美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:生完仔個樣老左幾年,點算?

我成3X歲先生B,絕對唔年輕。正因為咁,我大肚時好注重飲食和運動,生完好快回復標準身型。女人一肥就顯老,keep fit和唔keep fit嘅女人,外表年齡可差好遠。

生完B都keep住做運動,facial, 用抗衰老skincare (retinol, vit. c, anti-oxidants, etc)。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 14-07-23 發表我

原帖由 cmary234 於 14-07-23 發表
skincare (retinol, vit. c, anti-oxidants, etc)。你用邊隻牌子?可以介紹一下嗎?
我生完B雀斑深色左,用過Dior anti spot serum d斑淡左少少,現在用緊Janssen White Secrets (純Vit C粉末)一星期已全面白左,D斑再淺左。本來打算打laser,現在覺得唔使打laser住(因我皮膚乾性又易敏感laser未必啱我),繼續用埋Janssen就會搵有熊果素產品,因Vit C用完會面乾冬天唔啱用。

平時用B5補濕,Rosehip oil抗氧化,因用緊Janssen所以配搭一D成份天然/簡單skincare。

黎緊會試SkinMedica。

cmary234  Thanks^_^  發表於 14-7-23 16:07

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 14-07-23 發表我

原帖由 haruhimiyuki 於 14-07-23 發表
Jassen white secret係邊度可以買到?
我喺賣medical skincare嘅水貨店度買,如salalabeauty。

水晶宮

oohlalabb 發表於 14-7-23 12:53
我覺得按摩係好重要, 我晚晚搽Cream時都會按下塊面, 按到微溫, 好見效

Yes仲要堅持用油按肚,去紋好有效。
之前o係BK見有jm post產後肚皮相,真係又鬆又皺得好誇張。我由大肚到現在個囡就來兩歲都keep住日日用油按摩肚皮,個肚係好平冇皺過,即使我大肚時肚底都不幸出左十條八條肚紋,但現在D肚紋好淺色,要某D角度先見到。

水晶宮

引用:面都可以做下laser facial ,但黑眼圈同眼

原帖由 aidan518 於 14-07-24 發表
面都可以做下laser facial ,但黑眼圈同眼袋真惡搞
黑眼圈我用Quintessence,用左三星期已見效,你可去google search下外國comments。

水晶宮

neowneowcat 發表於 14-7-24 12:33
回覆 sugar_rasberry 的帖子
呢個我都有聽過, 之前睇過大陸有個節目, 係個中醫師主講, 話女人要keep得青春, 子宮年齡係最重要。

有朋友一直都有「宮寒」, 好瘦皮膚好白但係面色唔靚, D油性皮膚姊妹會羨慕呢位朋友D皮膚又白個人又slim, 但呢位朋友廿幾歲時睇中醫話佢有嚴重宮寒, 唔改善體質一定冇仔生, 佢長期手腳凍, M勁唔準又少。

但呢位朋友係食量好少, 又成日飲凍飲食生冷野、沙律果D (可能為左keep住令人羨慕o既身材)。結果佢結婚多年一直冇仔生。現在30中年齡, 皮膚係白但好乾, 蘋果肌和眼皮開始墮, 苦紋又深, 雖然佢仲係好slim, 遠睇仲係靚女, 但一行近睇就比同齡年紀蒼老。

我大肚前去睇中醫調理, 中醫師話想容易有B和陀得靚, 一定要子宮keep得靚, 經期要28日, 一來就紅, 唔好有啡, 要完全冇m痛, 咁先叫keep得身體好。

所以大家花錢做treatment買skincare, 都唔好忽略內在保養。

水晶宮

neowneowcat 發表於 14-7-24 13:22
回覆 Elenalan 的帖子

That's right !

我又唔識, 但我就好耐之前戒哂凍飲, 夏天都只飲熱飲。
仲有就係女人唔好食得太少飯和肉, 成日只食菜都會食到個體質偏寒。

想瘦就一定係做運動, 只有運動先可以加速代謝率, 代謝率係反映身體年齡最重要指標。

水晶宮

引用:我發覺生完仲貪靚過未生之前,因為我係認為

原帖由 starrr 於 14-07-25 發表
我發覺生完仲貪靚過未生之前,因為我係認為女人一定要keep好自己個d……坐完月即刻减肥,節食做機搽firming ...
係呀生完仲貪靚,因為眼見身邊做左媽媽嘅朋友,keep同唔keep可以相差好遠,見到强烈對比就更提醒自己要努力。

水晶宮

各位跑步o既媽媽, 我覺得想修身「競步」(快步走) 比跑步有效。

因為跑步好多時D力都去哂膝蓋, 體重過重或姿勢唔o岩好易傷膝。

跑步跑得攰好易上身寒哂背咁跑, 全身靠哂腿力和膝蓋受力。

但競步唔同, 競步時係要保持挺胸收腹, 利用腰臀和手臂擺動去前進, 只要速度夠(等於緩跑速度) 一樣可以達到燒脂心跳率, 達到減肥效果。而且因為上身腰臀和手臂都有用力擺動, 全身上下都有運動效果, 唔會好似跑步咁跑到腿實哂但上身都係鬆。

大家可見奧運競步選手, 個個都係勁slim身形就知, 反而跑步選手都係爆炸形肌肉。

首頁

尾頁

跳至