基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係一個超無記性既人,無論細時讀書, 大時做野都係唔記得呢樣, 唔記得個樣, 而背誦對我黎講真係一個超大難關, 但我自己好想背好主禱文, 但來來去去唔係漏前面個句就係漏左後面個句, 亦試過放棄唔背, 拎出黎睇住讀就算.

但我好感謝主, 因為有一日我聽到阿仔响度 EE 哦哦咁哼歌, 聽到: 「免我們的債, 如同我們免了....」
估下估下知道佢唱緊「主禱文」, 咁我問佢唱乜, 佢就話主禱文, 不過有D 唔記得.
咁我就上YOUTUBE search 主禱文, 一搵就搵到阿仔唱既版本, 佢好開心, 要我同佢一齊聽, 一齊做動作, 晚晚聽, 聽左2個星期, 我終於唔使睇貓紙都識背, 呢次我完全感受到 :「耶穌說、我實在告訴你們、你們若不回轉、變成小孩子的樣式、斷不得進天國。 」(太十八:3)

我一直用自己既方法去接近神, 原來神已經安排好, 派我仔呢個小天使來教導我, 好感謝神. 我的分享可能只係一件小事, 但足以見到神為我的 「小事」留心及安排好. 感謝你呀, 主!

以下就係我提到的youtube 主禱文.

http://www.youtube.com/watch?v=ZGPQbsHx1vM

我們在天上的父。
願人都尊你的名為聖,
願你的國降臨,願你的旨意行在地上,
如同行在天上。
我們日用的飲食,今日賜給我們。
免我們的債,如同我們免了人的債。
不叫我們遇見試探,救我們脫離兇惡。
因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們。

bean18    發表於 14-7-17 17:24

別墅

回覆:一個好無記性既人既小小分享 <如何背誦主禱文>

為你感恩呀!!

珊瑚宮

感謝天父

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

子爵府

很喜歡你那句『你們若不回轉、變成小孩子的樣式、斷不得進天國。』的分享.

是我, 我也很喜愛這歌.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

joetreemo 發表於 14-7-17 12:29
很喜歡你那句『你們若不回轉、變成小孩子的樣式、斷不得進天國。』的分享.

是我, 我也很喜愛這歌 ...
謝謝你喜歡我的分享, 這句是主的話, 不是我的, 但我會銘記和用心感受主的說話, 將主的東西一點一點在我心增加.

這歌真是好好聽, 由小朋友唱更加好聽, 願大家都變成小孩子的樣式, 同進天國. ^^

大宅

引用:我係一個超無記性既人,無論細時讀書, 大時

原帖由 ManPL 於 14-07-17 發表

我係一個超無記性既人,無論細時讀書, 大時做野都係唔記得呢樣, ...

男爵府

感恩

大宅

成人版

https://www.youtube.com/watch?v=jIGMXsHi5js

首頁

尾頁

跳至