少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:喺管教問題上成日同c6嘈(好長)

我想問,你地會吾會係女面前爭抄,因為這往往都會對做成負面的形象。

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui 發表於 14-7-24 18:35 看

原帖由 el0128 於 14-07-25 發表
其實我本來係奉行隻眼開隻眼閉嘅做法,有些事情唔太過份(即係你所講嘅底缐)就算數。不過,我嘅底缐就係對父 ...
我不是說你囡去夜街,我只是舉例,因為你跟丈夫的教導有差別,我想如果你跟囡囡的相處方式,可以改變,關係可能會好一點,我曾認識一位媽媽,囡囡也是很反叛,她當然罵過,哭過,最後改變自己,她每天寫信給女兒,一直都沒有回覆,她沒有放棄,寫了3年,可能反叛期也過,兩母女關係開始有改善,我不是叫樓主你寫信,只是建議用另一個囡囡接受的方法相處,慢慢改變她,可能你覺得這個做法會讓囡囡變本加厲,但慨然老公,囡囡不改,為何不自己改變一下,用\"軟性\"的方法和囡囡溝通。

你骨子裡是愛囡囡,我只是講我囝囝的whatsapp,舉例夜歸,你就立即為囡囡解釋,真是愛之深,責之切,我真的無意說你囡囡,請見諒。

我囝囝只有12歲,可能還未曾反叛,所以沒有資格給你任何意見,我正是努力學習與少年人相處,一同渡過這反叛期。

別墅

每日媽媽 發表於 14-7-25 01:47
其實你c6會唔會係怕得罪個囡,怕個囡唔癡佢,所以咁縱佢?

試下了解下你囡同咩同學溝通,會講d乜,拉番近d ...

怕個女唔"痴"佢係其一,怕個女覺得爸爸"無用"係其二,而C6比我感覺"有用"嘅爸爸係買得起嘢嘅爸爸。我地家庭環境ok,c6收入亦ok,應該咁講,收入同生活標準相稱。譬如我好羨慕女的同學仔會話:我地搬去另一個屋苑喇!加租加得太急喇!爸爸會好吃力!個女同學父親收入都唔係差,只是生活標凖係可以好高無窮無盡,所以我覺得做父母有時要表達自己實際難處,仔女願意一齊承擔家中嘅悲喜,仔女先有好嘅價值觀,有好嘅價值觀才有和諧嘅家庭(要家庭和諧首先要家庭成員感恩、知足、生在福中要知福,要懂得珍惜自己擁有嘅嘢,家庭才有和諧,衝突先會少,睇下依家個社會?)
但C6嘅價值觀,好嘅爸爸就係"比得起"嘅爸爸。除非個女無要求,個女開得聲,佢點死都死比佢。ok,唔緊要,死掂咗比佢,我會要求C6表達"死比"個女嘅過程,好明顯C6好有hesitation,咀臉就好似要佢喺個女面前話自己無鬼用咁!

我同個女講好好珍惜自己餘下兩年嘅中學生涯,爸爸媽咪只會提供最基礎嘅嘢,譬如生活、大學以前嘅教育,至於讀唔讀到大學就要靠你自己,我地無多餘錢送你去外國讀大學。所以你可以選擇先甜後苦,或者先苦後甜,不過你要自己承擔自己餘下自己創造嘅人生!

C6就好緊張又上網check大學資料(外國),又叫個女睇下,完全比個女知曬底線,我嘅道理全部變咗廢話,又話佢讀唔上唔通唔理佢。唉~~~我話佢連自己嘅人生都唔負責,你塞錢比佢去外國渾渾噩噩讀埋大學有乜用。我即使比佢去外國讀書,我都要佢自己努力過,珍惜過我先甘願比呢筆錢。佢自己憑自己努力讀到大學,讀完我用呢筆錢比佢去外國讀理MBA又點話?佢唔努力讀(佢好聰明㗎,問題係佢自己讀唔讀咋!)佢唔讀咪等佢出去試下做嘢碰兩年釘,佢要求再讀書我比佢讀都可以。但佢自己無心讀,咁比佢就唔可以!

讀咋!)

別墅

上面講到讀書⋯⋯⋯其實我夠想做慈母?但係我呢個嚴母、狠母都係迫出嚟。我C6咁奴隸獸,我唔狠唔得!

所以我一開始已經講,我見到C6鬆我就緊,我見到C6緊我就鬆,不過C6從來未緊過!

別墅

yin-ting 發表於 14-7-25 03:49
我想問,你地會吾會係女面前爭抄,因為這往往都會對做成負面的形象。

如果譬如我講讀大學靠自己努力,C6不自覺咁唱反調算唔算?
其實唔只爭吵,父母管教理念唔一致,同你上面講嘅負面形象係一樣。

別墅

MariaTsui 發表於 14-7-25 08:03
我不是說你囡去夜街,我只是舉例,因為你跟丈夫的教導有差別,我想如果你跟囡囡的相處方式,可以改變,關係 ...
你很好人,幫我咁詳細分析。
我唔係想你講咁我講又咁咁咁。家庭係一個整體,有互動,行為由互動而產生,若果只有女和我,我相信問題可能有,但未必咁大,就好似你講果個寫信嘅母親咁,我相信佢無一個好似我個C6咁嘅C6。至於個女,我係鍾無艷,佢遇著辣手嘢會同我講,但更多更多嘅時候係搵溫順易話為嘅夏迎春(C6)。青少年,找父母的,不是難題,就是物質,C6仍然唔改,女係只會繼續搵唔係教道理嘅夏迎春。如果夏迎春不嬲都唔易話為又唔理嘢又唔順心,宮中只有鍾無艷同夏迎春,咁皇帝會搵邊個?

