論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲轉印,jm們請印姐會唔會大城巿的比較算精,好似好多來自泗水.

聽說來自雅加達的比較算精, 其他鄉下又話太蠢, 放個飯煲開火都似...

別墅

回覆:菲轉印,請印姐會唔會大城巿的比較算精,好似好多來自泗水

我個姐姐就係雅加達黎,蠢到豬咁,又唔肯學,而家做左4個月仲未明白天光關燈,天黑開燈,次次都要叫,仲未識烚菜,豬骨出水,蒸魚,教親佢就諗住你自己做,佢就走左去,唔叫唔做,做又錯,叫佢唔記得要寫,寫佢又唔睇,睇佢又搵唔返寫左係邊,又湊唔掂我仔,又唔識買野,激到你死

AHGU  叫佢執行李走!兇佢,   發表於 14-7-25 22:25
alibabah  咁我出糧佢係咪俾返我   發表於 14-7-25 16:52
fifiger  係,教佢佢以為唔駛做   發表於 14-7-25 16:50
mandyhoho3  同我個一樣,激死   發表於 14-7-24 17:54

大宅

請泗水好d, 乖d,純d;雅加達既工人練精學懶d, 唔願做(冇心做)。通常泗水既工人有7成ok, 但雅加達得4成。
以上係agent講既,係咪真我唔知,但我相信請工人是講彩數同運氣。

大宅

回覆 檬檬魚 的帖子

妳個印姐好似差左啲,但我個29歲菲姐做野ok但態度特別寸, 佢出身好窮但好寸.我見同學仔家長既印姐幾好,而且個B開始硬淨,所以會菲轉印.

我重會請海外印,有朋友話菲姐唔好請近馬尼拉既菲,好多知道自己身價唔憂做,所以想知來自大城巿既印傭係咪都咁,唔知會唔會似妳咁唔好彩.

珍珠宮

引用:我個姐姐就係雅加達黎,蠢到豬咁,又唔肯學

原帖由 檬檬魚 於 14-07-22 發表
我個姐姐就係雅加達黎,蠢到豬咁,又唔肯學,而家做左4個月仲未明白天光關燈,天黑開燈,次次都要叫,仲未 ...
情節好相似,我之前炒左既印姐就係咁,洗碗逐隻洗逐隻過水,日日抹屋都好似成個月無抹咁,抹屋可以抹到我仔成疊功課跌左落盆污水度,燙衫燙完同係剛從洗衣機攞出來無分別……教佢做示範比佢睇,佢就行開等我做埋。

大宅

回覆 kaky 的帖子

虐傭案Erwiana 好似來自東爪哇既窮鄉村,不是大城巿, 好似好純咁.

男爵府

我2個印都係鄉村, 都幾乖, 泗水都幾好, 你可試試

alibabah  恭喜妳有個好姐姐  發表於 14-7-25 16:42

大宅

回覆 111aaa 的帖子

希望佢地欠agent錢多過菲,會著緊啲份工

禁止訪問

別墅

回覆:alibabah 的帖子

我隻印夠話窮啦,佢明知我炒佢,agent話幫佢搵工佢又唔去,坐10分鐘趕住走,都冇心搵錢

alibabah  咁驚!?  發表於 14-7-25 16:42

男爵府

要睇佢有冇負擔, 如末結婚又冇囝囡, 就唔主動搵工, 因佢地都窮慣左

伯爵府

畀面勳章

回覆:菲轉印,請印姐會唔會大城巿的比較算精,好似好多來自泗水

印請完一次,怕怕,今世都唔想請

珍珠宮

畀面勳章

姐姐今時吾同往日

男爵府

bb女女 發表於 14-7-25 15:06
姐姐今時吾同往日

太多人請, 唔休做

大宅

回覆 藍莓綠茶 的帖子

我調轉, 我請左菲姐, 我怕怕, 個樣黑到好似前世欠左佢咁. 佢地傭工就黑面, 菲國總統就係視人命如草芥既笑口棗. 如果佢地兩者面口調轉, 妳話世界幾美好.

(註:同埋交流下, 我個菲係來自馬尼拉個大島對下既第一個島, 所以係近菲國首都, 可能消息流轉快,比較知自己身價同埋寸)

藍莓綠茶  唉…我們的正苦完全無   發表於 14-7-25 18:15

大宅

alibabah 發表於 14-7-24 09:43
回覆 kaky 的帖子

虐傭案Erwiana 好似來自東爪哇既窮鄉村,不是大城巿, 好似好純咁.

東爪哇d人係純d 架. 我之前請印印我阿媽陪我見(我屋企係印尼華僑, 佢係印尼土生土長), 佢係咁同我講要搵東爪哇既.

大宅

我相反, 之前個印姐, 泗水, stupid, 懶, 婆婆一上黎我地屋企,佢就閃入房休息

教佢做野,佢會以為我幫佢做,佢走開

有一日我煮飯,唔洗佢煮, (D食材,佢已經切好,我只係煮)
我煮好, 佢一見到我,好愕然,我煮咁快
其實, 我心中都好有疑問, 點解你日日都煮咁耐

岩岩黎左個菲姐, 佢屋企離馬尼拉3個小時車程
煮野OK, 態度OK,對BB OK,
佢有教信仰,可能因為咁, 人品好少少
不過,依家未過一個月, 所以....未能下定論

大宅

alibabah 發表於 14-7-22 12:54
菲轉印,jm們請印姐會唔會大城巿的比較算精,好似好多來自泗水. 聽說來自雅加達的比較算精, 其他鄉下又話太蠢 ...

你如果要請新人,一定要面對面interview. 問哂佢以前做過咩.
仲有要誁佢知,你屋企要做咩, 望下佢有無異樣
仲要問下佢敦假去邊.(睇下佢識D咩人.e.g教會or etc)
咁會安全D

大宅

回覆 newroom 的帖子

謝謝喔! 真係要睇即時INTERVIEW反應.另外, 恭喜妳有個好菲姐, 不過都提一提妳菲姐自尊心強, 做錯幾次野唔好鬧, 要話佢算. 否則菲姐唔係個個都可以嚥下被鬧啖氣,且太多peers教路,隨時話唔做.

珍珠宮

引用:回覆 newroom 的帖子謝謝喔! 真係要睇即時I

原帖由 alibabah 於 14-07-25 發表
回覆 newroom 的帖子

謝謝喔! 真係要睇即時INTERVIEW反應.另外, 恭喜妳有個好菲姐, 不過都提一提妳菲姐自 ...
我反而覺得菲好過印,有些印心腸好毒

首頁

尾頁

跳至