跳至

首頁

尾頁

大宅

其實, 同bb同床訓好定唔好, 我都諗左好耐, 好多學者都提過負面的地方, 例如... 同床睡的寶寶比較多比率遇上睡眠問題, 影響心理上的成熟與獨立, 他日上學仍然這樣, 可能成為同學的笑柄, 牙齒問題(養成半夜喝奶的習慣), 安全問題(不小心推佢落床), 影響夫婦關係.....

不過, 仍然有不少家庭會選擇同bb同訓一張大床. (某程度上, 的確好warm)

我怕唔知到幾時先可以教佢自己訓覺. 你地覺得問題大不大呢? 但來到今天, 實在唔知點樣去讓他獨立去睡. 佢一落bb床就大叫大喊. 一醒見唔到人就喊到收唔到聲! 你有無諗過點好呀??
係咪會繼續呢?

大宅

原文章由 Timyi 於 07-12-7 18:21 發表
其實, 同bb同床訓好定唔好, 我都諗左好耐, 好多學者都提過負面的地方, 例如... 同床睡的寶寶比較多比率遇上睡眠問題, 影響心理上的成熟與獨立, 他日上學仍然這樣, 可能成為同學的笑柄, 牙齒問題(養成半夜喝奶的習慣 ...

我都仲係同個女一齊瞓~其實我大女細個時都係同我瞓~但佢到歲幾兩歲時~佢就自己瞓~就咁就比佢自己瞓自己張床~佢都ok喎~初初都有小小扭~幾日佢就習慣喇~

大宅

我會放bb係我張床,等佢瞓咗再轉去佢自己張床,但半夜佢醒咗又搬番去我張床,我都有驚佢大個都要同我瞓,但係無法,好過而家全屋都無得瞓,見步行步啦

大宅

原文章由 evbi88 於 07-12-7 22:31 發表
我會放bb係我張床,等佢瞓咗再轉去佢自己張床,但半夜佢醒咗又搬番去我張床,我都有驚佢大個都要同我瞓,但係無法,好過而家全屋都無得瞓,見步行步啦

原本我都係咁,不過天氣一開始凍,到我地訓時就會搬佢去大床
同我地一齊訓,因為佢成日整開晒d被,唔用得睡袋ga,佢訓教好
大動作ga,開頭半夜成日起身睇佢幫佢整番好張被仔,好辛苦呀!
真係無教好訓,所以索性同佢一齊訓,而家訓o係側邊,幫佢整被仔
都方便好多,唔洗起身幫佢整,而且發覺同佢一齊訓,佢會訓得好d,
無大動作旭來旭去反來反去,咁真係大家都有教好訓!

大宅

亞b本來一直都係自己瞓,通常係響大人床揞佢瞓著就搬返去bb床,但係由上個禮拜開始,一放番佢響bb床,佢就好快醒,跟住就坐響床仔度喊,罷瞓,咁我唯有搬返佢去大人床,慢慢因為我太眼瞓,就由佢同我一齊瞓到天光,到而家,就飬成左佢要同我瞓先瞓得好,至少佢無半夜再醒,佢瞓得好時,我老公都瞓得好(係得我瞓得唔好:-( :-( :-( ),暫時都無咩辦法,真係唯有見步行步......
我老公話或者等佢大d,換過張小童床,咁我就可以響小童床陪佢一齊瞓,等佢瞓著我先走啦!

翡翠宮

actually I fold up the baby bed already cos he didn't sleep in it for over 2 months la, it's so warm a family sleep together in a same bed, especially in winter.

my sister told me sld let him sleep alone wor...but I don't want lor...maybe buy him a small bed next to us ...
at lease one year later la..

[ 本文章最後由 canies 於 07-12-8 16:35 編輯 ]

大宅

原文章由 winglink 於 07-12-8 11:43 發表
亞b本來一直都係自己瞓,通常係響大人床揞佢瞓著就搬返去bb床,但係由上個禮拜開始,一放番佢響bb床,佢就好快醒,跟住就坐響床仔度喊,罷瞓,咁我唯有搬返佢去大人床,慢慢因為我太眼瞓,就由佢同我一齊瞓到天光,到而家,就飬成左佢要同 ...

