在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

講少少背景先
我同我先生開寵物店,其實一直以黎都想請一個信得過既人,我同我先生既要求其實都好簡單,唔穿櫃通底,做野時就勤力,無野做既時候hea都無問題,總之博殺就一齊博殺,無野做就一齊hea
但我地都知自己既缺點係邊,由於寵物店的人工真係唔多,比起出面做餐飲等等既工作人工真係有差距,而且要清潔執貓貓狗狗既大小便,都是比較厭惡的!雖然員工返8小時,但實際工作時數不會多於5小時
在種種矛盾的情況底下,我同我先生都有嘗試請人,請過幾個但都未如理想,而每一個都是由白紙開始,對依行的認識全由我先生灌輸,如果出去學都至少要一萬幾千嫁
其中一個,已經22歲,男仔,返工好似完全無帶腦返工咁,長期發夢,岩岩講完既野唔洗15分中就完全唔記得晒,佢會返舖先,而我同我先生會晏d返,佢會睇準時間跟住扮做野,點解會知?因為有次我同我先生早左返去,見到佢掛住打機,但d野未做好!佢優點係同客人好容易混熟,我同我先生都唔中意鬧人,而我地都知佢未養過寵物可能難上手d,所以會成日搵佢傾計,同佢講道理,希望佢理解,但真係點極都唔明咁
另一個,18歲,女仔,其實工作上都唔算太有問題,可能係女仔,成日都會話怕依樣,驚個樣咁,但我地都體諒,始終係女仔!成日掛住個電話,返工個陣掛住放工去邊,其實都唔緊要,但做緊野個陣要重覆3-4次佢先聽到,不過最大問題係佢聲稱自己唔舒服凌晨3點幾send whats app比我先生,而我先生一直都無online,係公司上admin一直都由我處理的依樣佢都清楚的,結果到左第二日我都唔知佢唔會返工,仲搵左佢成朝,搵到佢之後,佢話佢呀媽send左 whats app比我先生,但果個whats app係由佢自己個電話號碼發出,不過我都無同佢爭議d咩,因為佢講到好嚴重話自己氣器發炎入左院留醫,而佢個電話就係媽咪到,所以先會咁,佢都話唔會再有下次,咁我就叫佢補番醫生紙比我,咁佢就即刻話佢媽咪叫佢唔好返工,各樣那樣話唔做

其實我唔係白癡,我好清楚依個係大話,但我亦明白人有懶惰既時候,我都唔介意,只係介意佢交代既方式

係依2件事上面其實我同我先生都不停諗係邊到出現問題。亦有問身邊既朋友,佢地話其實唔係我地既問題,係個人既問題
但我依家想搵個長做既人,唔想做一排又出現依d問題,跟住又要重新教過一個新人,所以好想請求大家指教一下呀!!!!

大宅

回覆:人真係最難管理的事,請教職場上的管理 (比較長)

係人問題。你試下請有小朋友的c9做part time。佢地大多需要錢,會專心d做,俾心機d做。

sukiheiso  我同我先生都係咁諗,但人地有經濟負擔,要人地返8個小時,而佢對依行完全無認識,我又應該出咩價呢?因為依行始終係技術性行業  發表於 14-7-18 23:24

禁止訪問

熱血勳章

大宅

其實你都知道係厭惡行業,要清理竉物大小二便,人工又點可以低過餐飲呢?人工唔ok,我都騎牛搵馬心態做住先啦…

sukiheiso  餐飲做足咁多個中,咁我地每日做咁小個中係咪可以減人工吖?  發表於 14-7-19 00:20

侯爵府

唯有再請,直到遇岩人為止。
吾好俾D員工覺得你好蝦。

dorma716  我做開的是厭惡行業既管理,我地俾既係同行市場價,而且明知佢偷懶亦冇聲出的。因為我冇本事容易請到人。
你又話唔介意人得閒時hea,但你就會問得出做唔夠甘多個鐘係咪要減人工,可見你並非接受員工hea。根本就唔在於   發表於 14-7-19 16:40
sukiheiso  點樣先可以比佢覺得我地唔好蝦吖,擺老闆款,但日日對住都唔係太好喎  發表於 14-7-19 01:18

侯爵府

回覆 sukiheiso 的帖子

其實我都吾鐘意人擺老板款,但原來真係偶爾要擺下,員工先會識撈D。吾好企圖以真心,換真心,可行性係萬分之一。
以前人地同我講尼D,我覺得好un 耳,但經驗話俾我聽原來尼個就係現實!

