婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

一直右耳有耳鳴,係脈動性耳鳴,聲音係同心跳同步,今日出左報告話係因為頸動脈狹窄,所以導致有心跳同步既耳鳴,頭暈等徵狀,依家要轉科再跟進,所以想提醒有耳鳴既jm,如果有類似我講個種徵狀,千其唔好忽視,一單中風就後果好嚴重

子爵府

回覆 貓咪達人 的帖子

好,多謝分享

伯爵府

多謝提醒.
請問你做過邊項檢查, 睇邊科醫生而知道呢?

公爵府

Chamo 發表於 14-7-17 22:56
多謝提醒.
請問你做過邊項檢查, 睇邊科醫生而知道呢?
開頭睇私家醫生,佢轉介我去政府專科睇,第一次做左耳朵既ct,睇下係咪耳腫瘤,好彩唔係,之後再照一次腦同頸既血管ct,兩次照ct都要用顯影劑,尋日睇報告先知原來係頸動脈狹窄,佢話我好彩,好多人頸動脈狹窄係冇徵兆,中左風先知,我見依度咁多jm有耳鳴,所以想提醒下大家,耳鳴既出現,係身體有問題既警號,可以係小事,亦可以好嚴重,千其唔好唔理,最起碼睇過醫生,同醫生傾下,出事先後悔就太遲

伯爵府

貓咪達人 發表於 14-7-18 07:43
開頭睇私家醫生,佢轉介我去政府專科睇,第一次做左耳朵既ct,睇下係咪耳腫瘤,好彩唔係,之後再照一次腦同 ...
正如醫生話好彩, 你可以知病因再對症下藥.
不好彩的, 確實好多人去睇醫生, 左驗右驗也不知病因, 每日生活受影響及由危機埋伏.
希望你之後一直遇到好醫生, 得到恰當治療, 早日康復.
有時間方便上來報告下康復進度.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有耳嗚左幾個月,

直到上星期, 其中一隻耳仔窒左, 去睇醫生, 佢話我鼻敏感所致, 我再問佢同耳嗚有冇關, 佢話亦有可能係鼻敏感既原因所引致..
食左幾日藥, 食晒佢果D 藥, 又食以前政府果D敏感藥, 宜家已經冇耳嗚幾日了

不過, 都有間歇性耳鳴

大宅

引用:一直右耳有耳鳴,係脈動性耳鳴,聲音係同心

原帖由 貓咪達人 於 14-07-17 發表
一直右耳有耳鳴,係脈動性耳鳴,聲音係同心跳同步,今日出左報告話係因為頸動脈狹窄,所以導致有心跳同步既 ...
頸動脈狹窄既耳鳴聲是否一定與心跳同步架?

公爵府

smallbe 發表於 14-7-18 20:37
同心跳同步既耳鳴係同血管有關,除左頸動脈狹窄之外,腦血管瘤都有機會,未出報告前有擔心係腦血管出問題,雖然兩種病都可怕,但係都慶幸自己係頸動脈有問題,雖然都有唔開心,不過都當自己算好彩發現到,希望醫院快啲打俾我,約期返去見醫生啦

公爵府

smallbe 發表於 14-7-18 20:37
係同步,單邊耳有耳鳴,用力按壓頸動脈,聲音會細左或冇左

男爵府

回覆:貓咪達人 的帖子

點先知係同心跳同步耳嗚?

公爵府

yandy.yandy 發表於 14-7-22 01:56
點先知係同心跳同步耳嗚?
用手按住脈搏,會發現聲音同血管跳動係一致

男爵府

請問醫生建議你點處理, 要唔要食藥

子爵府

印度古方通血管食療
https://www.youtube.com/watch?v=j08QY80GCME

可以軟化血管同埋通血管,看看可不可以幫到你,我有朋友的朋友試過是OK的。

公爵府

回覆 yandy.yandy 的帖子

要驗埋血先,暫時唔會做手術,睇埋報告,再睇埋我身體狀況,如果要食藥,就一世都要食,其實我唔係好想食藥,但如果醫生要我食,我都會食,始終為我好

公爵府

回覆 Grateful.N 的帖子

謝謝你分享

男爵府

我好擔心自己有,我最近成日聽到bom bom既耳鳴聲,早排睇耳鳴喉又話無事

水晶宮

公爵府

回覆 yandy.yandy 的帖子

又唔洗太擔心,既然睇左醫生,醫生話冇事就安心,耳鳴唔一定係血管出問題架,你上網睇下就知,原來耳鳴既出現,係因為身體有問題出現,有好多原因,唔一定係大病,唔好太擔心

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

祝福健康無礙!

翡翠宮

開頭睇私家醫生,佢轉介我去政府專科睇,第一次做左耳朵既ct,睇下係咪耳腫瘤,好彩唔係,之後再照一次腦同頸既血管ct,兩次照ct都要用顯影劑.

樓主,都要你私家醫生英門明果斷寫字轉介你去政府照.

首頁

尾頁

跳至