跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下大家:
你地bb 有無試過d 牙仔係黑色架?
呢排見到個女d 牙有d 黑色既野, 仲愈黎愈多,
擦極都擦唔甩... 點算呀~~~
我已經一日同佢擦2 次牙架啦, 平時又無乜食糖既, 點解都會咁.
去左鏡x 睇牙醫, 醫生話係牙漬, 無辦法架啦. 搞到我仲擔心tim. 因為d 黑色漬真係愈來愈多啦...
who can help me ar....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

晴晴咁細個都有牙漬

駿駿冇牙漬喎..會唔會係晴晴含住d奶sleeping?

大宅

下? 我女日日訓前食奶,成日唔記得刷牙都冇喎...咁乜咁細就有架..好驚...

點解你睇開e生,唔問埋e生預防及處理方法呀?
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

原文章由 Ponla 於 07-12-7 15:37 發表
想請教下大家:
你地bb 有無試過d 牙仔係黑色架?
呢排見到個女d 牙有d 黑色既野, 仲愈黎愈多,
擦極都擦唔甩... 點算呀~~~
我已經一日同佢擦2 次牙架啦, 平時又無乜食糖既, 點解都會咁.
去左鏡x 睇牙醫 ...

Ponla:
我女都有牙漬呀, 不過唔係黑色,係黃色, 我都係晚晚叫佢刷牙架啦, 都係擦唔甩, 醫生話個d 係奶漬, 無得甩, 我都幾擔心佢駐牙架:lol:

大宅

月希, toby, jennifer,
今日同個朋友傾開, 佢個醫生話最好用含氟既牙膏喎, 因為唔含氟既, 對防止蛀牙係無幫助的. 我聽完仲唔開心, 點解自己咁白痴. 咁都唔識.
晴晴睇過牙醫, 醫生話唔係蛀牙, 但又解釋唔到點解會咁. d 黑色漬愈來愈多, 真係好擔心, 佢平時唔會含住d 奶訓架, 飲完奶, 擦左牙先可以訓, 我都唔明點解我個女d 牙會黑色既...
我明天要快d 去買支含氟既牙膏先得, 睇下會唔會好d 先.

大宅

原文章由 最愛=貓仔 於 07-12-7 19:41 發表
下? 我女日日訓前食奶,成日唔記得刷牙都冇喎...咁乜咁細就有架..好驚...

點解你睇開e生,唔問埋e生預防及處理方法呀?

toby:
講開個牙醫, 真係比佢激c 我. 個日等左成45 分鐘都不得止, 又比人打佔, 到我地睇時, 睇左唔夠5分鐘, 個醫生就趕住要去同其他病人做d 唔知乜既檢查. 沖沖忙忙咁就打發我走.. 個日都幾激氣. 個醫生淨係話係咁架啦, 無得搞架. 一係洗牙, 但咁細個, 佢都唔肯比人洗佢d 牙啦. 所以我先咁無助, 唔知點好.

大宅

擦牙時見擦唔乾淨,
我就用左最原始的方法,用濕毛巾仔幫佢用力捽下黃黃地的位置,
都有效架,望落去乾淨d,
仔仔成日都唔中意擦牙,我最近在x佳書城買左本書"牙蟲的故事",
日日擦牙前講一次,佢就會好乖去擦,
我仲話牙蟲唔怕d甜的牙膏,只怕辣的牙膏,
佢而家終於肯用佢覺得好辣的兒童牙膏啦!

原文章由 jennifer_lam 於 07-12-7 21:48 發表
Ponla:
我女都有牙漬呀, 不過唔係黑色,係黃色, 我都係晚晚叫佢刷牙架啦, 都係擦唔甩, 醫生話個d 係奶漬, 無得甩, 我都幾擔心佢駐牙架:lol::" />

大宅

原文章由 Ponla 於 07-12-8 00:04 發表

toby:
講開個牙醫, 真係比佢激c 我. 個日等左成45 分鐘都不得止, 又比人打佔, 到我地睇時, 睇左唔夠5分鐘, 個醫生就趕住要去同其他病人做d 唔知乜既檢查. 沖沖忙忙咁就打發我走.. 個日都幾激氣. 個醫生淨係話係咁 ...

個e生真係冇品! 下次唔好再睇佢啦!

我女都係用d甜的牙膏的...所以佢每次刷牙係食左d牙膏先刷的!!! 我都要佢改用我地d牙膏先...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

我比佢用oral-B的兒童牙膏咋,不過都要佢合作先得,
要同佢長期戰鬥架:(
原文章由 最愛=貓仔 於 07-12-8 12:28 發表

個e生真係冇品! 下次唔好再睇佢啦!