奇就奇在d c6就算bb瞓係隔離喊到拆天,佢都係可以瞓得好好,仲要有鼻寒果下勁?-(

大宅

原文章由 ppww 於 07-12-7 23:19 發表

原本我都係咁,不過天氣一開始凍,到我地訓時就會搬佢去大床
同我地一齊訓,因為佢成日整開晒d被,唔用得睡袋ga,佢訓教好
大動作ga,開頭半夜成日起身睇佢幫佢整番好張被仔,好辛苦呀!
真係無教好訓,所以索性同佢一齊訓, ...

我呢排都係要同佢瞓,如果唔係張被真唔知去咗邊

複式洋房

大家有無試過比BB用睡袋呀, 因為BB同大人同床瞓始終有一定危險性, 有咩意外都唔想啦!!

大家睇吓穎言BB的生活點滴
http://hk.myblog.yahoo.com/annkaybaby

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女滿左月就唔肯訓bb床, 要訓我同c6張床, 咁咪俾佢訓大人床囉, 不過平時都係佢自己一個訓我張床, 因為日間佢訓左我就去做家務, 夜既哄左佢訓, 我又係做家務, 洗bb玩具, 奶樽, 之後再上網。

到我做晒d野又先返上床訓, 日間就算我個女醒左都唔會大喊, 只係坐係度玩同講下野, 耐左都冇人入黎抱佢出黎玩, 佢先大叫, 朝早佢醒左一定唔會喊, 因為我係佢隔離訓緊覺, 佢會攪醒我俾奶佢飲。

因為我張大人床安左個床欄, so放佢一個係度訓, 暫時都冇咩問題。

其實我個女係貪我張床大, 可以俾佢周圍轉, 而且佢好驚bb床既欄, 一間間, 因為好似坐監咁4邊困住佢, 加上佢訓覺好似打風咁, 有時訓醒左見佢係用對腳踏住我個頭。

c6因為肥, 3個人唔夠訓, 就訓同一間房既另外一張床囉~~~~

[ 本文章最後由 anita_yps 於 07-12-9 00:49 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Co-sleeping actually helps prevent death.

Obviously, a child who is suffocating for any reason (such as a ribbon on sleepwear getting around her neck, vomiting during sleep, asthmatic attacks) is far more likely to rouse a parent who is sleeping nearby than one sleeping in a different room.

Ten Reasons to Sleep Next to Your Child at Night
http://www.naturalchild.com/jan_hunt/familybed.html

[ 本文章最後由 dj.hkhk 於 07-12-10 15:26 編輯 ]
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

其實我地預咗張單人大人床佢, 日間就瞓係嗰度, 晚黑就為咗方便照顧就瞓係我個窗台 (同我張床貼在一起), 佢知道嗰度係佢既地方, 佢會自己由我張床扒過去瞓 , 我地plan 咗到佢歲半左右就完全比佢瞓自己張大人床, 希望第時能夠順利過渡啦

martse

公爵府

牛年勳章

岩岩出世阿囡成日喊, 奶奶就提議我地放佢係大人床度瞓, 但係我就堅決反對, 因為實在太危險, 而且明白"後患無窮", 所以好狠心, 就算佢喊我都只係陪住佢, 甚至抱著佢瞓, 但都唔會放佢係大床度一齊瞓.
宜家有時日抖瞓午覺, 我就會偷懶咁同佢一齊瞓大人床囉.

