嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇10幾日大既bb患過呢種病?可以點做?擔心死

大宅

回覆:呼吸道合胞感染病毒

是否e 生confirm 這病毒?我仔約一歲試過,喘氣及咳,高燒,入e 院約五日好翻!

複式洋房

是,已確診,但我阿B太細,沒有藥食,沒有發燒,但勁多鼻水,多痰和咳,抖聲大聲和用力,住院3日就回家觀察,但昨日餵口差咗,想請教好E院和媽媽照顧經驗,請問你B住邊間E院?

公爵府

ronsui 發表於 14-7-23 18:19
是,已確診,但我阿B太細,沒有藥食,沒有發燒,但勁多鼻水,多痰和咳,抖聲大聲和用力,住院3日就回家觀察 ...
呢個病毒要小心,嚴重到可以引起肺炎,醫生有無話覆診.
我個仔係兩歳同三歲時曾惹到,每次都住成五日醫院

別墅

我仔8個月,一星期之前感染左入醫院住左4日,無藥食,要聞氣同氧氣。哩個病毒好普遍,但要小心。放心好快好。

大宅

我囡囡幾個月大中過招,由有病徵到完全好番晒要兩個幾星期,住左三日醫院就出院,冇藥食,醫生話呢個病大約十幾就好,所以唔洗食藥囉,開頭就持續低燒,咳同咳到嘔,未入院前一日嘔三四次,入院觀察幾日之後就明顯嘔小左囉
不過你bb咁細個,你一定要睇實,果時我餵完佢食奶去洗奶樽就差d出事囉,洗完奶樽返黎佢已經嘔到成面成頭髮同成床都係,好彩佢果時識擰頭仔,所以你一定要有人睇住先好行開呀

大宅

引用:是,已確診,但我阿B太細,沒有藥食,沒有

原帖由 ronsui 於 14-07-23 發表
是,已確診,但我阿B太細,沒有藥食,沒有發燒,但勁多鼻水,多痰和咳,抖聲大聲和用力,住院3日就回家觀察 ...
我仔當時住仁安,因為個兒科醫生响嗰度掛單,主力聞氣,食咳水及退燒!出院後定時食曬d 藥就ok!

複式洋房

多謝各位媽媽心得,Coha, 可否話我知,仁安的主診E生名?

複式洋房

Coha, 同埋埋單要幾錢呀?

大宅

我仔十幾日人仔時都試過,住咗10日醫院,低燒一日,勁咳到肺炎,一路聞氧氣,打抗生素,出咗院後仲有啖,成個幾月先清哂d 啖

複式洋房

meimeitse, 咁你當時一定好擔心啦,住邊間E院?你點照顧BB? 我見到佢咳,心都痛埋,抖氣又用力,琴晚嘔咗一埋痰出嚟,奶都嘔埋。。心痛死

大宅

引用:多謝各位媽媽心得,Coha,+可否話我知,仁安

原帖由 ronsui 於 14-07-24 發表
多謝各位媽媽心得,Coha, 可否話我知,仁安的主診E生名?
我看馬鞍山廣場王啓超e 生再轉介入仁安,佢好細心的,一看他他已告知應是這病毒,要留意!住左五日約萬七,八埋單!仁安護士都ok 的!

複式洋房

fish媽媽,多謝你提醒及分享,我會注意了。
Coha媽媽,想問你bb由病發開始到好返,係幾耐時間呀?
okc媽媽, E生冇話要覆診哦…
Nanakuma, 你B幾耐好返曬?

大宅

引用:fish媽媽,多謝你提醒及分享,我會注意了。

fish媽媽,多謝你提醒及分享,我會注意了。
Coha媽媽,想問你bb由病發開始到好返,係幾耐時間呀?
okc媽媽 ...
真的不用吃藥計頭尾共二星期左右!

大宅

但要好小心睇實BB,我囡囡兩個月未夠都中左,响法國住左三日出院。但當晚見佢抖氣好差,再入聯合。個姑娘話我地响屋企搞唔掂咖,即再收入院住多五日先走得!E生話這病等於感冒,但太細小朋友患這個病好易(姪)息……

複式洋房

回覆:ronsui 的帖子

我BB剛上個月先感染左嚟隻病毒,初初去睇兒科專科,醫生都估BB係感染合胞病毒,立即寫轉介信我去QE急証室住院。BB因為呼吸困難,咳同支氣管炎,係醫院要住隔離病房聞擴張氣管的氣,氧氣同抽痰。真係見到都心痛,但接受治療後,就真係咳少咗。最後住在4日醫院。我覺得去醫院接受治療係好過係屋企,見佢呼吸困難又幫唔到BB,所以不論去政府或私家醫院,快D帶BB入院。嚟隻病毒去速戰速決,唔快D攪掂,到時肺炎就嚴重。

大宅

引用:meimeitse,+咁你當時一定好擔心啦,住邊間E

meimeitse, 咁你當時一定好擔心啦,住邊間E院?你點照顧BB? 我見到佢咳,心都痛埋,抖氣又用力,琴晚嘔咗一 ...
真係擔心到我呢!當時我係睇私家診所先,睇完覺得唔對路就入急症,喺屯門醫院,醫院都有幫我仔抽痰

大宅

初生病房冇得24hrs留低,日頭有幾個時段去餵奶,日日來回幾次,累到最後我自己都病埋

複式洋房

我囝已經住咗3日院,但E生話咩藥都唔食得,因為BB太細,只比咗生理鹽水滴鼻,一直觀察而己,我囝一直冇發燒,但就要編埋同發燒既病童同房,冇得轉房,住院3晚我都驚到死,阿囝又扭計,成晚要抱住先肯瞓,出院果陣E生就話回家觀察,會自然好,之後我又去咗睇其他診所,一個叫我返E院,另一個相熟E生就開咗抗生素!

食埋睇下有冇好轉,如果冇,我就情願去私家, 所以想周圍問下媽媽有冇類似經歷,同點樣照顧好BB。。

而家BB都仲係多痰,咳同鼻水, 但咳同鼻水係明顯少咗,但一咳既時候就好似想嘔咁,早2日都有柯咗1次,嘔咗2次,真係心痛死我!

複式洋房

angel媽媽,你B當時幾大?

首頁

尾頁

跳至