少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近睇左一堆關於幼兒教育既書,非常明白幼兒伴讀能提升bb日後成長技能,更認清此比外間既playgroup更為重要

跟囡囡開始左伴讀一個星期,發現比較難控制佢既行為,佢比較活躍,未能坐定定聽故事,但我照講,希望佢玩緊之際都接收到少少,想請教各有親子閱讀經驗既家長,你地有咩心得?

別墅

引用:最近睇左一堆關於幼兒教育既書,非常明白幼

原帖由 babe223 於 14-07-22 發表
最近睇左一堆關於幼兒教育既書,非常明白幼兒伴讀能提升bb日後成長技能,更認清此比外間既playgroup更為重 ...

大宅

回覆:與14個月bb親子閱讀...

加油呀!bb雖然看似唔理你,但其實佢會接收到d架!你可以扮讀得好有趣,佢地會過黎望下有咩好睇!14個月可以買多d有機關既書,增加佢地既閲讀興趣,同埋一d純圖書,好少字既書,太長既故事對佢地來說可能未知發生咩事!

男爵府

係小朋友飲奶時一起瞓低讀俾佢。我囝就係咁,由13個月開始讀書,到宜家我都唔敢係佢面前睇書,因為一睇佢就拎本自己嘅書過來要我讀。樓主買啲畫面簡潔,內容簡單嘅繪本,用好溫柔慢速嘅語調讀俾佢。

大宅

引用:最近睇左一堆關於幼兒教育既書,非常明白幼

原帖由 babe223 於 14-07-22 發表
最近睇左一堆關於幼兒教育既書,非常明白幼兒伴讀能提升bb日後成長技能,更認清此比外間既playgroup更為重 ...
14 個月唔專心聽故仔好正常, 但多d 試, 佢肯聽5 分鐘就講5 分鐘, 慢慢大個會好d, 我個囡就黎17 個月會自己攞書黎要我講, 買d 簡單既繪本, 同埋有得玩既繪本, 會引起佢地既興趣

別墅

多謝各媽媽既意見,
等我去搜羅多d得意既書去吸引bb睇先。。。有冇咩牌子既書你地推介?

別墅

你地成功既例子,加強左我既決心

大宅

我個仔22個月都會拎書叫我讀....但係佢次次都係拎個2本書.....讀左成2個月啦....我試過俾其他書佢又唔要.....頭痕緊點樣引導佢睇其他書.

大宅

引用:我個仔22個月都會拎書叫我讀....但係佢次次

原帖由 queenie1985 於 14-07-25 發表
我個仔22個月都會拎書叫我讀....但係佢次次都係拎個2本書.....讀左成2個月啦....我試過俾其他書佢又唔要... ...
我仔細個時都係咁,唯有多試,佢初時唔接受,就向佢側邊睇到懶有趣,佢會望下你有咩咁得意,當佢聽完發現有趣時,佢就會接受多一本,真係要一本本儲,我仔終於過左呢個時間,而家基本上有咩新書都願意睇,但有無下次就要睇佢鐘唔鐘意,建議你去圖書館揀一堆書回家,一堆裡總有三兩本他會愛上,可以續借5次,睇兩個多月!

大宅

請問你地買咩書比bb睇?可分享下嗎?

大宅

回覆:babe223 的帖子

我個女17個月,而家朝朝一起身就攞書要我講!嗰幾本書講到連佢都識講!

我由佢幾個月開始俾布書,之後俾硬皮書,到佢玩夠咬夠搣夠,而家就開始俾普通書,一開始都係我有我講,講冇兩頁佢就行咗去,慢慢就可以坐耐啲。講嘅時候不妨多啲互動,唔使照字講,問吓佢,蝴蝶係邊呀?有冇蟲蟲呀?同佢一齊指吓搵吓。

我好鍾意 the gruffalo 作者 Julia Donaldson 嘅書!有好多本可以買幾本黎睇。剛係博客來訂咗一套三本 box set 「tales from the acorn woods」,硬皮書有機關,故事好短但好有趣,阿女超鍾意!「the monkey puzzle」講隻馬騮仔搵媽咪,搵極都唔啱,好搞笑啲畫又靚!

仲有 Eric Carle 又係好好,最出名嗰本係「the very hungry catapilla」。

男爵府

我女15個月,都會坐唔定或者佢亂揭書等我講唔到落去,但係我唔理佢會照讀仲要好似好有趣,佢最後都會過返黎!
我係淘寶買左d立體故事書,佢好鐘意!

大宅

你講得無錯, 令日同小朋友讀下書, 好過返playgroup

你可以試下用誇張D既聲線同表情去讀教事,
並且將故事內容盡量連結到佢生活之上
例如, 圖畫係小兔子食紅蘿蔔, 我會同阿囡講,
小兔係咁樣食野ga wor(做埋誇張表情),
你平時點樣食野ga? (阿女跟住做),
跟住我會問, 係路, 咁好唔好味?
跟住再話, 好味手勢係點做呢.......(可以無限延伸)

我女9個月時, 我開始同佢講故事
阿囡依家2歲4個月, 非常鍾意睇書.
依家有時仲會自己睇, 唔等我地陪佢讀
但通常有新書, 我都會同佢讀幾次先放係度任佢睇
當佢覺得個故事好吸引佢, 佢就自然會自己拎黎睇
依家仲會學我地既聲線同去講教事俾公仔聽

有D朋友成日話個仔坐唔定, 講故事俾佢唔聽, 掀2下就走
但我試過陪幾個咁既小朋友讀故事,
發覺都唔係真係咁坐唔定,有次仲叫我讀完一次再讀一次tim
最緊要你抓得中小朋友心理開始時可以先讀佢鍾意既野
例如男仔可能會較喜歡有車, 飛機既故事
女仔可能會較鍾意有動物既故事
一起努力~~

禁止訪問

子爵府

引用:我個仔22個月都會拎書叫我讀....但係佢次次

原帖由 queenie1985 於 14-07-25 發表
我個仔22個月都會拎書叫我讀....但係佢次次都係拎個2本書.....讀左成2個月啦....我試過俾其他書佢又唔要... ...
其實好正常架,小朋友係有少少固執,我女18個月開始睇書,現在2歲2個月,有時同一日拎同一本書叫我講四五次。每次講都可以有啲唔同,可以問下小朋友野,東拉西扯一輪。故事書我多數去圖書館借,選一些日常生活故事,有啲佢望到唔望,一星期都唔睇咁就好快還,有啲會續借三四次,睇個幾兩個月。

首頁

尾頁

跳至