大宅

我就係"偷偷下懶",無抱番亞女落番BB床度瞓,卒之畀亞女侵佔左爸爸個床位,爸爸唯有每晚過"獨居"既日子!:-( :-( :-(
原文章由 Carol999 於 07-12-13 11:32 發表
岩岩出世阿囡成日喊, 奶奶就提議我地放佢係大人床度瞓, 但係我就堅決反對, 因為實在太危險, 而且明白"後患無窮", 所以好狠心, 就算佢喊我都只係陪住佢, 甚至抱著佢瞓, 但都唔會放佢係大床度一齊瞓.
宜家有時日抖 ...

公爵府

牛年勳章

回覆 #14 winglink 的文章

咁... 唯有慢慢調較吧!

大宅

原文章由 winglink 於 07-12-13 14:23 發表
我就係"偷偷下懶",無抱番亞女落番BB床度瞓,卒之畀亞女侵佔左爸爸個床位,爸爸唯有每晚過"獨居"既日子!:-( :-( :-(

睇完"百歲醫師教我的育兒寶典" AND "從零歲開始"這2本書, 真係覺得, 要快d同佢戒同大人訓同食夜奶,我今次好有決心... AND 超級忍心....

10PM食飽奶後由得佢喊... 佢勁大喊左半個鐘, 收哂聲, 再企左係BB床一個鐘都未訓, 佢好怪... 企係張BB床企左成粒鐘都唔訓低, 又唔喊, 呆左.

我好心痛佢咁企係度, 又唔知佢搞乜鬼, 已經等了共1.5個鐘(11:40 PM), 終於抱起佢落大人床, 一達落床就合埋眼. 就咁訓左....

呢個係DAY 1, 明天再接再厲.....

對不起BB, 我只想你學會自己入睡. 為你長遠益處著想...
就來一歲架喇, 你仲係咁晚上起身4-5次, 要同媽媽爸爸一齊訓, 繼續咁縱容你.... 我驚你到3,4,5歲都係咁~~~

邊位媽媽, 想快D同BB戒訓大人床AND 夜奶, 一齊努力丫.可以分享下心得

翡翠宮

原文章由 Timyi 於 07-12-19 18:08 發表

睇完"百歲醫師教我的育兒寶典" AND "從零歲開始"這2本書, 真係覺得, 要快d同佢戒同大人訓同食夜奶,我今次好有決心... AND 超級忍心....

10PM食飽奶後由得佢喊... 佢勁大喊左半個鐘, 收哂聲, 再企左係BB床一個鐘都 ...

:-( BB好慘~
俾我要咁心痛,寧願唔戎住...

大宅

原文章由 canies 於 07-12-20 01:23 發表

:-( BB好慘~
俾我要咁心痛,寧願唔戎住...

唔係呀! 本來我一直都係咁諗. 但係佢越來越份, 已經成為一個壞習慣. 如果人有壞習慣, 都應該去改啦. 另外, 當我睇完我講果2本書, 提及好多能夠一覺睡天明的好處, 我才下定決心要去改佢.

結果, day 1..... 就成功了!!!!

佢人生以來, 第一個晚上, 由11:40pm 訓著.... 一直到6am 才起身. 起身仲要無喊!!!! 好欣慰呀

佢喊時真的好心痛. 好慘, 其實佢喊時, 作為媽媽的我, 根本不好過.但係, 書話, 通常3-4日就見效, 最多2星期. 從此就一覺睡天明架喇.

大宅

原文章由 Timyi 於 07-12-20 16:01 發表

唔係呀! 本來我一直都係咁諗. 但係佢越來越份, 已經成為一個壞習慣. 如果人有壞習慣, 都應該去改啦. 另外, 當我睇完我講果2本書, 提及好多能夠一覺睡天明的好處, 我才下定決心要去改佢.

結果, day 1..... 就 ...

day 2...少少失敗
3:00am 我同佢蓋被, 點知醒鬼左, 餵左奶, 然後放佢落床, 一關門就收聲, 我有偷睇佢, 佢罰自己企左大約45mins, 就訓到第2朝6:30am 起身.

總好過之前, 一晚狂醒4-5次, 必須要乳頭才肯睡

首頁

尾頁

跳至