單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今天回家,看見桌上全是食完外賣的空盒,

訓練呀女要有手尾,把垃圾抛在垃圾箱,沒有工人。

呀女只抛自己的空盒,不順便把哥哥的,也抛掉。

我叫她順便,不要斤斤計較。

呀女話:你唔斤斤計較,就自己抛啦。

真的很心酸。很心痛。

禁止訪問

回覆:失敗的父親

男爵府

引用:今天回家,看見桌上全是食完外賣的空盒,訓

原帖由 eric5354 於 14-07-21 發表

習已為常的經驗,已好過我家那位 HK Child.

大宅

教導小朋友真的很辛苦, 又很容易氣餒。不要計較小朋友的說話, 佢地真係會亂講野的。
在困難的生活中你仍守護教養你的孩子, 你一定不是失敗的爸爸。

男爵府

月餅勳章

回覆:eric5354 的帖子

就係有樓上嗰D話冇所謂習以為常既家長至有咁多垃圾港童。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

爸爸可以把責任共同擔當,大家去清理飯枱,不要出負面及指責說話,父母就是子女的人生導師,苦與樂一齊分享。父親有時候都要有幽默感,經常擺起個嚴父樣係無效用的。努力!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

回覆 eric5354 的帖子

我都面對緊類似問題,有些小朋友天性比較著緊自己利益。
不過佢處理了自己的東西,已算合格了。

禁止訪問

大宅

小朋友間中駁吓咀好正常。我家小姐有時都會咁,有次我話佢兩句,佢發脾氣話(我要找爸爸,湖南小三會對我好好。)

大宅

叻叻勳章

妹妹又冇完全錯晒,哥哥都有責任要幫手,你又唔可以話自己失敗

男爵府

點解只係訓練個女?哥哥唔係應該都要有手尾?定還是你覺得係女仔應該要多做家務?如果係咁既想法,我覺得你吖女好明顯係不滿你重男輕女既思想咯。她只拋她自己果份垃圾,無錯啊,自己既事自己做吖嘛。又唔見你話吖哥唔拋垃圾???
做人,5好難为自己

大宅

引用:今天回家,看見桌上全是食完外賣的空盒,訓

原帖由 eric5354 於 14-07-21 發表

女兒的回覆係個提示,佢兩個現階段要各自做自己的,明白你覺得係“順手”,但女兒似乎覺得唔公平,所以無謂令誤會加深…

踏入青春期,佢地反叛行為更多,有咩都好,我地停一停,忍一忍,深呼吸,先再講,加油呀

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

eric5354 發表於 14-7-21 23:57

爸爸獨力照顧孩子真係唔容易!

有時遇到孩子某些行為真的很無柰和無助!
甚至覺得自己不是一個稱職的爸爸, 好有挫敗感呵!

其實因為家庭出現了一些改變, 對孩子心理和情緒上都會有一些
影响, 所以會有某些行為出現.

最近我也在學習多了解孩子在心靈上的需要.

禁止訪問

男爵府

san手al蓋反仕夕k睡主夕cler 發表於 哥4-7-24 17:59
其實小朋友真係要慢慢教導....加油!
多謝大家鼓勵,
我叫二次呀哥做,

先叫一次呀妹。

呀哥快手做。

呀妹唔想做。

呀妹其實都唔差,

每天主動帮我蓋被子,才睡。

洋房

回覆:eric5354 的帖子

嘩,你就好啦!有人蓋被,我兒女冇架,前妻都冇,已遗忙這感覺。我相信每個小朋友都有佢問題,不過D人唔講出黎,由其是單親兒童,有時覺得佢行為自私,但其實係冇安全感自己保護自己,有D野講過就算,冇理由扶住佢行……

別墅

回覆 亦亦 的帖子

哈哈,問題天天都多~ 半杯子水半杯塵土;

加油加油

大宅

我最失敗係,仍未能完全棄用體罰。
我但求能夠一一去數清楚......

禁止訪問

回覆:88ofsun 的帖子

大宅

sailow 發表於 14-8-3 11:59
我個仔話媽咪唔好打頭,會變傻,唔好打手,打跛寫唔到字,唔好打patpat,會痛坐唔到,唔好打腳,返學被老 ...
同佢講:「打跛左你唔緊要,你無論如何都會死剩把口,將來可以靠把口搵食。」

sailow  Ok I will tr   發表於 14-8-3 15:45
我但求能夠一一去數清楚......

首頁

尾頁

跳至