s90是很慢的。
而GM1 可以另外買遠攝鏡拍攝很遠的景物,或者你想拍D前清後很濛的照片,
又可以另外買大光圈鏡,而這方面 RX100 II 就不用煩,無得換鏡,
要拍攝很遠的景物,要前清後很濛就要另買相機。

男爵府

wchichi5627 發表於 14-7-17 10:45
請教各位,我完全唔識較相機功能,因家中 canon s90 已壞, 請問 sony rx100 2好d定Panasonic gm1好d?? 因 ...
6000買RX100 III,A6000都得啦。我啱啱入左部GM1水3900,真係好快。

洋房

回覆:請教 - 方便旅行相機 rx100 2 - gm1

朋友介紹fujifilm qx1, 師兄們覺得ok嗎?? :)

珍珠宮

回覆:wchichi5627 的帖子

我而家用緊 rx100iii.. 不過心思思想換 gm1...

別墅

引用:我而家用緊+rx100iii..+不過心思思想換+gm1

原帖由 teresayan07 於 14-07-20 發表
我而家用緊 rx100iii.. 不過心思思想換 gm1...
請問點解? rx1000iii 有咩吾好? 我都係考緊 rx100iii 同 GM1 呀! 最衰rx100iii 冇touch mon ~
請問GM1 支kit 鏡ok 嗎? 我懶得換鏡架,最多換支定焦餅...

洋房

我見而家特價rx 100。。3490。rx 100 2。。4490。。。xq1。2990。。好迷網呀。。。因我想auto為主。。rx100 3要6000多好貴。各大大有咩意見呢 。。。

珍珠宮

回覆:worry123 的帖子

我覺得 rx100iii 同 gm1 係各有優缺點.. 不相伯仲...
Rx100iii 有180反 mon.. 支zeiss鏡有廣角又有1.8大光圈.. 有內置 EVF.. 閃燈同步可以去到1/2000s.. 錄影規格好d..有電子快門線.. 支援 apps.. 不過我覺得佢測光有d飄忽.. 我之前去戶外影相.. 係大太陽下睇唔清楚個 mon.. 要盲拍.. 出來既相有d就小小過光.. 有d就小小過暗.. 所以又想換..

Gm1 就感光元件大d.. 可換鏡.. 有 touch mon.. 對焦快.. 不過閃燈同步得1/50s.. 無反 mon.. 唔支援 evf.. 錄影得50i.. 唔支援 b 快門/快門線..
我睇這d comment 話 gm1 個自動 mode幾可靠.. (不過未真係玩過.. 唔知真唔真?)
我而家比較想搵部自動 mode 都影得唔差既.. 有時睇唔清個 mon 都唔駛煩..

別墅

回覆:teresayan07 的帖子

GM1 自動mode ok 呀!我家姐有~ 影小朋友都ok ! 我就係比佢吸引~

珍珠宮

引用:GM1+自動mode+ok+呀!我家姐有~+影小朋友

原帖由 worry123 於 14-07-22 發表
GM1 自動mode ok 呀!我家姐有~ 影小朋友都ok ! 我就係比佢吸引~
Gm1 既自動白平衡準嗎?
人老左就愈來愈懶.. 最好就 auto mode ok 就唔駛煩..

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:我見而家特價rx+100。。3490。rx+100+2。。

原帖由 wchichi5627 於 14-07-21 發表
我見而家特價rx 100。。3490。rx 100 2。。4490。。。xq1。2990。。好迷網呀。。。因我想auto為主。。rx100 ...
邊度仲有rx100m1賣呀?thx

洋房

風x

珍珠宮

worry123 發表於 14-7-22 16:55
今日放左 rx100m3 換 gm1... 試左幾張... 老實講好失望.... rx100m3 出 d 相靚好多 wor....
可能我仲未摸熟部機... 有 d 後悔 tim...

別墅

回覆:teresayan07 的帖子

咁配過支鏡~ 我都未買呀! 見人地影出來既相ok 架 !

珍珠宮

引用:咁配過支鏡~+我都未買呀!+見人地影出來既

原帖由 worry123 於 14-07-23 發表
咁配過支鏡~ 我都未買呀! 見人地影出來既相ok 架 !
唔再買鏡啦.. 無預錢再買
明明gm1支kit評價唔差 wor..
摸熟左應該會好d..
(我用左5年sony機... 第一次用 panasonic..)

別墅

回覆:請教 - 方便旅行相機 rx100 2 / gm1

你放部rx100iii 幾錢呀?

珍珠宮

worry123 發表於 14-7-24 00:09
你放部rx100iii 幾錢呀?
$6000 買入.. $5200 放... (rx100iii 真係幾搶手.. 我一出 post 一個鐘內就約好交收..)
跟住買 gm1 加塊 37mm filter 仲有 $60 剩..

男爵府

teresayan07 發表於 14-7-23 21:23
今日放左 rx100m3 換 gm1... 試左幾張... 老實講好失望.... rx100m3 出 d 相靚好多 wor....
可能我仲未摸熟 ...

我啱啱先用三千九買左GM1 水,講真夜晚真係差小小。其他都幾好玩。真係好細部。
不過去沙灘拍片唔知點解有好多藍邊??但影出黎又冇喎???

洋房

邊度買6000...我應該買rx100ii...4490...因只去旅行用。。。100ii同100iii真的差好遠嗎

珍珠宮

引用:Quote:teresayan07+發表於+14-7-23+21:23+

原帖由 oldbean 於 14-07-24 發表
水貨真係好抵.. 其實 panasonic 既品質口碑都唔錯.. 買水貨其實都 ok...

首頁

尾頁

跳至