家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,我c6份人好保守,咩都要120%準備先會做。生仔都係,話生出來唔想粗養
我中間既,但我賺錢少又怕生完財政壓力大,想問各jm,生仔前後使費大嗎?

如果公立醫院生(c6係醫院員工),加入好少少幼稚園(通常無學卷)同好少少直資中小學,通常家庭月入要幾多先afford到?

*好多謝各位JM的意見,其實錢係其中一個會關心既問題(我都好想好理想甘唔隨波逐流,但有時唔到你揀),當然生左出來,預左俾時間同無限愛心俾小朋友,金錢只是其中一項,聽完大家講,都知多左少少同清楚可能自己之前都有D誤解。不過問清問楚希望將來點都好,可以有更好準備去迎接小生命,唔想到時生左先來諗原來呢樣又唔得O個樣又唔得,傷左夫妻間和氣(因為我C6偏向唔想生)同咪其實可能我同C6之間講野都比較粗鄙,所以用左D好求其既字眼,現修正粗養意思即所謂貴有貴養平有平養既平意思(即係我同C6之間既溝通係甘解)

男爵府

引用:Quote:temilyt 發表於 14-7-26 19:37 我細

原帖由 Hinlongmami 於 14-07-27 發表
如果讀書讀得叻, 同人補習一樣可賺外快, 而且客路更廣! 現時的補習名師賺多少錢你知不知道?
每樣技能都有出 ...
我唔係話貴先掂
而係讀書以外學多樣無壞
鋼琴名師都可以收好貴的
加上鋼琴 + 讀書完全係可以兼顧到
學多樣係俾讀書以外有多一個選擇咁解

客觀啲講, 大學生在學期間幫人補習
同在學期間教琴係無衝突架喎
邊樣賺得多就做邊樣架啦

只係想講父母花錢叫小朋友學一技之長
除咗 for 報學校之外,
亦都間接俾小朋友多條路揀咁解

Lkhfrankie    發表於 14-7-29 00:44

大宅

temilyt 發表於 14-7-26 19:37
我細個就係阿媽 “半迫下” 要我學琴
仲記得小學曾經試過喊住話唔去
最後都考到演奏級
如果讀書讀得叻, 同人補習一樣可賺外快, 而且客路更廣! 現時的補習名師賺多少錢你知不知道?
每樣技能都有出路, 比心機就可能成功, 不一定貴的才惦.

大宅

回覆:yildiz 的帖子

不是我朋友偉大D嗎

子爵府

引用:我睇到樓主老公唔係太想生,話自己唔夠錢要

原帖由 球星媽咪 於 14-07-27 發表
我睇到樓主老公唔係太想生,話自己唔夠錢要粗養只是個籍口,其實c6唔想生的話真係要想清楚。

...
係喎,第時鬧起交上黎,老公一句話當初係你堅持要生咋,咁就冇引

大宅

回覆:養一個細路使費大嗎?

我睇到樓主老公唔係太想生,話自己唔夠錢要粗養只是個籍口,其實c6唔想生的話真係要想清楚。

大宅

引用:Quote:mugtaitai 發表於 14-7-24 05:39 我

原帖由 codeblue 於 14-07-24 發表
絕對明白, 錢係可以換來更廣闊既選擇, 對小朋友發展少D限制, 呢個係無可厚非的...

但係咁, 其 ...
Agree

大宅

回覆:codeblue 的帖子

Agree

大宅

回覆:Lkhfrankie 的帖子

連我阿媽都話冇人知將來,佢都話生一個米夠law,佢話宜家環境吾同以前,我都非常認同!我問朋友你打算用陪月嗎佢話你估我老公揾十萬,我話一生人生一次小朋友,佢立即話好多野都糸一次!我見以前D女性同事呻親都糸講坐月有幾慘!我個刻覺得人各有志,冇得講!

別墅

yildiz 發表於 14-7-26 23:43
我冇小朋友系八十後頭,我認為不應該太物質但冇錢就萬萬不能!讀書考第一都糸得一個拿獎學金!今時今日少一 ...
同意,生兒育女會完滿人生,但帶來太大壓力就唔好,你朋友老公辛苦,你朋友應該都會有壓力,希望佢小朋友生性,大個孝順番父母啦!

大宅

回覆:養一個細路使費大嗎?

