懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前係呢道已經睇過好多媽媽話坐車時冇人讓位, 都見怪不怪了亦唔'車'望有人會讓位俾我。

今日我去威院做完檢查之後坐巴士坎, 我上車時有位坐, 第二排外面位置, 但過左2個站後有一個呀婆同女人上車, 佢地上車時已經冇位, 我見呀婆年紀大諗住會有人讓位俾佢, 點知架車開都冇人咁做, 後來個呀婆企左係我隔來, 我見佢年紀都好大,真係分分鐘會跌, 我唯有讓俾佢坐, 佢一見我起身佢就唔好意思, 因為我個肚都幾大, 佢仲叫我坐返低, 我話唔使, 跟住我起左身後想睇下仲有冇位, 個呀婆又話讓返個位俾我, 我都話唔使, 係擾攘既過程中係冇一個人起身讓位, 最後我行去去近司機附近既位置企, 因為有得'ai', 遲上車果個女人用d好同情我既眼神望下我同個肚。

之後我專登望轉頭, 我發覺坐我隔來既係一個60幾歲既女人, 後面係一個40幾歲既女人同一個大概30歲既印印, 果個40歲既女人我望住佢, 佢即時合眼扮訓覺, 架車當然仲有其他'盛'年既人士, 不過冇人肯讓位。

我想講大肚唔係大晒, 唔一定要人老馮讓位俾我坐, 問題係而家d人見到一個有需要人士讓位俾一個更有需要既人士都可以無動於終......我真係好佩服佢地。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 terring 於 07-12-6 15:59 發表
之前係呢道已經睇過好多媽媽話坐車時冇人讓位, 都見怪不怪了亦唔'車'望有人會讓位俾我。

今日我去威院做完檢查之後坐巴士坎, 我上車時有位坐, 第二排外面位置, 但過左2個站後有一個呀婆同女人上車, 佢地上車時已經 ...

唉! 可能佢哋都攰呢!是返工放工時間嗎?

複式洋房

原文章由 lypoon 於 07-12-6 04:16 PM 發表

唉! 可能佢哋都攰呢!是返工放工時間嗎?

不是, 係中午12點!!!
可能佢地想訓晏覺啦。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我同你都有差不多的事發生過,只係場景換了MTR上,而讓位給我的是一個好老的婆婆,我是被讓座的人...... 我當然唔肯坐,因為我覺得婆婆比我更需要個位。而婆婆旁邊的全部是十來歲年青人呀,三十/四十來歲師奶呀,中年男人等等,全部有氣有力都當無事發生......

大宅

我都試過在mtr無人讓位,之後有人落車話俾個位我坐,我讓佢行先,但個位就立即俾個十幾歲的男仔坐左,我老公在我旁,都o晒咀,又叫我罵佢,但我又罵唔出,個男仔又唔望我又當無事發生,我就企在他正前方,佢阿媽仲要坐在隔離,一樣無動於衷,我都無野好講!

好多時都會有人讓坐,但也看得出不是好積極,通常如果多人,一上車都要等一個站先有人讓,可能大家都在看有沒有其他人讓啦,最好都係唔好同人逼,自己搵位好過

子爵府

熱血勳章

算啦~~香港人而家係咁嫁~~ 最叻扮SLEEP~~

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 snowkit 於 07-12-6 16:47 發表
我都試過在mtr無人讓位,之後有人落車話俾個位我坐,我讓佢行先,但個位就立即俾個十幾歲的男仔坐左,我老公在我旁,都o晒咀,又叫我罵佢,但我又罵唔出,個男仔又唔望我又當無事發生,我就企在他正前方,佢阿媽仲要坐在隔離, ...

在巴士所見, 一般人會讓盲人, 老人家同孕婦都無人讓:evil: , 接受現實吧!

男爵府

係啦, 我日日搭地鐵都係咁啦, d人當我透明既.........

原文章由 KATELYY 於 07-12-6 17:05 發表
算啦~~香港人而家係咁嫁~~ 最叻扮SLEEP~~

大宅

算啦, 可能佢地都大咗肚(啲印印, 女人同男人), 需要坐多啲呢!!!!

複式洋房

我通常都唔會怪d女仕唔讓位,因為好似我咁, 有貧血, 企得耐會暈, 雖然外表同常人冇分別。所以我想讓位, 但又驚自己會暈, 好矛盾。有時企5分鐘就開始眼矇, 耳鳴...呢個時候我都要即刻踎低, 不過通常都會有女士讓個位俾我, 我諗佢地都明白女人貧血之苦。反而d年輕力壯的男士, 估佢地都唔會有貧血卦?但我好似從未試過有男士讓位俾就嚟暈低嘅我。

子爵府

原文章由 Poshan11 於 07-12-6 17:25 發表
我通常都唔會怪d女仕唔讓位,因為好似我咁, 有貧血, 企得耐會暈, 雖然外表同常人冇分別。所以我想讓位, 但又驚自己會暈, 好矛盾。有時企5分鐘就開始眼矇, 耳鳴...呢個時候我都要即刻踎低, 不過通常都會有女士讓個位俾 ...