供應物質之餘,靠近你之餘,可唔可以同佢講下大道理呀?

子爵府

睇晒
個人認為個關建人物係樓主C6,多過阿女
核心問題係樓主C6為何對女同對仔唔同
可能引申更多問題

建議揾專業人仕做 counseling & consultation
you may consider consult Family Counseling

別墅

bbfish1992 發表於 14-7-25 11:58
睇晒
個人認為個關建人物係樓主C6,多過阿女
核心問題係樓主C6為何對女同對仔唔同
佢自己唔覺得有唔同。
我成日同佢講個仔心裏面有條刺,覺得爸爸偏心,但C6話自己無。我話你比個女多咗,比個仔合理都好,喺仔眼中你就係唔公平!講咗好多次,C6自己不自覺做咗啲唔公平嘅嘢,佢自己唔知,但細佬放在眼內,所以佢唔服爸爸。即使爸爸話佢,佢都覺得爸爸針對佢,因為爸爸好少話家姐。我要成日喺仔身邊疏導。

我叫C6睇本書,去聽講座都有困難,點去counsel,尤其我地整體家庭無問題,夫妻恩愛,C6更加唔覺得有需要!

其實C6有好重嘅"自尊"包袱。

個女因為要準備學校一啲活動要幫學校買好多嘢,女攞返屋企,我問個女:嘩!咁多嘢!學校比咗錢你?女答:爸爸比咗$500我!我唔係介意要幫學校出住錢買嘢,亦唔係介意C6比錢個女買需要嘅嘢,我係介意比錢個女唔同我講!(正常父母都會留意/質疑啲錢嘅來歴啦!)好多時呢啲情況,我問C6點解唔同我溝通,佢就答好忙唔記得,因為佢如果答專登唔講就無咗夫威/父威,即係我唔係怕咗你,亦唔係放縱個女,我係"唔記得講"。其實掉返轉佢放下"自尊"包袱用平常心處理,就可以好從容咁同我講,比錢個女幫學校買嘢,點解唔可以講?

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 el0128 的帖子

已經綜壞左 你C6 99唔配合 好難攪

翡翠宮

畀面勳章

如果“恐嚇”你c6,話俾佢知佢繼續係咁,最後會冇左個女又冇埋個仔,佢會唔會反省下呢?

呀女而家咁,根本就唔珍惜親情,將來唔會對你地好。呀仔心入面有條刺,拔唔走就會令佢對爸爸感情疏離,將來自亦唔會同佢親厚。

而家呢個情況, 一係呀女遇到一個好大既挫折,痛定思痛;一係你c6覺悟同你配合,否則你一個人不能扭轉局面。
日日是好日

別墅

mother904 發表於 14-7-25 16:35
如果“恐嚇”你c6,話俾佢知佢繼續係咁,最後會冇左個女又冇埋個仔,佢會唔會反省下呢?

呀女而家咁,根本 ...

要佢覺悟就係最大嘅難處,我想佢覺悟已經係十幾年前嘅事,今時今日問題鬧大了,年代愈遠,源頭愈難查找,佢更加唔覺自己有問題。或者咁講,佢可能知問題,但唔想面對或去解決問題,唔通話:我錯喇!都係我衰!(以佢自專包袱咁重嘅人更加晤會咁講,不過我晤需要佢講,實際行動最緊要),所以佢覺得問題已產生,無需理會原因/推說別人嘅問題,盼望明天會更好。但我覺得唔阻止源頭,只會更差,不會更好,因為對象係小朋友,係教化出嚟,唔係覺悟出黎。成人都要有一個正面嘅價值觀做基礎,經過洗禮,先懂得覺悟,更何況小朋友?

別墅

RSG媽媽 發表於 14-7-25 16:11
回覆 el0128 的帖子

已經綜壞左 你C6 99唔配合 好難攪
平心而論,客觀咁講,唔關我99事,因為見面不多,直接嘅影響不大。只可以話99嘅價值觀傳咗比C9,C9再傳比下一代。每個人都有優點同缺點,我只可以話99嘅缺點係將物質掛帥嘅價值觀代代相傳,佢嘅優點係生咗個咁純品嘅仔,我先可以享一個咁錫老婆、家庭嘅老公福。
可能會有人問,99咁嘅價值觀,你老公都純品,應該唔洗擔心啦。但是我99咁嘅價值觀之餘,係講回報,而唔係無條件嘅。大家明唔明我講乜?

