樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請教各位.

簽臨約時, 同地產傾好左, 強制驗窗同大廈維修, 交吉後先由買方負責, 我唸好多人都係咁樣的.

問題(沒留意到臨約字眼, 因已同地產傾好左, 上述維修誰負責)
臨約備註寫: 買家(已知悉)單位已有屋宁署通知, 有強制驗窗同大廈維修, 所有費用同跟進由買方負責 (驗窗已落實, 大廈維修係半年前出左資詢, 但未落實, 這點我是知道的)

昨日律師樓打黎我先知, 佢做份文件(強制驗窗同大廈維修, 成交後先由買方負責, 之前就由賣方負責, 唸住要保障買家)佢話業主依家唔肯簽, 我再資詢律師, 佢同我講, 依家冇辨法啦, 我地已落左細訂, 一係跟臨約做, 上述備註寫法, 即由簽臨約果日起, 咩都關我地事, 律師叫我同地產夾, 佢話當初口頭協議都承認的, 但問題地產依家又反口, 話冇講過, 一味話你地已知悉臨約備註條.頂.....

現想請教大家, 其實大廈維修在半年前係出過資詢, 但還未正式落實, 現在尚餘交吉時間約35天, 朋友意見, 話呢35天內唔會咁快接維修令掛, 申請維修都有排搞.

唉...個心有d忐忑不安....

公爵府

c6t6m6 發表於 14-7-24 16:03
請教各位.

簽臨約時, 同地產傾好左, 強制驗窗同大廈維修, 交吉後先由買方負責, 我唸好多人都係咁樣的.
簽臨約時無留意到,咁你就要硬食將來既維修費,不過我都同意,應該未有咁快需要夾錢維修,因為淨係傾要整啲咩,比那一間工程工公做,每戶夾幾多錢等等都有排搞!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

基本上, 要維修, 唔係一年半年既事, 咁究竟係開工日期起計, 定收錢日計?..

通常都係一簽臨約, 現況交收, 除非原業主簽約前收到付款通知而未俾, 唔係既通常都係買家負責...

由於你臨約已經咁寫, 你依家唯一依臨約寫法成交, 你唔成交賣家可追你...
另一方面, 你可以投訴果經紀...

伯爵府

依家局跟臨約做啦, 仲有35天, 唔會咁黑仔掛, 成交後, 要比維修心甘命低, 預左.
個地產我唸緊, 我可以做到d咩.
律師又話口頭協議都承認的, 但依家個pk地產反口.....

伯爵府

回覆:c6t6m6 的帖子

個地產就係博呢35日無收到通知,咁成交後就入你數啦!

公爵府

引用:依家局跟臨約做啦,+仲有35天,+唔會咁黑仔掛

原帖由 c6t6m6 於 14-07-24 發表
依家局跟臨約做啦, 仲有35天, 唔會咁黑仔掛, 成交後, 要比維修心甘命低, 預左.
個地產我唸緊 ...
口頭協議係有用,但要證明有係好難,除非你録咗佢音囉!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

子爵府

引用:請教各位.簽臨約時,+同地產傾好左,+強制驗

請教各位.

大廈維修呢部份都難確定到幾錢,因為有排傾唔完又比較公司,細節仲要投票。但驗窗舊業主應該要攪的。但驗窗其實唔太貴,4百幾尺,換曬啲窗可能兩萬幾,當自己人個打算,心𥚃有個數。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 c6t6m6 於 14-07-24 發表請教

原帖由 vickling 於 14-07-24 發表
大廈維修呢部份都難確定到幾錢,因為有排傾唔完又比較公司,細節仲要投票。但驗窗舊業主應該要攪的。但驗窗 ...
有關驗窗,一定是舊業主負責? 唉。。。
地產果時又冇講清楚,即現在我要硬食,驗窗都要2皮幾,唔係幾百咩。

子爵府

引用:Quote:原帖由+vickling+於+14-07-24+發表大

有關驗窗,一定是舊業主負責? 唉。。。
地產果時又冇講清楚,即現在我要硬食,驗窗都要2皮幾,唔係幾百咩。 ...
驗窗幾百至幾千(殘窗),兩萬係換曬成個窗呀。

男爵府

引用:回覆 c6t6m6 的帖子35日不會有問題,大廈維

原帖由 matthewmak 於 14-07-24 發表
回覆 c6t6m6 的帖子

35日不會有問題,大廈維修要夾錢都肯定都係交易之後的事。但強制驗窗就係單位本身的問 ...
你唔好亂教人扣佣!

依家臨約寫明,你又簽左名,你俾唔足俾人告就無謂!

btw, 臨約手寫部分,應該每點都有雙方簡簽,樓主有無簽?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 matthewmak 於 14-07-24 發表

原帖由 kptsui 於 14-07-24 發表
你唔好亂教人扣佣!

依家臨約寫明,你又簽左名,你俾唔足俾人告就無謂!
有簡簽呀!
有關地產佣金,正常要比1%佣金地產,但地產為左做得成呢單買賣,佢私低下減左佣金比我,我仲當場比cash佢(因冇帶支票係身), 仲佢即簽埋公司收據比我。當日在地產公司搞。越講越擔心

男爵府

引用:Quote:原帖由+kptsui+於+14-07-24+發表你唔

有簡簽呀!
有關地產佣金,正常要比1%佣金地產,但地產為左做得成呢單買賣,佢私低下減左佣金比我,我仲當 ...
咁快俾左佣? 唔係交埋匙先俾?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 c6t6m6 於 14-07-24 發表有簡

原帖由 kptsui 於 14-07-24 發表
咁快俾左佣? 唔係交埋匙先俾?
因為臨約上寫左1%佣金,地產話ok, 佢會搞,咁我又驚佢吹水,咪即比cash找佣金數,等佢即開張收條比我証明,新單位全數佣金已收取。我先肯簽份合約囉。

大宅

回覆:c6t6m6 的帖子

同我case 一樣,我個pk 業主賤到傾好價錢,臨簽果刻先同我講,話要加一句,話所有屋苑維修費要由新業主負責。但我一早預左屋苑維修會係我地比,所以都算,比佢加落去。我個agent 講,話屋內爛窞爆渠交吉前都係舊業主負責,到時收樓agent 會同我去check 清楚。

伯爵府

big_bb_ff 發表於 14-7-25 01:25
同我case 一樣,我個pk 業主賤到傾好價錢,臨簽果刻先同我講,話要加一句,話所有屋苑維修費要由新業主負責 ...
咁.....請問你收左樓未?
我依家簽晒臨約, 唯有硬食晒, 唉....... 個地產反口, 我真係好火.....
未簽約時就咩都得, 簽晒就反口, 話冇講過.

禁止訪問

男爵府

算啦驗窗幾百蚊(我驗窗都係300蚊), 大廈維修, 要開法團會, 又要招標, 搞得來都要 1年半多 D

簽晒臨約, 唯有硬食晒啦,好過有損失 !!! 買左樓人生大事 要開開心心

男爵府

引用:回覆+kptsui+的帖子師兄,小弟本身父母係細

原帖由 matthewmak 於 14-07-25 發表
回覆 kptsui 的帖子

師兄,小弟本身父母係細地產agent,我自己有幫父母手負責按揭agent部份。因此很了解地 ...
如果agent 有誤導, 應該去地監投訴! 去地產公司管理層投訴!

去餐廳食野, 貨不對版, 差人黎到佢都只可叫你俾錢, 去消委會投訴!你唔俾走左去就係霸王餐...
你投訴左,佢肯退錢和解係兩件事!

禁止訪問

回覆:kptsui 的帖子

首頁

尾頁

跳至