我冇小朋友系八十後頭,我認為不應該太物質但冇錢就萬萬不能!讀書考第一都糸得一個拿獎學金!今時今日少一毫子都吾得,眼見自己朋友老公找兩萬鬆D堅持生兩個做全職家庭主婦,佢糸好偉大!但當佢呻時我就覺得佢有小朋友糸米想法樂觀D!
得老公一個做!一D保障都冇,所有佢自己的物質全部都冇!禁辛苦為乜為左大女有伴,佢老公根本吾想生!

fumi  佢老公都好偉大,一個   發表於 14-7-27 13:25

子爵府

引用:Quote:原帖由 mimi26 於 14-07-26 發表係呀

原帖由 temilyt 於 14-07-26 發表
最後都考到演奏級
岩呀,其實好多人覺得有物質就一定養出港孩,一定變怪獸家長,一定冇時間愛心陪仔女,都唔一定姐,落公園玩可以親子,人地同個仔歐遊都可以係親子,有錢只係有多啲選擇,最後結果都係愛小朋友咪得囉

Lkhfrankie  順其自然  發表於 14-7-27 00:08

男爵府

引用:Quote:原帖由 happypiano 於 14-07-26 發表

原帖由 mimi26 於 14-07-26 發表
係呀,所以所謂粗養,如果你話要佢冇穿冇爛到18歲唔係唔得,但有時都要顧現實社會,依家連普通津校交流團都 ...
最後都考到演奏級
F.6 後無問屋企攞零用
出黎做嘢前洗費全靠教琴賺返黎
Afford 得到嘅, 學一技之長其實唔錯

禁止訪問

回覆:mimi26 的帖子

子爵府

引用:Quote:mimi26 發表於 14-7-26 09:08 係阿,

原帖由 happypiano 於 14-07-26 發表
我已經無計請工人既費用了. 而家大左, 所以前2年炒左個工人, 順便要佢地學自理能力. 我有2件, 大既就用少 ...
係呀,所以所謂粗養,如果你話要佢冇穿冇爛到18歲唔係唔得,但有時都要顧現實社會,依家連普通津校交流團都日本韓國,閒閒地幾千一次,雖然唔係必需姐,同學間始終有比較,當然唔係物質大於一切,但適量物質係必需囉,你話同佢落樓下公園玩都好開心,但細路大左就唔係公園咁簡單可以滿足,我都係冇物質之下長大,冇特別技能冇遊學冇家庭旅行冇生日會,如果問我,雖然我冇怨,但我細個都會羨慕同學,如果有小朋友,當然想比好啲佢

侯爵府

醒目開學勳章

mimi26 發表於 14-7-26 09:08
係阿,請左工人都5000了
我已經無計請工人既費用了. 而家大左, 所以前2年炒左個工人, 順便要佢地學自理能力. 我有2件, 大既就用少2, 3千, 兩個夾埋, 真係萬6, 7蚊無走雞. 出年個大既學校又話要去咩交流團, 約5K. 已經係津貼中學啦, 唔係直資, 所以個大勢係咁, 興搞埋晒D 咁既野, 咪又要駛多D囉, 個個同學都去, 唔通唔俾佢去咩!! 你話貴到5萬蚊就可以好狠心SAY NO, 但係5K 能力俾到, 點SAY NO啫!!

子爵府

引用:Quote:mimi26 發表於 14-7-26 01:07 我地都

原帖由 Lkhfrankie 於 14-07-26 發表
其實我都係甘諗架,阿媽點養我地點養個細路,不過都要留一後路,IN CASE 真係唔容許太粗(其實驚個細路 ...
係阿,我都係諗錢一定要預鬆,佢讀到好津校(英中)就唔使谷佢入直資啦,但乜都要prepare for the worse,萬幾蚊養仔唔係唔得,但有多啲錢點都好啲

Lkhfrankie  totally agree ar!!  發表於 14-7-26 13:27

子爵府

回覆:happypiano 的帖子

係阿,請左工人都5000了

侯爵府

醒目開學勳章

我而家養一個都差不多成萬蚊(連食, 交通費, 睇醫生, 學費, 所有開支), 我已經唔係貴養, 但而家真係咩都貴!! 生左佢之後, 就無左我!! 我既時間, 金錢, 大假全部都俾晒佢!!!

vkyu  不能認同更多了  發表於 14-7-31 17:43
Lkhfrankie  agree ar..so must prepare well  發表於 14-7-26 13:27

禁止訪問

回覆:Lkhfrankie 的帖子

首頁

尾頁

跳至