侯爵府

而家為人父母甚根難,我感覺到你同你老公就好像一條象筋咁,一邊就繃得好緊,另一邊就無哂彈性咁,如果你可以放鬏少少,你老公又緊番D,咁就可以平衡些。 可能你女兒自少看到你們兩個版本的教法 ,令佢無所適從,得不到一套正面的信息。加上佢而家有獨立自主的思想, 就算佢逆你們意,都吾會有咩損失,又吾會得到啲咩後果,令到佢吾怕父母,好似失去左父母的權威。我覺得最心痛的是,女兒對父母很不尊重,勤吾勤力讀書都是其次,品格才是苜要。

你女兒似乎定了型,很難會有一刻的改變,唯一可以改變的,是你和你老公。有無試過同老公靜靜地商量怎樣幫助女兒,再次建立番良好的關係,有良好關係就好易話為,女兒容易接受你地意見。可能需要一段時間和一個過度期。女兒可能大了,不願受到太多束缚,可能要像風爭咁拉下放下。爸爸的價值觀雖然不能即時的改變,但至少你們不會再在女兒面前為佢的問題有激烈的爭論,女兒自我形象都會覺得受影響,任何問題都在私底下討論,跟住再拿一個共鳴。你老公感到失去左女兒對佢的尊重,令佢無哂威嚴,父親的形象損毁,希望佢可以早日開竅,明白你的苦心。我覺得為女兒建立父母形象是大前提,若女兒不尊重父母,便需要得到一些後果。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:每日媽媽 發表於 14-7-25 01:47 其實

原帖由 el0128 於 14-07-25 發表
請勿介意我有以下的推論:

你是ftm嗎? 你囡會聽daddy話多d嗎? 於物質上的提供是否每次都是daddy出面給女兒(無論是需要還是想要的)?

你囡應是一個很識睇環境的人,如你是ftm,她可能會覺得是daddy養家的,只要在daddy面前說想要什麼便有什麼,而daddy對她亦從無\"托手㬹\",那麼你囡何需再做更多(討好daddy的,如尊重及禮貌等); 然而,她亦只會覺得你常常話住佢,亦給不到她什麼,那更加不需尊重和禮貌。

試下同c6溝通,先唔好否定你c6嘅金錢掛帥看法,但條件係佢第時物質上的由你給女兒,到時你便可跟她定規則; 你c6出錢,你出面(不過唔知你c6肯唔肯,這個要疏導一下你c6)。

子爵府

回覆 MariaTsui 的帖子

我同仔從小就有pillow talk , 呀仔快15歲了, 仍然會和我分享事情, 樓主女已15歲, 相信不會和媽媽Pillow talk了.

侯爵府

我覺得可以當仔女係朋友, 初初會好難,萬事起頭難,但當可以進入佢地內心世界,如發展共同的興趣,慢慢有共同的話題,揾機會去認同佢做的事,媽媽對自己的讚賞和認同有深遠的影响,自我價值提高了,原來媽媽係會欣賞自己。希望可以打開孩子向父母封閉了的心窗。

大宅

回覆:el0128 的帖子

你個情況與我姐姐很相似,姐夫是一個白手興家的商人,因自己年幼時很艱苦,所以現在總以為在物質不断满足小朋友便是愛。姐姐常為管教問題而與姐夫爭執,但他現在已是成功商人,那裡会聽FTM的囉嗦!两三年前,他身体出現毛病,開始明白家姐的說話有道理,而且小朋友的態度也日益霸道,他開始跟家姐配合。

我家姐送小朋友出國讀書後,其实大家的關係有所改善,小朋友其实明白,只是欺侮自己的父母,弄得家人團團轉,人人以她為首,很有虚榮感。但出國後,父母不在身邊,很多事要自己解决,慢慢体会父母的愛。加上少見了,大家說話反而变得客客氣氣!

相信你短時間内未必可以改变丈夫的價值觀,如经濟許可,送她去英國寄宿中学,甚至你陪她去外國伴讀半年,在不受爸爸影响下,你重整她的價值觀。

水晶宮

引用:回覆 MariaTsui 的帖子我同仔從小就有pillo

原帖由 QUEEN314 於 14-07-26 發表
回覆 MariaTsui 的帖子
我明白,15歲的小年人仍和媽媽pillow talk,一定要從小培養,見有家長問,就提議這個方法,知道你和15歲囝囝仍有pillow talk,真的很鼓舞,即証明從小培養親子關係的重要性。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

睇完替樓主辛苦, 個女真係好難教, 個老公又吾配合, 唯有盡力, 教得幾多得幾多, 亦希望樓主個女早日訓醒, 知道自己條路應點行, 吾好再任性.

大宅

女女15歲 其實係佢心目中已經定左你地既形象同態度, 我覺得幾難要佢轉變, 所以我諗某d事上放手俾佢 唔好加意見 由佢處理, 好似去camp執野 幾點做功課等等。 當然出街幾點返呢d就繼續要求,係因為一個交代責任既問題。

因為再管得多只有不斷既反感,而你負責管既話,最後多數只會令你地母女關係更差,特別青春期真係幾危險,所以你要俾佢知道你唔係一個無理,咩事都要管既媽媽。

至於你c6呢,我都冇野好講
加油jm

首頁

尾頁

跳至