家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,我c6份人好保守,咩都要120%準備先會做。生仔都係,話生出來唔想粗養
我中間既,但我賺錢少又怕生完財政壓力大,想問各jm,生仔前後使費大嗎?

如果公立醫院生(c6係醫院員工),加入好少少幼稚園(通常無學卷)同好少少直資中小學,通常家庭月入要幾多先afford到?

*好多謝各位JM的意見,其實錢係其中一個會關心既問題(我都好想好理想甘唔隨波逐流,但有時唔到你揀),當然生左出來,預左俾時間同無限愛心俾小朋友,金錢只是其中一項,聽完大家講,都知多左少少同清楚可能自己之前都有D誤解。不過問清問楚希望將來點都好,可以有更好準備去迎接小生命,唔想到時生左先來諗原來呢樣又唔得O個樣又唔得,傷左夫妻間和氣(因為我C6偏向唔想生)同咪其實可能我同C6之間講野都比較粗鄙,所以用左D好求其既字眼,現修正粗養意思即所謂貴有貴養平有平養既平意思(即係我同C6之間既溝通係甘解)

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:養一個細路使費大嗎?

直資用多好多

lovemykidss  直資千令蚊一個月
仲   發表於 14-7-24 07:34
Lkhfrankie  大概幾銀一個月?   發表於 14-7-23 23:48
Lkhfrankie  大概幾銀一個月?   發表於 14-7-23 23:48

複式洋房

幼稚園-$70000
小學-$60000
中學-$90000
總數$220000

Lkhfrankie  thanks!  發表於 14-7-25 23:49
Lkhfrankie  thanks!  發表於 14-7-25 23:49
glaymo  所以一定唔止70000  發表於 14-7-24 13:19
glaymo  無學卷要4000-6000一個月  發表於 14-7-24 13:18

伯爵府

畀面勳章

引用:幼稚園-$70000小學-$60000中學-$90000總

原帖由 chun605 於 14-07-24 發表
幼稚園-$70000
小學-$60000
中學-$90000
annual expense for school fee only ?

大宅

回覆:Lkhfrankie 的帖子

講真我唔太認同「唔想粗養」呢個 concept,即使現在財政充裕我地都冇想過要俾阿仔讀什麼貴校,小朋友最需要係父母的愛同時間,認識身邊好多就算冇咩錢既朋友,粗粗地咁養幾個小朋友也𣎴知幾幸福快樂,最重要係你願意花幾多心機,錢其實唔一定要睇得太重...

florachan01  講得好  發表於 14-7-27 18:01
Nok_Nok  對  發表於 14-7-25 01:31
Lkhfrankie    發表於 14-7-24 22:13

公爵府

codeblue 發表於 14-7-24 01:12
講真我唔太認同「唔想粗養」呢個 concept,即使現在財政充裕我地都冇想過要俾阿仔讀什麼貴校,小朋友最需要 ...
我十分同意,但有選擇地粗養同無選擇下被逼粗養係有分別嘅,我都唔認為貴嘅就係好就係最適合小朋友,但當有樣嘢係對小朋友好大好處而又 comes with a price tag 時,你嘅能力就會 make a difference。
簡單舉個例,如果你嘅小朋友立志向太空科技方面發展,佢又好叻好爭氣咁考到頂尖嘅史丹福大學太空工程系,你希望能夠同佢講「叻仔,阿媽支持你,你比心機讀上去,希望有一日我可以坐住你有份研究出來嘅新型太空船去探索火星」,還是只能歉疚地同佢講「叻仔,阿媽為你驕傲,但我冇錢比你出去讀,你疊埋心水喺本地大學揀科工程讀就算啦,至於你嘅理想,第時你自己出來做嘢儲到錢先再諗啦,不過阿媽到時已經老了,應該睇唔到你嘅研究成果了」

相信你明白我嘅意思

Lkhfrankie  我C6 EXACTLY 甘意思  發表於 14-7-25 23:50

複式洋房

其實吾係吾想粗養
試諗下當你所有資源都有人同你爭,搶既情況下,例如政府學校,醫療
如果錢可以解決,相信所有人都願意負出

Lkhfrankie    發表於 14-7-24 22:14

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

mugtaitai 發表於 14-7-24 05:39
我十分同意,但有選擇地粗養同無選擇下被逼粗養係有分別嘅,我都唔認為貴嘅就係好就係最適合小朋友,但當有 ...

