基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我成日唔信我老公亦唔會信佢,因為佢多次斯騙我
我心中充滿悲憤,憎人好辛苦...
有朋友開解,但好難放下.....
打算返教會,好想問能否改變或放下我心中的鬱結或可以忘記不開心的事,....
可以有那麼偉大寬恕別人嗎?....

男爵府

回覆:kitty8088 的帖子

一試無妨

子爵府

引用:我成日唔信我老公亦唔會信佢,因為佢多次斯

原帖由 kitty8088 於 14-07-24 發表
可以。你自問你一生人做錯左幾多野,又做左幾多違背神的野?但主都愛你,主的愛好大。主的愛令我可以為我唔鍾意的人祈禱,主可以令我為別人的幸福(自己的不幸)而祈禱。 信左主之後,主好多愛臨到我,讓我可以分啲愛比人添!
有無基督徒的朋友?

kitty8088  有的,但不同區  發表於 14-7-25 08:40

禁止訪問

大宅

joetreemo 發表於 14-7-24 23:37
可以。你自問你一生人做錯左幾多野,又做左幾多違背神的野?但主都愛你,主的愛好大。主的愛令我可以為我唔 ...

我住荃灣的,但過一年半載會去觀塘區住的了
主的愛令我可以為我唔鍾意的人祈禱>>>>我現時心中充滿仇恨對他們的家人,我原全不能原諒他們,甚至想他們一個個離去
主可以令我為別人的幸福(自己的不幸)而祈禱>>>>>那麼偉大,我不知能否做到
心中充滿仇恨,不信任,令到自己很辛苦,自己太多事不能放低,希望嘗試返到教會能夠放開自己
我已約左今星期六返希望可以令我改變
我知道應該不會上一天就可以的,我會盡量比自己時間....

大宅

回覆 kitty8088 的帖子

如果容易就唔駛學。

寬恕係要學習,係恩寵。寬恕來自謙遜、來自諒解、來自耶穌基督的愛。

我們不是因為自己偉大所以寬恕別人,而是因為基督先愛我們先寬恕了我們,我們才用基督的愛去寬恕別人。所以我們不是靠自己的力量去寬恕別人,而是依靠著基督的愛去寬恕。

所以我們不必偉大才能寬恕。正如保祿宗徒說,他自己的軟弱而誇耀。

子爵府

引用:Quote:joetreemo 發表於 14-7-24 23:37 可

原帖由 kitty8088 於 14-07-25 發表
我住荃灣的,但過一年半載會去觀塘區住的了
主的愛令我可以為我唔鍾意的人祈禱>>>>我現時心中充滿仇恨對他 ...
你一定可以架!但正如你所講,唔會返一次就得,所以要keep住返,唔好放棄。我會為你祈禱,願你快快得著耶穌基督,kitty姊妹。

kitty8088  謝謝你  發表於 14-7-25 22:18

大宅

引用:我成日唔信我老公亦唔會信佢,因為佢多次斯

原帖由 kitty8088 於 14-07-24 發表
靠主破碎舊我

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 kitty8088 的帖子

信左基督教, 妳係唔可以釋放自己, 只有耶穌基督才能釋放妳.

信耶穌係可以改變, 但不一定會放下我心中的鬱結或可以忘記不開心的事, 因為神或許會給妳能力去承擔心中的鬱結, 不用放下; 又或許神使妳能面對和接受不開心的事, 不用忘記.

能夠寬恕別人唔係因為妳可以有那麼偉大, 而是妳相信和接受果一位主比誰都大, 前提是妳要相信和接受耶穌基督作救主.

jt77    發表於 14-7-26 22:42

禁止訪問

洋房

我都係覺得如果有信耶穌的朋友跟下佢返去睇下囉,反正無壞。

子爵府

回覆:請問信左基督教,我可唔可以釋放自己

姊妹,想起你。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

joetreemo 發表於 14-7-28 17:51
姊妹,想起你。

講得很好,完全是這樣啊!
想忘記,但有時突然想起來,一想起來時就好慎恨..唉
上星期六我有返,第一次雖然小小的禮堂人數不多,聽到唱詩歌時的內容差點想哭,好感觸....

子爵府

kitty8088 發表於 14-7-29 10:00
講得很好,完全是這樣啊!
想忘記,但有時突然想起來,一想起來時就好慎恨..唉
上星期六我有返,第一次雖然小小 ...
很好, 我初時返教會唱敬拜歌時, 又係不停流淚. 我發覺好多人都係咁架.我當時的感覺就好似有十公升的眼淚要流咁, 洗淨我心中的污穢.
祈禱又會想喊, 每一次喊完, 都感覺成個人fresh左.

姊妹, 鼓勵你.

如果你唔想等一星期先一次, 可以上youtube搵下詩歌聽. 果度好多好歌架...

願主祝福你.

kitty8088  謝謝  發表於 14-7-29 11:19

伯爵府

當然不能,咁搞下去抑鬱都有份,尋求專業婚姻輔導吧!

水晶宮

寬恕別人并不偉大,好多時別人改變是因為先看到「我」的改變

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

信基督“教”不能釋放,
信仰基督才能釋放!

首頁

尾頁

跳至