樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

基本上, 要維修, 唔係一年半年既事, 咁究竟係開工日期起計, 定收錢日計?..

通常都係一簽臨約, 現況交收, 除非原業主簽約前收到付款通知而未俾, 唔係既通常都係買家負責...

由於你臨約已經咁寫, 你依家唯一依臨約寫法成交, 你唔成交賣家可追你...
另一方面, 你可以投訴果經紀...

男爵府

引用:回覆 c6t6m6 的帖子35日不會有問題,大廈維

原帖由 matthewmak 於 14-07-24 發表
回覆 c6t6m6 的帖子

35日不會有問題,大廈維修要夾錢都肯定都係交易之後的事。但強制驗窗就係單位本身的問 ...
你唔好亂教人扣佣!

依家臨約寫明,你又簽左名,你俾唔足俾人告就無謂!

btw, 臨約手寫部分,應該每點都有雙方簡簽,樓主有無簽?

男爵府

引用:Quote:原帖由+kptsui+於+14-07-24+發表你唔

原帖由 c6t6m6 於 14-07-24 發表
有簡簽呀!
有關地產佣金,正常要比1%佣金地產,但地產為左做得成呢單買賣,佢私低下減左佣金比我,我仲當 ...
咁快俾左佣? 唔係交埋匙先俾?

男爵府

引用:回覆+kptsui+的帖子師兄,小弟本身父母係細

原帖由 matthewmak 於 14-07-25 發表
回覆 kptsui 的帖子

師兄,小弟本身父母係細地產agent,我自己有幫父母手負責按揭agent部份。因此很了解地 ...
如果agent 有誤導, 應該去地監投訴! 去地產公司管理層投訴!

去餐廳食野, 貨不對版, 差人黎到佢都只可叫你俾錢, 去消委會投訴!你唔俾走左去就係霸王餐...
你投訴左,佢肯退錢和解係兩件事!

首頁

尾頁

跳至