單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

離婚已經接近2年了, 由第一年上黎吳口哭哭訢訢到宜家已經平靜返晒開始, 我決定再進修啦~

雖然我知可能會辛苦左少少, 但都想試下自己應唔應付到, 各位媽媽加油啊
開開心心又一天

男爵府

月餅勳章

回覆 HAPPY_YY 的帖子

好多時做功課溫習都係個仔訓左至可以做。

付出的努力是其他人的兩倍。

加油!

伯爵府

回覆 christinetin 的帖子

thanks
開開心心又一天

大宅

引用:離婚已經接近2年了, 由第一年上黎吳口哭哭

原帖由 HAPPY_YY 於 14-07-22 發表
離婚已經接近2年了, 由第一年上黎吳口哭哭訢訢到宜家已經平靜返晒開始, 我決定再進修啦~
加油呀!幾辛苦都好,捱過就好架喇,將來你同小朋友生活會更好

大宅

引用:離婚已經接近2年了, 由第一年上黎吳口哭哭

我已經進修緊,希望考其他職位,人工高啲對個女生活好啲

大宅

回覆:有無單親媽媽有進修

我同佢分開加離婚,都有2年多的。我心情唔算平複哂。我freelance做化妝,因為囡囡愈黎愈大,我又有正職,成日唔想weekend放低個女去做化妝,我唔想掉低佢 我想多的同佢有親子時間。所以諗過,放棄化妝呢,但我同朋友傾完,化妝此終係我既理想同興趣,加上正職又做得唔開心,所以最後決定唔放棄。下個月仲同朋友一齊去台灣進修。

珍珠宮

你地讀咩COURSE?

男爵府

引用:我同佢分開加離婚,都有2年多的。我心情唔

原帖由 w.ling 於 14-08-11 發表
我同佢分開加離婚,都有2年多的。我心情唔算平複哂。我freelance做化妝,因為囡囡愈黎愈大,我又有正職,成 ...
係邊讀?

大宅

進修太難……

大宅

引用:Quote:原帖由 w.ling 於 14-08-11 發表我同

原帖由 Little_Galie 於 14-08-12 發表
係邊讀?
我結婚後,係hk讀,有做開freelance。家下再去台灣進修呀

大宅

引用:進修太難……

原帖由 chanhazel 於 14-08-12 發表
進修太難……
有心就唔難

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:離婚已經接近2年了,+由第一年上黎吳口哭哭

有呀!

單親媽媽母兼父職,又要番工,又要照顧屋企,放工重要返學,趕功課,考試,真係唔容易!

但可以揾到自己新方向,新目標,係一件好開心架事嚟!

加油呀咁多位媽媽!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有無單親媽媽有進修?

路過搭咀先。

我就暫時唔諗自己讀書啦,辛苦多年考完 degree。本來想趁個仔讀小二時再讀埋個 master因為有人分擔下,點知離埋婚邊到有精神諗自己丫。

要全副精神放響個仔既學業上,都再無時間諗自己學業了。唉!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

公爵府

dordor1207 發表於 14-8-13 19:10
路過搭咀先。

我就暫時唔諗自己讀書啦,辛苦多年考完 degree。本來想趁個仔讀小二時再讀埋個 master因為有 ...
仔仔細, 到佢大d, 有時間先讀啦.

我都係上年, 覺得亞囡大咗, 自己有番d時間, 可以諗下自己,
先決定讀書.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

myww 發表於 14-8-15 16:10
仔仔細, 到佢大d, 有時間先讀啦.

我都係上年, 覺得亞囡大咗, 自己有番d時間, 可以諗下自己,

我應該唔會再讀架啦. .佢今年九月就小四.. 我有排忙啦.. 到佢升左上中學, 我年紀又大到時佢考 DSE 我又煩.. 所以.. 讀到個學位算對自己有交代啦...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

公爵府

dordor1207 發表於 14-8-15 16:38
我應該唔會再讀架啦. .佢今年九月就小四.. 我有排忙啦.. 到佢升左上中學, 我年紀又大到時佢考 DSE 我又煩. ...
我女小五小六時, 我都放棄好多興趣, 抽多d時間陪佢, 教佢.

當佢升中後, 我發現响學習上, 我好多都跟唔到, 再加上佢青春期, 開始
反叛, 唔鍾意我管, 但我又唔係好識放手, 變咗大家關係好差, 好多磨擦.

佢而家升中五, 中三選科時, 同埋DSE後想讀咩嘢, 佢自己有晒計劃, 佢會
同我分享, 我會比意見佢, 尊重佢自己決定, 所以我都可以放心小小了.

我發現自己讀咗書之後, 唔會將所有focus放响亞囡身上 (尤其係佢做
得唔好個d), 而我又體讓佢讀書考試辛苦, 所以大家自由度太咗, 空間大咗,
相處和諧咗, 分享多咗, 體諒多咗, 關係改善咗...

其實我都唔細, 十幾年無讀書了, 再讀番書都唔係咁容易, 以前後生反而
唔會咁積極tim.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:進修太難……

原帖由 chanhazel 於 14-08-12 發表
進修太難……
好睇家中小朋友幾大,有冇家人幫手。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至