夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說11月頭黃子華開show時佢問我睇唔睇, 我答你問得咁突然啲嘢好難安排(安排搵人湊b)......

咁就不了了之....

點知昨日俾我係佢銀包發現張visa card簽賬單成$700, 抬頭係lcsd..我已覺古怪...

後來我又發現佢係網上係咁check住黃子華個show啲飛, 我重以為佢諗住買飛...點知check下個yahoo bid, 先發現佢將果兩張飛攞咗上網bid....

我好唔開心呀 :-(

[ 本文章最後由 viginmama 於 07-12-17 10:40 編輯 ]

珍珠宮

啊~ 咁佢都係賣比人啫~ 唔係同第2個去睇~

民房

回覆 #1 viginmama 的文章

你可以問問佢仲睇唔睇黃子華個show, 睇下佢點答先再下定論啦~

可能佢係買黎同你睇

伯爵府

好媽媽勳章

咦,係你自己話安排唔到時間,
所以唔睇個bor....
你老公上網bid左佢,有咩問題呢??-(

大宅

畀面勳章

係囉,想問究竟有乜問題呢?佢而家又唔係同第二個去睇,你有乜理由會唔開心??-(

複式洋房

其實我計返佢問我果日佢已經買咗飛, 佢上晝問完我, 我係下晝已問佢想係邊日睇, 我安排一下, 但佢就話已經full 哂買唔到....

但原來佢係一早買咗, 家陣攞去放唔係問題, 但點解要呃我呢?還是諗住到時約其他女仔去睇?

佢早排俾我發現係yahoo 友緣人到識人, 之後就話接咗新project好忙, 日日都話開夜, 又話唔知返唔返到黎食飯, 有次返黎我見到佢要洗波衫, 我先知原來唔係去開夜, 係去咗踢波, 去踢波我從來無唔俾佢去, 但家陣佢連踢波都要講大話....

我唔知佢重有咩瞞住我.....:-(

原文章由 雲妮彭 於 07-12-10 17:15 發表
咦,係你自己話安排唔到時間,
所以唔睇個bor....
你老公上網bid左佢,有咩問題呢??-(

珍珠宮

大家揾個時間, 兩個人約出去食餐飯, 傾下計, 係唔係大家好耐冇傾計呢~ 了解下對方想點~

大宅

你地之間有冇乜野發生左

點解會講咁多大話

子爵府

好媽媽勳章

其實你會唔會忙住湊bb...或者做其他野...忽略左佢既感受...所以佢有野唔同你講...或者驚你唔鍾意...試下同佢傾下...講出你既感受...亦都聽下佢既感受...比多d注意力...同關心佢多d...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你地係咪太耐缺乏溝通?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇來樓主同老公欠缺溝通,在問題還未變大時,樓主應該找人暫時照顧小朋友一天,同老公過一日二人世界,大家講下心事,把有問題的事情弄清楚,當然過程中,只對事情不要責罵,因為要照顧小朋友可能真係會忽略了老公感受的,兩公婆多溝通誤會就會少一些。

洋房

原文章由 viginmama 於 07-12-10 17:23 發表
其實我計返佢問我果日佢已經買咗飛, 佢上晝問完我, 我係下晝已問佢想係邊日睇, 我安排一下, 但佢就話已經full 哂買唔到....

但原來佢係一早買咗, 家陣攞去放唔係問題, 但點解要呃我呢?還是諗住到時約其他女仔去睇?

...

我又唔覺你老公係有心呃你D咩喎,我亦感覺佢唔似係想約其他女仔去睇,係想約,又駛乜問你睇唔睇喎,佢可以話有人請佢去睇都得架,佢有心呃你唔駛又買飛又賣飛!
你老公咁做,我估佢有D唔開心你唔同佢去睇,佢一早買定飛,問你睇唔睇時,如果你話睇,佢即刻拎D飛出黎,咁你咪會好驚喜囉,但你答佢難安排,如果我係佢,當時一定會好掃興,仲點敢講你知買左飛,之後靜靜雞放左D飛拎返D錢都好正常既事,冇乜唔妥!
至於你講到其他佢呃你既事,我想問你,你係唔係好唔相信你老公架?我見你又睇佢銀包又CHECK佢上網,你對佢冇信心,就會成日懷疑呢樣懷疑個樣,可能根本冇咁既事都俾你自己疑神疑鬼覺得有,你同你老公傾下啦...溝通真係好重要架!!!

複式洋房

我承認我既注意力放咗係bb身上, 而且我同佢既教仔方法好唔同, 好似去食飯咁....啲飯餸未到時我會俾bb睇書, 玩相機仔 or 睇我手機內的卡通片....佢就會覺得點解唔可以要佢自己靜靜地一個坐....我話你自己都會望住個電視啦...點解要強迫個2歲多的小朋友咩都唔做乖乖咁坐係度....佢就話我就佢.....

我同佢最近根本就無時間相處, 佢打兩份工, (一份朝8晚6, 一份晚11朝7)每日就只有晚上6點至11點可以見面, 扣除車程, 其實只有3個多小時......佢常常要求我唔理bb, 要bb一個係廳到玩, 我就入房陪佢, 我話點解唔可以3個人一齊係廳到...佢話佢唔鍾意bb煩住佢同我傾計, 我話咁好難架喎!佢就發爛話寧願一個人係房上網, 我有時都會叫bb一個睇dvd, 我入房睇下佢, 但佢又覺得係多餘.....

我每朝都會sms同佢講早晨, 下午會sms問下佢食宴未, 已前佢都會覆下我, 漸漸就一個都唔覆, 我提過佢幾次我好想佢會覆下我...但佢都係唔覆, 漸漸我都覺無意思啦....所以現在只會朝早sms早晨就算...

