親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

我一家三口原本 book CX holidays 的 packages 去 thailand 玩, 可惜今年太旺, 10尾 book 12月27日出都已做 waiting list, 無回音.跟住12月頭咪去睇吓東記d韓國團,睇中 KSBB05 咪call去book,個小姐話這團12月27日出發仲有4個位咋,你好電位留位,咪留位囉,第二日仲去比埋尾數,仲當個哥哥係咪成到團架,佢答”yes”,不過未知邊隻機.報完名,因為去滑雪.昨日好高興咁去買定一家三口的預寒”裝備”,仲買左幾千蚊.

今日下午收到東記來電,以為講開茶會野,點知佢話 KSBB05 27號出發因book唔到機位成唔到團,如果要去就轉 KSAB05 啦 (個 STAFF 態度勁差,因為係佢 direct line,無錄音).仲有我地話轉圑,佢話唔駛改番團號,嘩..有事咪保障唔到.

同埋佢地 d 團費表無update 架,出唔到發仲放上網騙人,你地話有無攪錯.

報名時話成團,又話就 full,報完又話成唔到團.枉我一向係東記 fans,以為我都唔會考慮佢地架喇.

大宅

昨日我去報團,我報初四星馬,我問佢成團未,佢話巳成團,我也有提答過網上有負面傳聞,他答我"唔係呀麻"!我再追問他如不成團會點做,佢好有耐性地回答我,出發前7日會通知我如不成團,如果不成團的話,我可以選擇任何成團的團種,希望客人可以如期出發!而且無須補差價,這做法可令客人安心!公司都唔希望唔成團,唔成團即是無錢收!站在做生意立場我都相信他們的解釋,希望順利出發!這旅行社的服務態度非常誠懇有禮,我感到滿意!我離開的時候,他還90度鞠躬,我都唔相信依家仲有噤服務喎!

男爵府

I've gone to 'cheung long' on 22 Dec.

大宅

原文章由 ALAL 於 07-12-28 19:51 發表
My tour was canceled by both East... and 縱xx this Christmas.

Be careful when you pick up the returned cheque from 縱xx. They show me a receipt to sign . The receipt written that after I got the cheq ...

So poor!
So, how is your hoilday?

男爵府

My tour was canceled by both East... and 縱xx this Christmas.

Be careful when you pick up the returned cheque from 縱xx. They show me a receipt to sign . The receipt written that after I got the cheque I have to give up the right to claim. I complain. The staff gave me another receipt to sign without that sentence.

I refuse, just ask them to cross out that sentence, and chop near that sentence, and give me a copy of that receipt.

Their staff attitude is nice all along, but they are purposedfully cheating the clients.

男爵府

我本來今年都想報東X遊, 但係D口碑越嚟越差, 而家仲用埋D十幾廿年前嘅舊橋, 又成日都未CONFIRM到航班, 所以我報咗康泰. 以前跟過東記去日本真係唔錯, 但有一年跟佢去大陸短線團就唔係咁好, 事沿我地一行四大二細, 去到酒店派鎖匙同早餐劵, 個導遊竟然話每房只包兩張早餐券, 如果小朋友食就要加錢, 你地有冇聽過小童團費係唔包早餐? 後來理論咗一陣先話有得食, 當時以為佢地專做日本團, 所以对於大陸團就唔多熟, 之後都跟過佢去北京, 安排行程同住宿都好好, 但個導遊就........
估唔到而家連佢最耍家嘅日本團都........唉.

[ 本文章最後由 kam2007kam 於 07-12-28 15:29 編輯 ]

大宅

我近幾年都係報東xx, 又未試過要我轉團, 不過, 導遊質素就可能有d差左, 上年8月去日本, 整個 [阿伯] 導遊黎, 有d 悶囉~ 跟住10月去韓國, 個女導遊無幫我囡囡(22個月大)訂飛機餐(去程), 回程有幫我訂, 但....... 當個空姐攞過黎時, 我真係比佢(導遊) 激c, 比樽 6 個月 baby food 我...

今次新年又去韓國, 諗住帶阿女玩下雪, 希望順利啦!!!

不過, 今年真係旺左好多.

大宅

我都好驚喎!我仲想明天報團,嘩!我真係問清楚D先比錢!比錢話唔成團咪唔使去!

大宅

講到尾東記都係睇死我地買曬野, 請定假一定會屈服才出賤招, 但實在太卑鄙 唔講都唔知咁多受害人, 之前以為自己唔好彩.

大宅

以前覺得東xx同縱xx幾好, 又唔覺有咩, 宜家變成咁, 第時都要小心d啦

水晶宮

前年去台灣,東xx又係用呢招,當時ng g, mic轉團lor, 而家睇到你地講先g 炸

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家東記變得咁差, 幾年前我都跟過幾次佢地d團, 覺得佢地d行程, 航機各樣真係好d, guide又唔錯, 不過我上次有個friend幫襯佢地買package, 攪到嗌哂大交, 寫埋信去佢地老闆投訴先平息件事, 我仲諗可能係個別員工操守問題, 估唔到有咁多人都有不快經驗.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我今年年頭跟縱橫遊都係咁呀, 我哋一行五人報去韓國, 諗住平平哋, 後來佢call我話每人加$1300可轉去日本仙台, 當時覺得cny去日本用$7000都好good, 所以就轉咗, 但嗰個團真係好多人係用途$9xxx報團去, 唔知點解呢? 但我哋又覺得幾好喎.