公爵府

Lkhfrankie 發表於 14-7-23 22:57
我仔今年15歲,佢出世時我粗略計過,淨係教育費,四百萬。當然呢個唔係最低消費,但亦絕對唔係豪華版。呢個數目可以比佢讀冇學劵嘅幼稚園(我用維多利X做 reference);中小學可以讀國際學校,但只可以英基,唔夠去讀萬幾一個月嘅嗰D;可以略有幾個興趣班,但唔可以跟名師單對單;大學可以去外國讀,但只可以選讀公立大學,長春藤私校呢D就唔得嘞,基本生活費可以供給,但唔足夠比佢揸小跑車追女仔

四百萬只係教育費,衣食住行並未包括在內。而家睇返條實數,阿仔應該基本 on track,興趣班有超支,但佢比我預計遲兩年去外國升學,呢度慳左,即使當日冇預到而家每年暑假來美國讀暑期班嘅錢,拉上補下,都唔差得太遠

Lkhfrankie  唉,我就無可能做到甘   發表於 14-7-25 23:51
SS0303    發表於 14-7-24 17:02

大宅

mugtaitai 發表於 14-7-24 05:39
我十分同意,但有選擇地粗養同無選擇下被逼粗養係有分別嘅,我都唔認為貴嘅就係好就係最適合小朋友,但當有 ...

絕對明白, 錢係可以換來更廣闊既選擇, 對小朋友發展少D限制, 呢個係無可厚非的...

但係咁, 其實每個人既人生都係獨一無二, 只要已經盡自己能力好好培養小朋友健康同品德, 即使冇錢供佢去探索火星, 亦不必覺得歉疚, 一來就算錢更多都唔可能完全冇限制, 二來養得大個小朋友之後, 其他野都唔係「老奉」應該有。當年自己都係屋邨家庭長大, 曾幾何時我都好想出國留學, 但明白屋企能力俾唔到, 所以最後都係留港畢業, 但作為子女, 我從來冇絲毫怪過父母, 反而會因為出身基層, 所以更有動力奮鬥, 希望將來有能力俾父母過更舒適生活。睇返宜家, 我仔一出世就物質充裕, 有工人照顧起居飲食, 我反而擔心令佢將來少左動力去靠自己爭取一切...

簡單講, 錢多同錢少只係兩種唔同既生活模式, 對小朋友整體發展黎講各有各難處, 生與唔生, 冇必要下下將錢睇成最重要考慮...

shmilu_kio    發表於 14-7-26 16:53
Lkhfrankie    發表於 14-7-24 22:14

大宅

引用:Quote:mugtaitai 發表於 14-7-24 05:39 我

原帖由 codeblue 於 14-07-24 發表
絕對明白, 錢係可以換來更廣闊既選擇, 對小朋友發展少D限制, 呢個係無可厚非的...

但係咁, 其 ...
講得太好了
小朋友成長路都唔會一樣

公爵府

codeblue 發表於 14-7-24 09:55

但係咁, 其 ...
對對對,錢真的不應該是生養孩子最重要嘅考慮,父母的心智,dedication 同 commitment 更重要,但當準父母希望計劃好財政才考慮生育,我也不會非議,每個人對生活的要求不同,對孩子的期待也不一樣,我不敢勸人粗養孩子,也不敢阻人嬌養兒女,各人自己的選擇罷了

Lkhfrankie    發表於 14-7-25 23:51

男爵府

引用:Quote:codeblue+發表於+14-7-24+01:12+講真

原帖由 mugtaitai 於 14-07-24 發表
Super agree!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

公爵府

我家庭收入約十萬, 但打算未來小生小朋友, 會入讀學卷的幼稚園 (最多係加少少錢果d). 普通津校就可以了.

錢留來佢未來去外國讀大學 or 本地大學加外國讀master. 叻既如可以入讀外國名牌大學真係好貴. 彈藥留來果時用.

Lkhfrankie  thanks very useful info  發表於 14-7-25 23:51
blueberry613  agree no more  發表於 14-7-24 12:30

公爵府

引用:回覆+Lkhfrankie+的帖子要5-6萬家庭收入才

原帖由 chelsea3 於 14-07-23 發表
回覆 Lkhfrankie 的帖子

要5-6萬家庭收入才足夠.
五六萬應唔夠

別墅

回覆:codeblue 的帖子

好認同!!

伯爵府

codeblue 發表於 14-7-24 01:12
講真我唔太認同「唔想粗養」呢個 concept,即使現在財政充裕我地都冇想過要俾阿仔讀什麼貴校,小朋友最需要 ...
唔一定要讀直資, 我一心諗住讀津貼中小學校咋

Lkhfrankie  津我怕普教中喳!  發表於 14-7-25 23:52

珍珠宮

shpfamily 發表於 14-7-24 14:27
唔一定要讀直資, 我一心諗住讀津貼中小學校咋
從來現實同心諗係兩回事。當你面對個抽簽制度的不由自主,再比你咁好彩比你個仔女入到名直資,你去唔去?

Lkhfrankie  去,理想同現實不同  發表於 14-7-25 23:53
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

大宅

其實, 如果真係讀得叻, 照計有唔少 scholarship 可以申請,
就算要搵親戚朋友財政支持應該絕對唔難, 因為將來一定還得起,
將來的事好難預計, 唔需要太緊張, 到時自然會有方法啦~~

中六以後, 就靠兼職+獎學金+grant loan, 冇再拿過父母一分一毫,
宜家呢一代, 就算粗粗地都唔知幸福過我地幾多啦~~

Lkhfrankie    發表於 14-7-24 22:16

首頁

尾頁

跳至