烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-08-30 發表唔

原帖由 gt421 於 14-08-30 發表
粉團軟身左,我印唔到個形,唯有整圓形,焗完,但唔脆,又唔夠甜,可能我d份量唔岩,因我得170g牛油,其他 ...
唔,應該話牛油份量可加多唔可以減少,因為牛油影響成品個質地,而rub in 手勢影響成品個外觀同口感,多多練習就得架啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

gt421 發表於 14-8-30 15:35
睇番原來尋日我用左
麵粉210g,
牛油125g,
跟番原食譜個份量換算:

麵粉150g
牛油100g
砂糖58g
雲呢拿油半湯匙多DD

王國長老

靚靚太 發表於 14-8-30 19:29
焗完曲奇個面有裂紋,點解既
點裂法?有冇相睇?裂得利害嗎?曲奇個色似唔似太深?一般情況係:

1)過咗火,爐溫個個爐有出入,我用開係我個爐,其實可能有溫差,可以喺時間上調整,通常我焗嘢有個習慣就係早5分鐘CHECK下,如果已差不多就熄火再焗一陣,未得就再焗埋果5分鐘。

2)搓粉未勻,牛油分佈唔平均,焗過程中就會有氣泡喺個曲奇麵糰中間,焗完會見到個面不平整。
如果真係裂的話,似係前者啦。

王國長老

引用:I made too .. But can\\\'t taste green tea

原帖由 Jesswongwong 於 14-10-01 發表
I made too .. But can't taste green tea @@
你有冇加雲厘拿油?有的話,味道蓋過綠茶味,另外就睇隻綠茶粉夠唔夠味濃。

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-8-15 13:05 都可

原帖由 Jessica-WNJ 於 14-10-01 發表
雲厘拿香油同雲厘拿香精不是一樣是化學野的嗎?

請問中筋粉同低筋粉做出來有什麼不同?

不同的,買要看標籤,我用的是說明pure vanilla, 成份中沒有不知名的化學物,是貴一點。

我少用低筋粉,因為貴同唔係度度有,美國好多人除咗麵包要用bread flour 外,大部份都用中筋粉all purpose flour, 低筋會更鬆,但以呢個食譜,塊餅唔能夠太薄,用低筋要多注意呢樣。

入雪櫃雪過夜的話,唔駛入冰格,放冰格下面第一格就得,雪完好硬,用麵棍慢慢打下壓下好快軟身,但如果你想做切片就搓好成長條至入雪櫃,雪完用刀切片就係啦,切切下溶可以放一放入冰格再拎出嚟切。

橄欖油會個質地硬實d喎,而且要用rubbing in method 的話要固體油,但唔好用白油,唔健康,唔係成日食的話,牛油可以接受。

王國長老

引用:想問樓主用咩焗爐噶?求介紹

原帖由 Lisa2014 於 14-10-01 發表
想問樓主用咩焗爐噶?求介紹
我個焗爐係大座上面有煮食爐果款嚟,成隻火雞都放得有突,正價買要千幾美金,咁啱見人換爐,佢好平賣俾我。

睇下有冇其他jm可以俾到意見你啦。

王國長老

回覆:給朋友的見面禮:雲厘拿曲奇 (已加食譜)

又整咗曲奇餅俾朋友,今次杏仁味

王國長老

杏仁口味係扣起半杯麵粉,加番半杯杏仁粉(我用沖劑果隻杏仁霜),
唔加雲厘拿油,改用牛奶一湯匙多少少,時間關係放入冰格一個鐘,
拎出嚟後切片,時間火力照舊,細細塊夠整到30片。

首頁

尾頁

跳至