烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

明天會跟網友第一次見面,今晚焗了雲厘拿曲奇,原本只打算做雲厘拿味,後來身痕加了綠茶粉,我女豬扒妹又堅持要我加朱古力粉,於是就出現三色曲奇,但只得個樣,因為雲厘拿味太霸道,綠茶同朱古力味完全不突顯。

焗好已被消滅了1/4,這個曲奇我年年都做來聖誕節送禮,一向都有好好風評,老公話不必三種色,雲厘拿已是最好吃的。包好明天送朋友的份量,其他的由小幫手入食物盒,多謝收看。

umbanana1234    發表於 14-10-14 15:51
SIUBKT    發表於 14-10-2 16:23
stepchk    發表於 14-10-2 11:13
xingyi    發表於 14-8-25 13:56
flower_1437    發表於 14-8-15 13:18
melo-melo    發表於 14-7-25 10:13
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

材料做法如下

材料:
麵粉2杯(我用中筋粉)
牛油3/4杯(由雪櫃即取即用)
雲厘拿香精1湯匙
細砂糖1/2杯

做法:
1)麵粉過篩(鳴謝口靚模豬扒妹客串)後加入牛油,牛油切成細粒,用手指搓入粉中至粉變成微黃色及帶黏性。

2)拌入細砂糖及雲厘拿香精,再用手拌成麵糰,用保鮮紙包好放雪櫃最少1小時。

3)取出麵糰用麵棍壓成半cm厚,再用曲奇模印出曲奇。

4)焗爐預熱180度,把曲奇放入焗15至20分鐘,取出放架上攤涼。

提提你:
1)呢種曲奇係好鬆脆,不能壓得太薄,唔係好易散同斷開。
2)由焗爐取出後小心剷起放架上攤涼。
3)如麵糰太軟,可以放冰格一陣,取出再造型。
4)我手痕加綠茶粉同可可粉,其實就咁雲厘拿味已經好正。

希望有人有興趣都試整吓,真係好好味。

b52    發表於 14-7-26 13:25

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-20 16:06 材料

原帖由 tammy2008 於 14-07-20 發表
rub in 既方法我未試過喎 !!

呢個一定要試吓, thx for sharing ar ~~
rubbing in 係我學整曲奇第一個學嘅技巧,我整蘋果批都係呢個方法,方便而且口感好正。糖加牛油冇電打蛋器用個木匙都可以做到cream 埋嘅效果,我未買個電打蛋器時就係咁整,方便唔駛洗一餐,但時間要耐d, 唔會老點你,呢個真係好食,唔算太多油,有牛油曲奇鬆脆感但唔會覺得好勁油,不過一定唔得太薄,又要一定等攤凍至拎起,唔係好易會散。

王國長老

引用:其實牛油加糖打發同樓主既方法,口感有咩唔

原帖由 roycelaw 於 14-07-20 發表
其實牛油加糖打發同樓主既方法,口感有咩唔同呢?
Tammy已答,口感上呢個鬆脆好多。

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-07-20 發表本

原帖由 六月之星 於 14-07-20 發表
嘩…我又想同你做朋友
但我朋友由加拿大落嚟美國探我喎,你飛嚟的話我整俾你食又點話呢

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-20 22:47 rubb

一見到話 "好易散同斷開" 就知有料到 ...
咁快d整啦,呢個食譜真係冇老點,而且rubbing in 真係好玩,係要心機同時間,rub in 到冇牛油粒,但食果陣你會知值得嘅。

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-20 23:19 咁快

以前有用呢個方法整甜 pie 皮...見識過個效果....

不過呢幾日剛整咗曲奇呀.....不過都好想試整...我屋企人 ...
我屋企果三件大食呀,呢d 兩三日ko晒都得。

tammy2008  勁呀 !!   發表於 14-7-20 23:40

王國長老

廷廷媽 發表於 14-7-20 08:27
可唔可以幫忙將食譜換成gram呀?

[size=15.454545021057129px]麵粉2杯 = 256 grams
[size=15.454545021057129px]牛油3/4杯 = 171 grams
[size=15.454545021057129px]雲厘拿香精1湯匙
[size=15.454545021057129px]細砂糖1/2杯 = 64 grams

[size=15.454545021057129px]

P.S. 粉類同牛油及糖類不同計法,糖如果係糖粉或白砂糖同黃糖又有分別,
如果想睇吓我呢個換算係點嚟,呢個網幫到你,
http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/, 今次我用糖粉,
你用砂糖或黃糖自己計番啦,不過我就算用砂糖或黃糖我都會減份量,
鬼佬食譜一般較甜,我自己屋企唔食得好甜,JM自己執生啦。

LOKLOK1407    發表於 14-12-31 13:55
LOKLOK1407    發表於 14-12-31 13:54
mizzni  牛油計錯左? 3/4杯 即係  發表於 14-8-9 14:47
廷廷媽    發表於 14-7-21 09:08

王國長老

uhtcl2006 發表於 14-7-24 07:20
玫瑰, 你挑起左我條筋啦, 嗚嗚嗚, 可恨我個雪柜無晒牛油都未入貨.....嗚嗚嗚..... ...
打完風啦,出街買嘢整啦,真係好食架,冇牛油曲奇咁多油。