瑪瑙宮

撇開工種, 份工都幾悶, 得兩個老細同一個下屬, 又要交帶, 又要醒目, 又要唔懶, 無福利, 得人工, 咁比高少少喇. 比高 d 自然有要求. 或者您考慮勤工獎, 放生日假, 一個星期有一日可以收早少少, 過節請人食飯, 送生日小禮物比佢, 間中醒多少少比人, 您出心, 人地就會搏命 etc. 我公司全年無病假員工有獎金的.

如果您對佢好之餘又要佢知底線, 有時言談間同佢講, 我做野就咁 ge, fd 還 fd, 做野還做野, 您收得我人工就要交足貨, 問佢明唔明您講咩, 觀察下佢有無心响度做. 無就 next.

有時講下以前果個點點點, 又係咁囉, 比我炒左囉 (其實無呢個人).

珍珠宮

樓主你又唔肯請年紀大既人,人工又低又要清理動物屎屎尿尿,樓主你本身會唔會試下每月收咁既人工,然後又要清理動物屎屎尿尿?

我呢行都難請人,特別係清潔,要人工高少少,有下福利,d 姐姐先肯留低

大宅

樓主用幾錢請人?作為打工仔既心態,我唔理你份工hea唔hea,我賣咁多個鐘俾公司,公司就要俾返相對既錢俾我,唔肯返工時間hea定唔hea,如果樓主認為咁要俾少d人工,我唸你請到人都唔會做得長

大宅

回覆:sukiheiso 的帖子

自從有左最低工資,只可以接受越來越多年青人hea住做都有咁多錢,更何況話有d厭惡既工作。
樓上各位話請有小朋友既媽媽,試下,加油!

子爵府

SORRY講句... 作為打工仔, 趁老細未返之前HEA下, 都係人之常情... 至於個女仔, 唔知佢係咪講大話扮病, 不過如果係初犯我會比次機會, 樓主問佢拿返醫生紙, 如果佢真係堅病而急症都睇左了, 事後要拿返醫生紙可能未必拿到/好麻煩先拿得返, 加上假設份工個女仔可能只係返左冇耐/人工唔高/又唔係難搵過份差唔多錢既, 都理解到個女仔可能怕左樓主會係D麻煩BOSS而索性唔做...

好相信人工既高低自然吸引到咩質素既員工。不過都同意有JM講不如講年紀大D有家庭負擔既員工, 好過請D對轉工全無顧慮既年輕人。不過要請年紀大D既又可能人地有工作/社會經驗而要求高D人工..

伯爵府

2018復活節勳章

我覺得真係人既問題呀.
不過諗下請D唔好咁後生既年青人都可能會好D

伯爵府

笑左.
樓主, 如果朋友話係你地既問題, 你會點? 黑面? 開拖? 絕交?
講笑姐, 樓主, 梗係唔係你地既問題啦.
打工仔心態梗係望日日掛8 號架啦, 如果唔係我宜家都唔會上BK 啦.
希望你早日搵到個一心一意幫你既員工啦.

sukiheiso  如果可以導出,我真係會反思,因為我都諗左好耐^^  發表於 14-7-21 19:14
sukiheiso  其實我想知問題既原因,因為我都覺係自我的管理有問題  發表於 14-7-21 19:13

大宅

hea還hea.都係要賣身8粒鐘比公司.同埋.實做5粒鐘唔關佢事架喎,可能佢想做足8粒鐘冇咁悶之餘仲可以多d錢呢.......

大宅

其實無論係誰的問題, suffer 既都係你自己,因為間公司係你既。所以,你要諗下點樣避免問題發生。假設你都係唔會出太高人工,請既人都係差唔多水平,如何管理呢個水平既人呢?

1. 可否返5個鐘就5個鐘?咁你就可以請C9, 學生。
2. 或者請兩個4個鐘 part time
3. 先小人後君子,講好一啲規矩。
4. 唔好一開始就假設別人會自律,e.g.你應該自己開舖。令員工覺得你係非常認真。可以 hea 呢樣野你唔駛講明,佢地自然會做。
5. 勤工獎

暫時諗到咁多,希望幫到你!

伯爵府

樓主, 你真係想問, 咁我真係答.
首先, 你列出佢地既工作, 然後睇下佢地做唔做到你要佢地做既野先?
個男仔, 其實問題唔大; 大把人返工唔帶個心(包括我), 只要做左要做既野, 其實又有咩問題?
個女仔就的確有問題; 無人既話咪用住先, 睇下佢有無改善, 不過佢都開口唔做, 你可以問下佢咩理由, 請下一個既時候留意下.

sukiheiso  自己管理有問題定係點姐  發表於 14-7-22 18:42
sukiheiso  其實個男仔無心做,我地都無咩所謂既,只係我同我先生都有點灰諗緊係  發表於 14-7-22 18:41

首頁

尾頁

跳至