烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:給朋友的見面禮:雲厘拿曲奇 (已加食譜)

謝分享食譜

水晶宮

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

玫瑰, 你挑起左我條筋啦, 嗚嗚嗚, 可恨我個雪柜無晒牛油都未入貨.....嗚嗚嗚.....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

uhtcl2006 發表於 14-7-24 07:20
玫瑰, 你挑起左我條筋啦, 嗚嗚嗚, 可恨我個雪柜無晒牛油都未入貨.....嗚嗚嗚..... ...
打完風啦,出街買嘢整啦,真係好食架,冇牛油曲奇咁多油。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

一定知你冇老點
只怕自己技術未精,做不出你的效果。
不過我一定會試做!

男爵府

引用:材料做法如下材料:麵粉2杯(我用中筋粉)

原帖由 rose-mag 於 14-07-20 發表
材料做法如下

材料:
你女女好乖

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

computer12 發表於 14-7-24 15:08
你女女好乖
佢為食就真,可能美國呢邊教育小孩子獨立,亦都提倡親子活動,
學校老師都會喺課堂中教小朋友整嘢食,當然係好簡單嘅,
一年級就去學整日本糯米池,個個同學即場食,我女話想拎番去俾哥哥同媽媽食,
老師話拎唔到會爛,我女唯有自己食晒,事後話好想媽媽試完再整俾佢食。

王國長老

liuliu 發表於 14-7-24 15:03
一定知你冇老點
不過我一定會試做!
點會做唔到?不過香港天氣熱,可能要雪耐D至得,個麵糰太軟印唔到,
或拎唔起的話,就雪一雪再整就應該無問題。

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

引用:一定知你冇老點只怕自己技術未精,做不出你

原帖由 liuliu 於 14-07-25 發表
一定知你冇老點
不過我一定會試做!
唔洗担心啦,呢個方法真係好易又勁好食 。。。

我以前用開打牛油糖粉既方法,今次轉用樓主既方法,二隻手指就攪掂晒啦,仲係一路睇電視一路 rub....左手 rubbing ,右手 邊用刀仔切細牛油。。。。

我牛油同粉既比例比樓主多少少粉,樓主用 1:1.5(油:粉),我用1:1.8 左右,仲用埋低粉 tim....

入口好酥脆呀

rose-mag  兩打UPS唔該  發表於 14-7-25 13:52

子爵府

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

雲呢那香油得唔得?

王國長老

mizzni 發表於 14-8-14 20:43
回覆 rose-mag 的帖子

雲呢那香油得唔得?
都可以,但我個人麻麻地,因為香油都係化學製造出嚟嘅味道,
純雲厘拿油係pure vanilla,係就係貴D,但整甜品曲奇糕點都成日用,
買隻貴少少食得好D係值得架,當然最好係用新鮮雲厘拿,
不過唔只貴仲唔係度度有,有時用少少好嘥。

王國長老

上星期二晚再整,拎去開會俾同事食,但唔夠時間,
個皮搓得唔夠仔細,又雪得唔夠時間,個皮唔平滑,
但味道搭夠,同事個個都好開心。

男爵府

請問如果用雲呢拿條, 要用幾多?

王國長老

草八刀 發表於 14-8-24 23:29
請問如果用雲呢拿條, 要用幾多?
其實唔多,你用新鮮的話,半條都夠,最好係喺用1湯匙牛奶浸一浸再加入。

男爵府

請問完成後放入玻璃瓶內可以keep 幾耐?

王國長老

BrandonMa 發表於 14-8-25 19:05
請問完成後放入玻璃瓶內可以keep 幾耐?
我屋企唔keep得好耐,有人會好快食晒
正經講,我keep到兩星期,但我呢度乾躁,長年少雨,
香港潮濕變壞容易,都係越早食越好。

男爵府

引用:Quote:BrandonMa+發表於+14-8-25+19:05+請

原帖由 rose-mag 於 14-08-26 發表
我屋企唔keep得好耐,有人會好快食晒
正經講,我keep到兩星期,但我呢度乾躁,長年少雨,
...
Thx

首頁

尾頁

跳至