烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

明天會跟網友第一次見面,今晚焗了雲厘拿曲奇,原本只打算做雲厘拿味,後來身痕加了綠茶粉,我女豬扒妹又堅持要我加朱古力粉,於是就出現三色曲奇,但只得個樣,因為雲厘拿味太霸道,綠茶同朱古力味完全不突顯。

焗好已被消滅了1/4,這個曲奇我年年都做來聖誕節送禮,一向都有好好風評,老公話不必三種色,雲厘拿已是最好吃的。包好明天送朋友的份量,其他的由小幫手入食物盒,多謝收看。

umbanana1234    發表於 14-10-14 15:51
SIUBKT    發表於 14-10-2 16:23
stepchk    發表於 14-10-2 11:13
xingyi    發表於 14-8-25 13:56
flower_1437    發表於 14-8-15 13:18
melo-melo    發表於 14-7-25 10:13
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

材料做法如下

材料:
麵粉2杯(我用中筋粉)
牛油3/4杯(由雪櫃即取即用)
雲厘拿香精1湯匙
細砂糖1/2杯

做法:
1)麵粉過篩(鳴謝口靚模豬扒妹客串)後加入牛油,牛油切成細粒,用手指搓入粉中至粉變成微黃色及帶黏性。

2)拌入細砂糖及雲厘拿香精,再用手拌成麵糰,用保鮮紙包好放雪櫃最少1小時。

3)取出麵糰用麵棍壓成半cm厚,再用曲奇模印出曲奇。

4)焗爐預熱180度,把曲奇放入焗15至20分鐘,取出放架上攤涼。

提提你:
1)呢種曲奇係好鬆脆,不能壓得太薄,唔係好易散同斷開。
2)由焗爐取出後小心剷起放架上攤涼。
3)如麵糰太軟,可以放冰格一陣,取出再造型。
4)我手痕加綠茶粉同可可粉,其實就咁雲厘拿味已經好正。

希望有人有興趣都試整吓,真係好好味。

b52    發表於 14-7-26 13:25

禁止訪問

水晶宮

rose-mag 發表於 14-7-20 16:06
材料做法如下

材料:
rub in 既方法我未試過喎 !!

呢個一定要試吓, thx for sharing ar ~~

不過要遲d, 最近剛整完...我通常都係用牛油加糖打發既方法.....又要開打蛋器, 又要打幼砂糖... 妳呢d方便多了 ~~

一定會試 ~~

大宅

回覆:tammy2008 的帖子

其實牛油加糖打發同樓主既方法,口感有咩唔同呢?

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+14-7-20+00:07+編

原帖由 rose-mag 於 14-07-20 發表

明天會跟網友第一次見面,今晚焗了雲厘拿曲奇,原本只打算 ...

水晶宮

roycelaw 發表於 14-7-20 17:54
樓主方法少少似整西式甜 tart 皮 ( 超酥鬆脆 apple pie 嗰d..類似叫 "sweet crust pastry") 不過就無落蛋 ~

牛油加糖打發就一般雪藏曲奇做法 ( 即會壓成條雪凍再切開一片片焗, 要加少少蛋既, 有時仲會加點澎漲劑, e.g.泡打粉或soda粉 ) 我自己通常整呢d, 因為擠花曲奇太多油 , 印模曲奇又比較死實.......

大宅

引用:Quote:roycelaw 發表於 14-7-20 17:54 其實

原帖由 tammy2008 於 14-07-20 發表
樓主方法少少似整西式甜 tart 皮 ( 超酥鬆脆 apple pie 嗰d..類似叫 "sweet crust pastry") 不過就無落蛋 ...
明白晒!有機會都要試下其他方法!
最近開始做曲奇,做唧花曲奇,真係好肥!

水晶宮

roycelaw 發表於 14-7-20 18:48
明白晒!有機會都要試下其他方法!
最近開始做曲奇,做唧花曲奇,真係好肥!
係呀.....油同粉幾乎係 1:1.....

