樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重重辣招包圍,近日旺勢只是小陽春,在整體歐美加上中國經濟氣氛欠佳下,香港樓價下行壓力遠高於上升的動力,「泡沫隨時會爆」,樓價隨時跌兩、三成。
係就好。。。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 ddddssss 的帖子

唔係望經濟衰退, 不過點都唔會高追

男爵府

泡沫爆就大件事, 公司裁員, 倒閉, 人人無工做, 銀行收緊, 到時有錢都吾做按揭,!!!

無工做,無收入, 開飯都成問題, 仲點諗買樓呀

sinsinlo  同意  發表於 14-7-24 16:40
MariaTsui  AGREE  發表於 14-7-24 11:30

大宅

趺2,3成就甘大件事,,,但唔見得我地未升2,3成時同而家比我地好好多啊收入,,升只係對D本身有錢既人有著數, 我地呢D升斗市民,,真係影響不大囉, 趺我不知幾開心,

大宅

話跌都好幾年……依家d樓價,真係驚人!有時有新盤(入場費六佰幾萬以上),見人山人海d人爭住買,真係想知點解d人甘有錢,乜人住得起? 有時都好感慨,唔係個個都可以安居樂業。

SS0303  唉  發表於 14-7-28 17:14
ekhc    發表於 14-7-24 00:48
muimuizhe  同意  發表於 14-7-20 20:57

別墅

ddddssss 發表於 14-7-17 14:14
中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重重辣招包圍,近日旺勢只是小陽春,在整體歐美加上中國經濟氣氛欠 ...

銀紙日日印,股市日日升,近日旺勢只是小陽春?上年尾又有乜乜專家講過同一番話,結果有朋友上年尾買左個400萬單位,而家460了

別墅

回覆:henryeleventh 的帖子

富貴險中求,good job!

大宅

回覆:「泡沫隨時會爆」。。。係就好喇

等下啦, 10年後就跌3成架啦, 不過要升左唔知幾多先

大宅

d父母個個供完加按幫仔女上車, 又有壓力測試, 除非日本仔打來, 點解我會平賣比你

大宅

d父母個個供完加按幫仔女上車, 又有壓力測試, 除非日本仔打來, 點解我會平賣比你

別墅

今日旺角魚蛋河賣30文,跌兩三成就賣返22文,可能嗎?但我諗遲下賣40文機會大D囉!

別墅

RAA 發表於 14-7-17 14:25
回覆 ddddssss 的帖子

唔係望經濟衰退, 不過點都唔會高追

有位股民問過一位講股專家我隻騰訉10文買入,請問專家可以升到乜野位,講股專家話:升到14文都好高啦,離頂不遠.....結果短短幾年間升到600文了.點叫高位?點叫底位?問上帝都未必知

侯爵府

禁止訪問

引用:Quote:ddddssss 發表於 14-7-17 14:14 中大

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

henryeleventh 發表於 14-7-17 19:17
有位股民問過一位講股專家我隻騰訉10文買入,請問專家可以升到乜野位,講股專家話:升到14文都好高啦,離頂不 ...

對我嚟講, 高位就係一個我認為不合理或不能負擔嘅價位.

大宅

引用:Quote:原帖由+henryeleventh+於+14-07-17+

原帖由 wendyyiu 於 14-07-17 發表
個人經歷,07年中本人好似大家一樣一心置業。當時同大家一樣覺得唔買就買唔到。結果,連未來奶奶張綠表加埋 ...
高處未算高…我11年因為結婚要買樓,當時個個都叫我地唔好買,有老爺屋企住可以等下先,結果我今年放左層樓換樓…住左3年仲賺左100萬

公爵府

引用:中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重

原帖由 ddddssss 於 14-07-17 發表
中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重重辣招包圍,近日旺勢只是小陽春,在整體歐美加上中國經濟氣氛欠 ...

我都同意!但最大問題係隨時即係幾時先?!出年就爆同5年後先爆都唔同部署啦!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

別墅

ume 發表於 14-7-18 18:13
我都同意!但最大問題係隨時即係時先!出年就爆同5年後先爆都唔同部署啦!

...

亦有可能先再升二、三成,之後再跌二、三成,亦有可能分幾年後才完成波覆.......亦可能現價上落3-5%,橫行幾年,幾年後因通脹關係,今日個價以經吾覺貴,因橫行幾年,置業、結婚、新移民以等無可等,所以最後都要決定置業......但以經不知不覺幫業主供了幾年樓了.(呢個估計可能性極大,相信政府同發展商想法會差吾多,白表賣左幾仟個單位,如果跌得10%,一定大把人負資產,白表買左實呱呱嘈,政府實會比人批評好心做壞事)

男爵府

引用:中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重

原帖由 ddddssss 於 14-07-17 發表
係就好x2

男爵府

引用:Quote:ddddssss+發表於+14-7-17+14:14+中大

原帖由 henryeleventh 於 14-07-17 發表
銀紙日日印,股市日日升,近日旺勢只是小陽春?上年尾又有乜乜專家講過同一番話,結果有朋友上年尾買左個400萬 ...
係,其實專家都係唔多準。

首頁

尾頁

跳至