嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔足一歲半, 但仲未識講嘢佢識得冇乜意識咁叫爸爸媽媽, 應該咁講, 佢識得發'爸爸' / '媽媽' 音
但唔係識得認人叫人嗰種
會唔會係發展得太慢呢?

伯爵府

回覆:一歲半仔, 仲未識講嘢

我有朋友早產,早2個月,bb都係1.5歲都未係好發到音

男爵府

BK Milk勳章

我果女1歲既時候,識叫爸爸同媽媽,亦都識講要奶奶,
你要教佢指住爸爸叫爸爸,指住媽媽叫媽媽,
而唔係單純識發音就得!
果時佢都識好多字既發音,車車,波波,汪汪,喵喵等等,
正常你小朋友應該有返去母嬰健康院跟住佢發展情況,
去母嬰健康院CHECK下,或者比錢出去CHECK下囉!
最怕有言語問題!

複式洋房

1歲未識講野,真係要留意下,要母嬰健康院安排做語言評估,看看有沒有遲緩情況,如果有,及早面對,安排訓練,0~3嵗在學習關鍵期,所以愈早訓練,小朋友學語言的進步愈大,不用太擔心,但要把握時間去評估,加油!!
你亦可多與他說話,做下口肌訓練,如塗果醬在嘴唇周圍,用舌頭舔嘴唇上下位置,吹紙碎,吹口肌歌曲,都有助他bb發音,可以試試

禁止訪問

禁止訪問

大宅

唔駛咁心急,係咪男仔?我仔playgroup個老師都話男仔去到兩歲識講啲”餅餅\"呀咁都ok 啦,識講\"我要餅”更好,而女仔兩歲好多成句都識講了。

我姨甥去到兩三歲都一舊舊,可能屋企太多唔同的語言,而家4歲好ok了。

如果你覺得佢明白意思,只係未講到表達到,唔駛太心急,歲半啫

珍珠宮

其實又唔需要太擔心,個個發展都唔同,只要佢明白你講咩同識得反應,多練習下冇問題,不過如要入競爭大既幼稚園面試可能輸蝕少少

大宅

我仔仔兩歲幾先識講野,而家8歲喇

首頁

尾頁

跳至