反而我認為男人肯讓多過女人啊,自己都係女人女人都要檢討啊

大宅

我陀緊妹豬果時都有讓位俾公公婆婆,老人家多數都覺得唔好意思,但係我覺得"我仲後生,企下有咩所謂,我扶穩d咪得囉!"

有時都有婆婆讓俾我,但係我都唔會坐,因為老人家平衡力差,好易會跌到~~

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係mtr都試過2次...一次係我見有個婆婆無位坐..企左係度好無耐咁既樣周圍望有無位坐...咁我見到又唔忍心...於是就望下坐我對面隔離d人啦...好多都係後生仔女(雖然我都係後生女)...無一個人係肯企起身囉...我忍無可忍企左起身比亞婆坐,,,亞婆一見到我企起身先發覺原來我係大肚既(當時我坐低係唔覺)...佢個樣勁唔好意思....但係我覺得無野...之後過左一個站之後...亞婆見到有位就即刻大聲叫我..."喂喂...果度有位呀,過去啦~".....我即刻同亞婆笑左幾笑就行埋去坐~
第2次就係岩岩上個星期6,又係mtr...我本身係企既...無人比位我坐都算..因為我都唔恨...但係我見有人起身落車就即刻行過去...點知有對狗男女同我爭位坐...個女仔坐左落去...而個女仔隔離個女人見到就即刻起身叫我坐...個女人仲幫我用不滿既眼神瞄左個女仔一野...個女仔又瞄左我幾野...我又好不友善咁瞄返佢囉...真係有無攪錯..~

[ 本文章最後由 hitomiykk 於 07-12-7 01:30 編輯 ]

伯爵府

我試過係mtr見到2個學生, 其實我都唔係要佢哋讓位我坐, 係因為車箱太多人比人big咗係佢哋前面...
阿學生a見到我就同學生b講: 喂, 有大肚婆吖比個位人哋坐la...
學生b望1望我個肚: 車, 關我鬼事, 都唔係我搞大佢個肚...
之後2個係咁大笑
之後我就話: 真係無家教
其他c9都7咀8舌咁話佢2個, 但係都係無1個人讓比我坐, 結果我都係企到落車...

複式洋房

咁過份, 如果係我我會睇下佢咩學校, 最好影埋佢地相, 然後打去電台同佢地學校投訴佢地, 雖則都可能冇咩用, 但起碼洩左心頭之恨丫。

原文章由 giraheiyear 於 07-12-7 04:12 AM 發表
我試過係mtr見到2個學生, 其實我都唔係要佢哋讓位我坐, 係因為車箱太多人比人big咗係佢哋前面...
阿學生a見到我就同學生b講: 喂, 有大肚婆吖比個位人哋坐la...
學生b望1望我個肚: 車, 關我鬼事, 都唔係我搞大佢個肚. ...

大宅

原文章由 terring 於 07-12-7 11:24 發表
咁過份, 如果係我我會睇下佢咩學校, 最好影埋佢地相, 然後打去電台同佢地學校投訴佢地, 雖則都可能冇咩用, 但起碼洩左心頭之恨丫。

絕對贊成,呢d咁嘅學生唔教訓下都唔得!

民房

好多人都係甘的, 最叻係扮瞓覺

大宅

可能我比較好彩, 我放工要係太子搭地鐵到將軍澳, 但基本上每一次都有人讓比我, 男女, 年輕的同埋中年的都有, 就算無人讓座去到九龍塘都會有位坐, 其實有人讓比我也會有一點不好意思, 但係比人發揮下愛心都是一件好事, hehe:lol:

大宅

d人唔同你爭位都已經好似大恩大德咁喇~

但係之前番工都好好架,雖然唔係坐,
不過,都試過有個男人見我大肚,mtr好逼,(番工時間)
佢會叫我過去俾我挨住佢企緊既位,
佢利出黎俾人逼...都幾感動架~

好過一d見你大肚,仲同你爭位,逼住你等你無得扶既人~
真係想開聲鬧佢...:tongue:

別墅

我次次搭地鐵同巴士都有人比位我坐架~可能我多數帶埋個1歲既仔仔出街~個仔仔又成日chi住我要我抱~不過就算冇仔仔d人都會比我坐~我多數話唔駛~除非知道好長途車~如果唔係企下當做運動lor~我會成日企響度腳踏踏咁~不過多數老公響旁邊先會咁做~扮同佢傾緊好high咁~haha~

但我搭輕鐵就冇試過有人比位我坐-__-我明明排第1,2~d阿婆呀師奶呀學生妹呀(師奶真係100分)見到一有車黎就擁上去爭位坐~我見到都廢事理~反正我由細到大見到d人搭輕鐵都係咁~都唔明輕鐵得果幾個站都好似企下會死咁~我怕同呢d野蠻既師奶爭黎坐~有福坐都冇命享-o-haa
我叫馮小妍 聖瑪莉諾同學記得我嗎?
我們都36歲了!

首頁

尾頁

跳至