但依家咁睇, 有咁多咁嘅情況, 由其今個假期, 好似好多人都話東記唔成團, 真係好另人disappointed呀!

原文章由 detungmama 於 07-12-20 11:13 發表
本來我打算去完先上來講,但真係忍唔到.我12月頭報佢都係話仲有4個位咋,好快d決定.咪即時報,比晒錢,上個week打比我話無機位,轉過另一團,因為買晒野,見另一團行程都ok,咪話ok轉.星期一打比我開茶會時間,星期二又打比我話又有另一團做優惠,問我有 ...

大宅

死喇, 我剛剛昨天報o左出年1月7號去仙台添,
好驚呀
我剛才立刻上去佢個website度,
睇佢個price list, 好彩無加到價,
應該ok掛........

男爵府

嘩, 我仲打算2月去日本跟東x, 都係諗下其他好了....

別墅

本來我打算去完先上來講,但真係忍唔到.我12月頭報佢都係話仲有4個位咋,好快d決定.咪即時報,比晒錢,上個week打比我話無機位,轉過另一團,因為買晒野,見另一團行程都ok,咪話ok轉.星期一打比我開茶會時間,星期二又打比我話又有另一團做優惠,問我有無興趣再轉一次,我當時真係 ,好想講粗口,可能見我上次轉得咁順灘,又想向我埋手.當時真係可想話退團,不過野又買晒,假又請晒,唉....我同自己講,今次係最後一次跟團,唔會再有下次.就算有,一定唔會再擇東記.我老公問番d同事,話佢地係用咁的手法,你係轉,佢就有位比d依家報名的人,因為貴d賺多d.大家,下次報左團,死都唔好轉呀,同佢死撑,一係叫佢退款.

原文章由 大眼仔mama 於 07-12-19 20:35 發表
我以前都係東記fans, 無論package同團都會揾東記, 但自從今年初去北海道, 又係出發前十天才話我選的團開不成 (我好早已經報名, 而果時佢d staff已經話只餘4個位, 仲叫我快些決定同落訂.), 一係擇過另外一個團, 是指 ...

侯爵府

我未跟過東記去日本,見個個講得咁好,諗住試一次,我之前跟縱記去一次日本好好,我比較過2間好多行程, 縱記行程好d,同住的酒店係出名同有代表性, 但縱記少團同貴. 好似我上次去九州, 縱記住豪斯登堡園內,比東記住日航靚好多, 係福崗縱記住市區,個GUIDE會帶你食’屋台’ - 一大排擋, 東記住得遠冇得去,但東記以家包了香航空D機,平好多,又有好多包機直航, 唔好處就係成日住八幡平皇都, 離景點遠,又成日去AEON購物城,今次我去東北, 只住一晚幡平皇都, 冇AEON,希望行程OK.

大眼仔mama

I am interested in 東北三省冰雪列車, wit for your report.
行到水窮處 坐看雲起時

民房

我去京阪都唔成團呀.. 第一次打比佢話因為酒店問題,
再打多次去又話cx比唔到位佢.. 又猛sell 我去d包機團,
問佢唔包機有咩野選擇, check完一輪又話冇, 我懷疑係佢d包機團賣唔晒迫人轉過去,
好啦, 我唔想去果d行程話要求退錢, 又會即刻check到另一團坐cx去阪神有位..
呢間公司d誠信係有d問題, 我下次就一定唔會再跟佢, 寧願自由行

大宅

我以前都係東記fans, 無論package同團都會揾東記, 但自從今年初去北海道, 又係出發前十天才話我選的團開不成 (我好早已經報名, 而果時佢d staff已經話只餘4個位, 仲叫我快些決定同落訂.), 一係擇過另外一個團, 是指定的團, 一係我可以退錢, 好似唔休做咁. 由於我已經歡天喜地買定好多東西準備出發, 在無選擇情況下被迫join左佢個指定團. 不過, 好彩個guide都好好.

我都覺得東記係太多客, 而我地lee d早報名同遲報名的, 同一個團同一個出發日子, 可以相差$4500一位, 佢當然踢我地走. 而在接電話當天我報果個團依然在東記網到找到, 真係有些過份

除此之外, 東記為省成本, 所用的airline也越來越cheap, 有好幾條線都只用HK Express. 行程和酒店也不吸引. 所以, 我暑假去九洲都轉左去試縱記, 因為無論airline, hotel同行程都明顯比東記好. 雖然感覺不是太impressed, 但ok. 可以再試. 因為縱記比較多特色團, 而佢同DragonAir的關係好好, 所以佢好多時都有港龍包機團, 好似好exclusive咁. X'mas去東北三省也會跟縱記, 因為佢有獨一無二的冰雪列車, 不用天天坐長途巴, 比較舒適和安全. 回來再報告.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

試過自由行包你回味無窮
唔係吖 , 東記去日本會唔成團喇

首頁

尾頁

跳至