樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重

原帖由 ddddssss 於 14-07-17 發表
中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重重辣招包圍,近日旺勢只是小陽春,在整體歐美加上中國經濟氣氛欠 ...
有咩條件泡沫?災難性發生,政治不穩,移民離開本土。大家等錢用一齊沽貨,大量土地供應。香港業主大部分持有1-2個物業,之前買落,供得起,為咩要沽先。2-4月吹淡風,好多基金經理話樓價跌3成。97時,1人持有幾個物業,供唔起,骨排效應。現在,有工做,又唔似供唔起樓。

大宅

昨天聽到有個約26歲年輕女說
父母用9百多萬買左層環宇海灣俾佢
你話樓貴但有人買得起
現在社會係患寡兼患不均
上層人夠能力買貴樓
基層人有機會申請公屋不過有排等
中上層人有能力買樓不過越買越細
中下層人最慘
政府在住的政策上迷失多年
要改變絕不易及難在短期內做得到

香港回歸了
但政府施政似乎與市民期望有很大落差

我好欣賞"為人民服務"呢句
可惜只是騙人口號

Pink_girl    發表於 14-7-25 17:06
zaba    發表於 14-7-25 13:02

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:「泡沫隨時會爆」。。。係就好喇

買落又供得起寧願收租唔放,一層樓綁3年,求過於供點跌,就算真係跌,跌番20% d人已經爭住搶,最慘跌完都未回到岸。

但求順利  

大宅

早6,7年, 我地手上有30,40萬都做到9成上會買間2房細單位,而家,,,,幾年升到甘,,想上車都真係遙遙冇期~

公爵府

其實真係好明白而家想上車既朋友,無論之前咩原因無上車、無機會上車又或者賣錯咗,但而家個市的確真係唔係好睇得通,我自己覺得各國量化,即使係收水都要時間,但這段水浸的日子的確係會另資產不斷向上,我見好多人話薪金追不上樓價,其實事實可能係只有佔小部份高薪族才追到樓價,而更多既人係因為資產增值而令自己購買力大增,資產可以係所有實物,例如樓、車位、的士、股票‧‧‧等等,再加上樓既供應都係少,所以而家樓係有價有市,不過唔係大多數既小市民能力所及。這個情況做成更嚴重既貧富懸殊既現況。所以真係計過數,未有能力既朋友,不如真係好好計下點樣投資令自己能力上升,到上到車先再算。總好過齋等啲樓跌!因為老實講,造成今日既局面,有好多原因,要一下子消除,唔係香港政府一兩個政策可以處理到的。

其實真係慶幸自己當年只係計掂自己荷包就勇字當頭上咗車,否則到而家買又唔敢,長期租又好似唔對路既景況,真係進退兩難!

yiu_mimi  講得啱  發表於 14-7-25 15:53
iammiyake    發表於 14-7-25 12:40
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

purplea 發表於 14-7-24 11:29
我都等緊爆 正如人仔依家都趺左一樣 無野是絕對的!

我認同這個論點,但重點係這句話係1997前半年講同係2007前半年講,結果就可以好唔同,係1997前半年講半年後就開始大跌,一直跌到2003。但係2007前半年講,只係2008年尾大跌咗約半年,之後一直升到而家。所以我覺得重點不在於這個論點,反而係在於幾時先係真正進入大調整,但這個"幾時"就係大家都預計唔到囉!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

引用:我都等緊爆+正如人仔依家都趺左一樣+無野是

原帖由 purplea 於 14-07-24 發表
我都等緊爆 正如人仔依家都趺左一樣 無野是絕對的!
等人仔跌係唔需要成本,但等樓跌你係要付出租金的。其實都係善意提示,自住供得起無問題,當然買多間投資嘅我都唔會呢個時侯。

大宅

引用:我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得

原帖由 BAO902 於 14-07-23 發表
我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得賣
Same

禁止訪問

公爵府

purplea 發表於 14-7-25 17:02
有樓人士當然我講既野唔啱聽, 不過今年眼見好多鋪頭都執粒, 个市好靜, 我覺得有經濟蕭條的感覺, 不宜買樓, ...
其實都唔一定唔啱聽,我有樓但我知我無能力左右大市,所以我只能按市況去做唔到部署。其實跌都唔係一件壞事,起碼我買多間或換間大既都易啲。

大宅

回覆:yipdingdong 的帖子

首頁

尾頁

跳至