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-20 16:06 材料

rub in 既方法我未試過喎 !!

呢個一定要試吓, thx for sharing ar ~~
rubbing in 係我學整曲奇第一個學嘅技巧,我整蘋果批都係呢個方法,方便而且口感好正。糖加牛油冇電打蛋器用個木匙都可以做到cream 埋嘅效果,我未買個電打蛋器時就係咁整,方便唔駛洗一餐,但時間要耐d, 唔會老點你,呢個真係好食,唔算太多油,有牛油曲奇鬆脆感但唔會覺得好勁油,不過一定唔得太薄,又要一定等攤凍至拎起,唔係好易會散。

王國長老

引用:其實牛油加糖打發同樓主既方法,口感有咩唔

原帖由 roycelaw 於 14-07-20 發表
Tammy已答,口感上呢個鬆脆好多。

公爵府

引用:明天會跟網友第一次見面,今晚焗了雲厘拿曲

原帖由 rose-mag 於 14-07-20 發表

明天會跟網友第一次見面,今晚焗了雲厘拿曲奇,原本只打算 ...
嘩…我又想同你做朋友

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-07-20 發表本

原帖由 六月之星 於 14-07-20 發表
嘩…我又想同你做朋友
但我朋友由加拿大落嚟美國探我喎,你飛嚟的話我整俾你食又點話呢

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

水晶宮

rose-mag 發表於 14-7-20 22:47
rubbing in 係我學整曲奇第一個學嘅技巧,我整蘋果批都係呢個方法,方便而且口感好正。糖加牛油冇電打蛋器 ...
一見到話 "好易散同斷開" 就知有料到 ...

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-20 22:47 rubb

一見到話 "好易散同斷開" 就知有料到 ...
咁快d整啦,呢個食譜真係冇老點,而且rubbing in 真係好玩,係要心機同時間,rub in 到冇牛油粒,但食果陣你會知值得嘅。

水晶宮

rose-mag 發表於 14-7-20 23:19
咁快d整啦,呢個食譜真係冇老點,而且rubbing in 真係好玩,係要心機同時間,rub in 到冇牛油粒,但食果陣 ...
以前有用呢個方法整甜 pie 皮...見識過個效果....

不過呢幾日剛整咗曲奇呀.....不過都好想試整...我屋企人食得唔多, 不過小朋友興趣班既同學仔們老師們好賞面, 多謝佢地幫手食 ...

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-20 23:19 咁快

以前有用呢個方法整甜 pie 皮...見識過個效果....

不過呢幾日剛整咗曲奇呀.....不過都好想試整...我屋企人 ...
我屋企果三件大食呀,呢d 兩三日ko晒都得。

tammy2008  勁呀 !!   發表於 14-7-20 23:40

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:給朋友的見面禮:雲厘拿曲奇 (已加食譜)

可唔可以幫忙將食譜換成gram呀?

王國長老

廷廷媽 發表於 14-7-20 08:27
可唔可以幫忙將食譜換成gram呀?

[size=15.454545021057129px]麵粉2杯 = 256 grams
[size=15.454545021057129px]牛油3/4杯 = 171 grams
[size=15.454545021057129px]雲厘拿香精1湯匙
[size=15.454545021057129px]細砂糖1/2杯 = 64 grams

[size=15.454545021057129px]

P.S. 粉類同牛油及糖類不同計法,糖如果係糖粉或白砂糖同黃糖又有分別,
如果想睇吓我呢個換算係點嚟,呢個網幫到你,
http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/, 今次我用糖粉,
你用砂糖或黃糖自己計番啦,不過我就算用砂糖或黃糖我都會減份量,
鬼佬食譜一般較甜,我自己屋企唔食得好甜,JM自己執生啦。

LOKLOK1407    發表於 14-12-31 13:55
LOKLOK1407    發表於 14-12-31 13:54
mizzni  牛油計錯左? 3/4杯 即係  發表於 14-8-9 14:47
廷廷媽    發表於 14-7-21 09:08

首頁

尾頁

跳至