在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

我鍾意做完自己嘢( 睇電視,美容,玩電腦 )之後先一次過做家務,10~11點先做家務( 洗碗,掃地,拖地 )
可惜我老公都要管,話我唔做,我只係遲D都唔得,超煩
佢唔抵得自己就做咗( 8-9點),之後講個不停又要做又要嘈

其實我想講,個家大家有份,你做吓有咩問題?
但佢覺得我係全職家庭主婦,家務係我份內事,我做得唔好

講真,如果我係在職主婦,咪又係我唔信到時佢會幫下手

女人=家務=生仔=教仔

全部我已經做哂啦,仲有不滿,心淡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

囍 發表於 14-7-23 00:20
我鍾意做完自己嘢( 睇電視,美容,玩電腦 )之後先一次過做家務,10~11點先做家務( 洗碗,掃地,拖地 )
...
睇開d啦... 好多人會覺得男人返到屋企, 最好間屋係乾乾淨淨, 乜都唔駛佢地煩, 佢地唔明我地日頭湊仔真係連去洗手間既時間都冇. 不過你老公又要做, 又要嘈, 咪由得佢, 佢肯做已經好好.

你要好好地同你老公傾, 你都要時間去抖一抖, 之後繼續做家務.

我老公都會幫手, 不過我會主動叫佢唔駛幫手, 佢要做野都已經好攰, 番到屋企佢應該要休息, 好彩佢都頂得住間屋亂少少, 咁果d 時間我會留黎二人世界, d 家務我會留番半夜或第二朝做.

翡翠宮

慢慢佢就習慣自己去做,你同佢講清楚唔係唔做

子爵府

情況一樣

大宅

引用:我鍾意做完自己嘢( 睇電視,美容,玩電腦

原帖由 於 14-07-23 發表
...
不如你係佢唔係度的時候先做自己嘢,佢係度咪扮吓勤力lor,我成日都係咁,哈哈

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

結婚已經7年,唔係第一次發生,
我已經講過無限次,叫佢唔好做,等我等陣先做,
佢唔肯,做完又煩我,我好憎人煩我~~

最搞笑係,佢放工入屋第一句唔係問吓老婆仔女嘢,
係問:掃地拖地未?

超煩

複式洋房

回覆:囍 的帖子

我同你情況參5多,總之個男既超煩,我又係5鐘意人煩住晒!心同感受!

大宅

回覆 的帖子

家務真係可以沒完沒了,但我個人曰常家務最基本喺掃地拖地,因自己都怕有時唔著拖鞋,個地污糟,老公返工,佢地唔會考慮你有幾忙,但我會曰頭做哂家務同埋扮靚,夜晚佢返黎可以一齊同個仔玩或者兩公婆有時間傾幾句。

別墅

育兒性格勳章

可能佢想你早些做完,早些休息或培佢呢?

男爵府

回覆:幾點做家務???都要話~~~

我個個都有嘈架,我會出聲架,要做就唔好嘈,要嘈就唔好做。好鬼煩。

男爵府

BK Milk勳章

多魚。 你買部自動吸塵機咪得囉! 有唔係貴

複式洋房

我c6叫佢都未必幫手...間屋幾乾淨或幾污糟佢都冇感覺自己做到幾多就做啦
其實同佢講話做左(但係冇做到)佢都唔知

伯爵府

你無問題.總之我覺得做左自己責任.唔到佢管

最多你轉轉個時間,如果唔想同佢有衝突既話.

有D C6覺得佢比錢你,你就要跟佢方式做

當佢唱歌就得

首頁

尾頁

跳至