婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

一直右耳有耳鳴,係脈動性耳鳴,聲音係同心跳同步,今日出左報告話係因為頸動脈狹窄,所以導致有心跳同步既耳鳴,頭暈等徵狀,依家要轉科再跟進,所以想提醒有耳鳴既jm,如果有類似我講個種徵狀,千其唔好忽視,一單中風就後果好嚴重

公爵府

Chamo 發表於 14-7-17 22:56
多謝提醒.
請問你做過邊項檢查, 睇邊科醫生而知道呢?
開頭睇私家醫生,佢轉介我去政府專科睇,第一次做左耳朵既ct,睇下係咪耳腫瘤,好彩唔係,之後再照一次腦同頸既血管ct,兩次照ct都要用顯影劑,尋日睇報告先知原來係頸動脈狹窄,佢話我好彩,好多人頸動脈狹窄係冇徵兆,中左風先知,我見依度咁多jm有耳鳴,所以想提醒下大家,耳鳴既出現,係身體有問題既警號,可以係小事,亦可以好嚴重,千其唔好唔理,最起碼睇過醫生,同醫生傾下,出事先後悔就太遲

公爵府

smallbe 發表於 14-7-18 20:37
頸動脈狹窄既耳鳴聲是否一定與心跳同步架?
同心跳同步既耳鳴係同血管有關,除左頸動脈狹窄之外,腦血管瘤都有機會,未出報告前有擔心係腦血管出問題,雖然兩種病都可怕,但係都慶幸自己係頸動脈有問題,雖然都有唔開心,不過都當自己算好彩發現到,希望醫院快啲打俾我,約期返去見醫生啦

公爵府

smallbe 發表於 14-7-18 20:37
頸動脈狹窄既耳鳴聲是否一定與心跳同步架?
係同步,單邊耳有耳鳴,用力按壓頸動脈,聲音會細左或冇左

公爵府

yandy.yandy 發表於 14-7-22 01:56
點先知係同心跳同步耳嗚?
用手按住脈搏,會發現聲音同血管跳動係一致

公爵府

回覆 yandy.yandy 的帖子

要驗埋血先,暫時唔會做手術,睇埋報告,再睇埋我身體狀況,如果要食藥,就一世都要食,其實我唔係好想食藥,但如果醫生要我食,我都會食,始終為我好

公爵府

回覆 Grateful.N 的帖子

謝謝你分享

公爵府

又唔洗太擔心,既然睇左醫生,醫生話冇事就安心,耳鳴唔一定係血管出問題架,你上網睇下就知,原來耳鳴既出現,係因為身體有問題出現,有好多原因,唔一定係大病,唔好太擔心

公爵府

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

唔係轟轟聲,係似風聲,一下一下咁

公爵府

如果你擔心,去睇多幾個醫生問意見先,血管性耳鳴唔一定係頸動脈有問題,心臟血管有阻塞,耳朵入面小血管唔夠血,都會有聲,不過首先係要醫生確診到,你既耳鳴係博動性耳鳴先,只要醫生認為你既耳鳴係因為血管問題而做成,先會轉个你做入侵性既血管造型檢查,詳細分析

公爵府

係咪唔洗用顯影劑?如果唔洗用就唔怕,照完買個安心

公爵府

回覆 CSS701 的帖子

每日24小時都會有耳鳴,心跳一下響一下,至於治療,要睇本身血管塞左幾多,醫生先會決定下一步點跟進

公爵府

其實你想去政府照定私家照?政府要經醫生轉价信到政府專科排期,見完醫生,由醫生診斷完病情,先會再決定點攪,至於私家,應該唔會拒絕架,如果唔係入侵性檢查,一般都會轉介,佢都係收錢only

公爵府

回覆 CSS701 的帖子

我唔知有冇呀!我自己每日都量,血壓ok,係有時一兩次高,不過下個月會驗下血,睇下三高,因為血管阻塞係同膽固醇,血糖,血脂有關,我陀2女時肥得好緊要,真係未試過咁肥,可能係個時冇注意飲食,積左啲唔好既膽固醇係血管,所以就變成咁,上星期婦檢,個女醫生話我可能陀女時食太多,不過都冇法啦!既然發生左,唯有以後生活上注意一點

公爵府

回覆 VIC-E-E 的帖子

我依家開始有睇中醫呀!因為政府醫院覆診同檢查都太慢,但私家醫院又負擔唔起,所以唯有等,但身體真係唔太舒服,月頭仲係街暈,要白車入院,好彩當然老公在場,出院後同c6商量,雖然中醫醫唔斷尾個病,但係調理身體都好,因為血管收窄,血液循環唔好,成個人身體一直差,所以決定睇中醫,中醫話我氣血肝腎都差,依家食左2 week中藥,精神好左,頭暈減輕左,胸口已經冇之前壓得咁緊,雖然唔明中醫講乜,但係既然食左中藥舒服左,就繼續食,繼續去醫院覆診,不過中醫真係幾勁,以前我唔信中醫,依家信,因為我乜都冇講,佢打完脈就講晒我唔舒服既野,仲要知我血管塞左,開埋啲暢通血液既中藥,我同c6都覺佢勁,唔洗照ct,唔洗驗野,打下脈就講得出

公爵府

回覆 lin801 的帖子

我未照過mri,所以唔知分別,至於頭暈,係突然暈一暈,有時會暗一暗,好難講俾你聽,不過就係經常性暈,好煩

公爵府

回覆 lin801 的帖子

岩岩開始睇左2week,身體有好轉,精神左,冇暈得咁嚴重,所以會繼續睇,當調理好身子,萬一將來要做手術,起碼身子強壯左,頂得住

公爵府

唔好意思呀!我只係想分享下,始終睇中醫,都要睇個中醫師同啲中藥夾唔夾自己,我唔敢介紹俾你喔!不過我唔係去一般中藥店到睇,我係去個啲好似西醫格局既中醫診所睇,佢開啲中藥係藥粉,暫時我每日飲兩次,好易入口,唔好意思呀!唔係想唔幫你,始終睇醫生既野,尤其係中醫,自己都係第一次試,唔敢亂介紹俾人,希望你體諒

公爵府

公爵府

KAMIKASHUN 發表於 15-4-18 14:28
政府要排期嗎?
見完醫生,佢認為有需要照野,就會俾紙你排期

首頁

尾頁

跳至