有時打俾佢, 佢唔係話揸車就話好忙, 跟本就唔想同我傾下計....點溝通?

現在話做新project, 話好忙, 要日日開夜, 接住又要返第二份工, 星期六日都要返工, 根本連見都無得見, 點溝通呢?而且話日日開夜, 但已經被我發現有兩次實情係去踢波, 而不是開夜...我怎樣去相信佢呢?

原文章由 414928 於 07-12-10 22:50 發表
睇來樓主同老公欠缺溝通,在問題還未變大時,樓主應該找人暫時照顧小朋友一天,同老公過一日二人世界,大家講下心事,把有問題的事情弄清楚,當然過程中,只對事情不要責罵,因為要照顧小朋友可能真係會忽略了老公感受的,兩 ...

複式洋房

佢成日覺得自己打兩份工係好辛苦, 所有人都應該就哂佢 (佢打兩分工係為咗還債, 但啲債項係同我一齊前已經積落, 唔係同我一齊之後才欠債的, 我從不介意, 但求佢快啲還清....).....佢又覺得同我一齊後令到佢開支劇增 (本人有工作, bb既洗費全部係我出, 佢只係幫bb買下尿片同奶粉) 所謂既劇增就係用多咗既水, 電, 家庭用品同埋買餸錢....

佢成日就覺得自己不斷付出, 而佢身邊所有人都應份要就哂佢, 事實上我已好努力去就佢, 家中所有家務我來做, 好讓他有熨好既衣服返工 (佢要著恤衫返工的) 但佢覺得做家務不算甚麼, 還反諷我話我成日覺得自己做小小家務就好偉大!(講真我都要返工, 返黎要湊BB, 又要煮飯洗衫熨衫打掃等一腳踢, 事實上唔俾佢好過)

但現在他平日連一個"早晨"既sms也懶得回, 每晚會不會回來吃飯不會交代, 每晚到底是開夜還是去踢波也不會跟我說....晚上份工那一天放假更不會早些通知....(以前佢會講, 當我知那天他晚上放假時我會放低bb跟他出去食下飯, 傾下計)

我不知道他對這個家到底付出咗幾多?只會說我不會為他慳....我也不知怎樣去慳了, 現在我都不會問他攞錢買餸(他以前說買$10排骨3個人食, 重叫我帶埋飯), 只是今個月bb病了, 看了兩次醫生, 我自己也有病要看醫生, 我才向他要了500元......

[ 本文章最後由 viginmama 於 07-12-11 10:46 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章

一日做18個鐘 ??? 扣埋返工放工車程
咪即係唔使瞓覺囉 ???

.....佢打兩份工 (一份朝8晚6, 一份晚11朝7)
每日就只有晚上6點至11點可以見面, 扣除車程,
其實只有3個多小時......

複式洋房

他晚上那一份是保安員, 可以瞓覺的, 只係無得瞓係度瞓, 同埋佢有時可以4點零鼠返來瞓的.....

佢話平均每晚都有4-5小時瞓...

原文章由 BonnieKam 於 07-12-11 10:38 發表

其實只有3個多小時...... ...

複式洋房

其實我都知道他返兩份工很累, 所以家中的一切我也盡力不讓他操心.....但這代表他可以每晚是否返來食飯不用交代, 去街定去開ot又不用說清楚?

永遠我話佢時佢就話我唔體諒佢, 唔照顧佢感受, 唔幫佢慳, 唔為將來打算......(我自己份工既人工都月月清, 我想為將來打算也無能為力, 我自己都好耐無買過衫, 今年轉季都係買咗2件, 約300元....咁唔通bb換季啲衫唔啱著要買過啲新都叫浪費?而且都係洗我錢啫...我都無問過佢攞返錢, 還是佢覺得我應該唔好買衫俾bb, 將啲錢俾佢呢??-(

原文章由 BonnieKam 於 07-12-11 10:38 發表

其實只有3個多小時...... ...

[ 本文章最後由 viginmama 於 07-12-11 10:52 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 viginmama 於 07-12-10 17:11 發表
話說11月頭黃子華開show時佢問我睇唔睇, 我答你問得咁突然啲嘢好難安排(安排搵人湊b)......

咁就不了了之....

點知昨日俾我係佢銀包發現張visa card簽賬單成$700, 抬頭係lcsd..我已覺古怪...

後來我又發現佢係網 ...

係你自己唔應承同佢去睇咋喎 . 佢唔係同其他人去睇你好偷笑啦 :lol . 講下笑唧, 其實你可能已經辜負咗你老公一番心意 .

今晚我同老公都會去睇黃子華, 係呢四年(由有咗阿女, 到阿女宜家三歲)以嚟, 第一次兩個人自己去街 :loveliness: . 可能你個bb比較細, 你唔放心淨係自己同老公去街(我自己就係d咁嘅人 ).

算啦, 下次再安排啦 .

伯爵府

好媽媽勳章

唔~我覺得你地既問題積左好耐下,
依家攪到大家既關係變差,
互相有心病存在,
大家都在心裡埋怨對方,
趁問題仲未去到惡劣既程度,
快D解決呀...解開大家既心結,
重新建立好關係啦.....

其實你地既問題都好典型下,
都係為左湊BB同經濟問題.

講真,我覺得你都有D冷落左老公,
對BB太專注,樣樣都以BB為先,
將你老公放係第二位....
我知呢個係做MAMI既通病,
好多人都會係甘,但問題係,
你老公仲未投入去BB度,
佢就會覺得你忽略左佢,
男人就係甘,大細路一名,
要我地照顧埋..好似BB甘,
你可以話佢自私,但無辦法.

我覺得你在照顧BB之餘,
應該俾多少少時間你同老公獨處,
有三人時間,亦要有二人世界.....

好好傾下啦,多D講出大家既心聲!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至