我女都係用d甜的牙膏的...所以佢每次刷牙係食左d牙膏先刷的!!! 我都要佢改用我地d牙膏先...

伯爵府

ponla~

你睇哥個牙醫係邊個呀?
我同個囡同埋個仔睇"李少勤"都ok呀..
不過佢地太多蛀牙啦,但個醫生話有黑色一點便是蛀呀...

[ 本文章最後由 pinkylee 於 07-12-8 16:48 編輯 ]

民房

你可到便民買支美國出的BABY牙膏俾佢試下,最緊要教佢正確的擦牙方法,同埋要擦足三分鐘,過一排睇下有無效?如果唔得再睇下有無需要洗牙?

珊瑚宮

原文章由 godwin-mami 於 07-12-8 07:46 發表
擦牙時見擦唔乾淨,
仔仔成日都唔中意擦牙,我最近在x佳書城買左本書"牙蟲的故事",
我仲話牙蟲唔 ...

好辣既兒童牙膏?係邊隻丫?
我仔用緊黑人既士多啤梨牙膏咋

子爵府

如果你真係擔心不如搵多個牙醫睇丫,有個朋友介紹優悅牙科護理中心,佢個女3歲幾去左補牙同洗牙,佢地有睇開小朋友架,所以會識氹d小朋友,不過好似話唔平架,同大人睇差唔多價錢!

我本來都想約同個大女做檢查,不過呢個媽咪懶遲遲都未約:mrgreen: 不過我眼見個女d牙無乜野只係想例行檢查所以未拖下lor

丫佢好多人睇架,要預約架,有時約成個月都有,不過如果佢地見有人cancel booking 就會call 你俾你提早咁lor

大宅

其實只是仔仔覺得有少少涼涼地既野係辣,
我地用oral-B的Stages,寫明有水果味,不過佢feel唔到
有注明是含氟牙膏.
我買左支有反斗車王的卡通公仔的
原文章由 月希 於 07-12-10 09:37 發表

好辣既兒童牙膏?係邊隻丫?
我仔用緊黑人既士多啤梨牙膏咋

珊瑚宮

原文章由 godwin-mami 於 07-12-10 15:08 發表
其實只是仔仔覺得有少少涼涼地既野係辣,
我地用oral-B的Stages,寫明有水果味,不過佢feel唔到
有注明是含氟牙膏.
我買左支有反斗車王的卡通公仔的
...

哦...咁我知邊隻...駿駿都有用過...不過我唔係好like陣味...所以用左2支就冇再買囉...

大宅

原文章由 godwin-mami 於 07-12-8 16:22 發表
我比佢用oral-B的兒童牙膏咋,不過都要佢合作先得,
要同佢長期戰鬥架:(

昨晚我比我地用d牙膏佢用...佢超憎...跟住今朝唔肯刷牙了...

我女用開chicco的牙膏,原來都有氟同suger free架...咁我今晚比返佢用先...

大宅

之前一直用chicco架,為左無牙蟲,仔仔終於肯用其他牙膏啦,佢好抗拒試新野的.
原文章由 月希 於 07-12-10 16:38 發表

哦...咁我知邊隻...駿駿都有用過...不過我唔係好like陣味...所以用左2支就冇再買囉...

大宅

多謝各位mami 既意見呀!
眼見個女d 牙愈黎愈黑, 聽完我個friend 講, 我已經即刻去買左支oral b 既stage 牙膏比佢試下用. 不過佢好衰架, 總會吐少少架. 有時又扭下計唔想擦, 但我唔會比佢得澄lor.

jennifer:
可唔可以介紹下優悅牙醫診所個醫生呀? 我都想去睇多個醫生...不過你大女咁細個就去洗牙?

大宅

原文章由 godwin-mami 於 07-12-8 07:46 發表
擦牙時見擦唔乾淨,
我仲話牙蟲唔 ...

等我又試下呢招先~~~heeee 

大宅

原文章由 pinkylee 於 07-12-8 16:42 發表
ponla~

你睇哥個牙醫係邊個呀?
我同個囡同埋個仔睇"李少勤"都ok呀..
不過佢地太多蛀牙啦,但個醫生話有黑色一點便是蛀呀...

pinky:
我唔係睇呢個醫生. 係鏡湖掛號時, 話無得choose 醫生, 要去到門診時再choose, 但去到門診時又唔比我choose, 總之個日真係激鬼c 我啦.

首頁

尾頁

跳至