王國長老

computer12 發表於 14-7-24 15:08
你女女好乖
佢為食就真,可能美國呢邊教育小孩子獨立,亦都提倡親子活動,
學校老師都會喺課堂中教小朋友整嘢食,當然係好簡單嘅,
一年級就去學整日本糯米池,個個同學即場食,我女話想拎番去俾哥哥同媽媽食,
老師話拎唔到會爛,我女唯有自己食晒,事後話好想媽媽試完再整俾佢食。

王國長老

liuliu 發表於 14-7-24 15:03
一定知你冇老點
只怕自己技術未精,做不出你的效果。
不過我一定會試做!
點會做唔到?不過香港天氣熱,可能要雪耐D至得,個麵糰太軟印唔到,
或拎唔起的話,就雪一雪再整就應該無問題。

王國長老

mizzni 發表於 14-8-14 20:43
回覆 rose-mag 的帖子

雲呢那香油得唔得?
都可以,但我個人麻麻地,因為香油都係化學製造出嚟嘅味道,
純雲厘拿油係pure vanilla,係就係貴D,但整甜品曲奇糕點都成日用,
買隻貴少少食得好D係值得架,當然最好係用新鮮雲厘拿,
不過唔只貴仲唔係度度有,有時用少少好嘥。

王國長老

上星期二晚再整,拎去開會俾同事食,但唔夠時間,
個皮搓得唔夠仔細,又雪得唔夠時間,個皮唔平滑,
但味道搭夠,同事個個都好開心。

王國長老

草八刀 發表於 14-8-24 23:29
請問如果用雲呢拿條, 要用幾多?
其實唔多,你用新鮮的話,半條都夠,最好係喺用1湯匙牛奶浸一浸再加入。

王國長老

BrandonMa 發表於 14-8-25 19:05
請問完成後放入玻璃瓶內可以keep 幾耐?
我屋企唔keep得好耐,有人會好快食晒
正經講,我keep到兩星期,但我呢度乾躁,長年少雨,
香港潮濕變壞容易,都係越早食越好。

王國長老

gt421 發表於 14-8-26 23:01
請問份糧係唔係唔岩呀?其實1杯=几多g架?謝
粉類同牛油及糖類不同計法,糖如果係糖粉或白砂糖同黃糖又有分別,如果想睇吓我呢個換算係點嚟,呢個網幫到你,http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/, 今次我用幼砂糖, (我用糖粉個換算法)你用砂糖或黃糖自己計番啦,不過我就算用砂糖或黃糖我都會減份量,鬼佬食譜一般較甜,我自己屋企唔食得好甜,JM自己執生啦。

王國長老

靚靚太 發表於 14-8-26 23:24
即係全程都用隻手去壓勻d材料?
用低筋粉得唔得?
入焗爐放最低個隔?
唔係壓勻,係用手指將牛油搓扁再同粉掐埋一齊,唔知咁講你明唔明,
個方法叫rubbing in,將牛油rub in入粉度,所以牛油要剛由雪櫃拎出嚟,
雪到硬再用圓頭刀切開細粒進行rub in,太熱牛油溶咗就做唔到個鬆化口感。
低筋粉可以,只係記得唔好壓得太薄,用埋要攤凍至好拎起,
唔係一陣散晒架啦。我放焗爐中間,你放下格要自己減時間,
個個爐溫都有上落,建議先焗15分鐘,睇下得未,未得就焗多幾分鐘,
或者熄爐火等餘溫焗熟D曲奇(要目測色水差幾多)。

Youtube打 "rubbing in" 會搵到有片教個方法係點,
呢條片我認為講解得比教清楚,而且有教整不同嘢要rub到點樣。

王國長老

gt421 發表於 14-8-26 23:09
我好想試整呀,不過份量有d唔明,可以講解多一次嗎?另牛油要用無鹽嗎?

...
有鹽無鹽喺呢個曲奇都影響不大,我自己慣買無鹽,因為食譜用有鹽牛油時只要加鹽就用得,但如果有鹽牛油就用唔到落無鹽牛油食譜度啦。份量你睇番我之前答你上一個回帖解釋就明白架啦。

王國長老

引用:等左約1個鐘,舊粉團終於軟身,但又軟得滯

原帖由 gt421 於 14-08-30 發表
等左約1個鐘,舊粉團終於軟身,但又軟得滯,雪番一陣再印模都唔多搞,點解會咁架,係唔係牛油太多呢?

...
唔駛等架,雪櫃拎出嚟後慢慢用麵棍敲打吓壓吓會慢慢變軟身,只要成到塊就印到模,你等個幾鐘d牛油溶晒就唔印到,太軟都焗到但會瀉開。如怕整唔到,可以預先碌成長條,之後拎出嚟就咗切片仲容易,只係雪之前要造好個餅型。而家你可以再雪返個麵糰再等佢硬身番再印模。

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-08-30 發表唔

原帖由 gt421 於 14-08-30 發表
粉團軟身左,我印唔到個形,唯有整圓形,焗完,但唔脆,又唔夠甜,可能我d份量唔岩,因我得170g牛油,其他 ...
牛油唔減得,呢個已經俾啫花牛油曲奇少,牛油同麵粉比例一定唔改得,你可以加減糖或唔用雲呢拿油,我改過朱古力味加朱古力粉同杏仁味用杏仁粉,口感同脆度都有分別,而且你如果個麵糰軟晒冇雪番就入焗爐,唔脆都唔出奇,下次麵糰太軟再雪番一陣至印模啦。

首頁

尾頁

跳至