婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆+prettyhousewife+的帖子are+you+blind

原帖由 breadcheung 於 14-07-25 發表
回覆 prettyhousewife 的帖子

are you blind??
邊個blind都好,講到尾呢d嘢好觀點與角度,當然樓主處理手法有進步空間啦

侯爵府

回覆:媽咪嚟99屋企幫手湊bb,99黑面

你奶奶黑面人之常情,如果我作為奶奶,我個仔之後仲要咁對我,我想死添啦,我都想用心侍候我新抱,奈何力不從心,生左,唔係情緒不穩就大曬,我兩胎都係咁生,第一胎都係奶奶同阿媽幫手,佢地大家梗有不同意念,照顧方法但都係為我好,作為後生仔,要係當中調和,保持大家良好關係,你一來就成個受虐樣咁俾人見到,你話你奶奶仲笑得出咩,之後又叫埋個仔同我講呢樣果樣,我真係心再廣闊,都忍唔住認為呢個新抱可惡!

說話係難聽,但真心勸你同老公,趁事情未太耐,太惡劣前,同奶奶溝通,大家了解下解心結,唔好下下好似呢度某d新抱咁:大不了唔見囉,以後唔俾佢見孫囉,呢d說話,根本就係迫死個老公

子爵府

回覆 lazywife 的帖子

100% 同意

男爵府

一早請陪月就大家都好,照顧由陪月負責,老人家嚟玩吓咪算囉

伯爵府

回覆 prettyhousewife 的帖子

你講咗個重點啦,如果係樓主個老公,
樓主要怨要呻都仲合理d,因為個bb佢都有份架嘛.
但問題係果嗰個係佢99,仲要係請假嚟幫你,
請假唔係大哂,但樓主都應該感激佢有嗰份心掛.
你應該係人媽媽啦,咁就用媽媽嘅角度去睇吓呢件事吧.
唔好淨係一見新抱要呻就一定係99錯至得架.

happywindy  agree  發表於 14-7-25 18:20
jackiemei  認同。  發表於 14-7-25 14:14

男爵府

從文字其實宜家都唔知邊個啱定錯㗎,我係人媽媽所以好明坐月好雖要人幫囉,宜家都唔知係佢99拍心口話要幫但又唔識幫,定樓主要求佢99請假,呢度有邊個可以講佢地邊個啱定唔啱吖?到底係99俾咗好多expectation 樓主定樓主自己expect可以好似一個兩萬蚊一個月嘅陪月,呢d嘢邊個知吖,人去情緒已經唔好,仲要俾人話佢唔啱,好好地坐埋個月再fix返個關係先係重點

複式洋房

陀緊呀b既時間99已經話請假陪坐月,我其實講左好多次唔洗辛苦99,唔想佢突然請假陪我 因為我諗住番媽咪度坐 ,因為媽咪一早已辭左份工,諗住陪我坐月同湊仔,但到生呀b前1-2個月99話已經請左假 叫我留意底坐月,所以我最後係99屋企坐月....
冇錯,大家溝通上真係有問題,其實吵完鬧之後,我已經冇事有打電話畀99講坐完月會番去,番左媽咪坐月期間,老公一直陪我住係我度,但99同老爺竟然打電話鬧我話依家個老公冇屋企冇家人,要佢番屋企!係度鬧我話我小姐脾氣,咩都要同個老公講,話我拎個孫嚟大佢,話我自己都有3個仔(老公係細仔)個孫算個啲咩?冇價值!聽到我真係好嬲!我知你老人家好心請假陪坐月!但冇必要因為黑面唔奮氣講呢d說話囉 !依家完全唔洗解釋呀!我冇諗住再番去住!

複式洋房

未生呀b,本身同99關係還可以,生完呀b完全同99要分道揚鑣呀!冇諗過99可以講d咁既說話囉!個孫冇價值!我聽到即刻喊!對你冇價值,但佢我個仔囉,聽到好心痛!我冇將呢件事同老公講,只係講99叫你番去訓.....我已經過一排打畀你老人家話坐完月番會去,好聲好氣笑住囗,完全唔明白打電話鬧我為咩!

男爵府

宜家証明係樓主奶奶夾硬嚟啦,話咗唔使又自己請假,人地媽媽resign想照顧自己個女,都一樣偉大喔,所以話請假唔係大晒囉,開始有點懷疑你奶奶咁做係想喺個仔面前攞分,跟本無理過你需要,要知道一個產婦坐月係一生日入面好重要嘅日子,坐得好同唔好真係可以好大分別,搞得唔好害咗人身體,唔識同唔係真心幫真係唔好扮勁
樓主我明白你,但同你老公點算,夾咗佢喺中間

男爵府

kakikkk 發表於 14-7-25 15:55
未生呀b,本身同99關係還可以,生完呀b完全同99要分道揚鑣呀!冇諗過99可以講d咁既說話囉!個孫冇價值!我 ...
到你做到人99時, 你可能會明
呢刻點講你都會牛角尖
如果個孫唔重要, 你99唔會請假
佢可能做得唔好, 但佢覺得幫你坐月係做人99既責任
所以先會請假既者, 如果唔係去旅行去玩去開心仲快樂

二來, 你喊完入房, 你老公既解釋,
果刻都未消化得完你就返左外家
你夫家會更加認定你會嫌99照顧你唔好
你委屈受苦先返外家,
你99面子被狠狠地刮多野

如果你用心去照顧對方,
但對方竟然突然甘,
雖然佢口講唔係, 但之後舉家搬去外家
你會相信他們真的沒有刺嗎?

點都好, 坐好月子先吧

水晶宮

kakikkk 發表於 14-7-24 23:27
我都明白冇拉拉喊真係好容易令人誤會,但見到媽咪個一刻真係成個人鬆哂!情緒唔穩定真係個個媽咪都經歷過, ...

情緒唔穩定,唔係個個媽媽都經歷過架.
起碼我無,我D朋友都無呀.
係婆媳版就當然多啦,因為唔開心先上來呻姐.
所以,你99已經特登請假陪月,但你媽媽突然上來幫手,明顯就係用行動話比99聽,佢服侍得你唔好,咁99都好委屈架.
就好似煮完成檯送,你了兩了之後,放低筷子就去叫外賣一樣,而且,最終你仲走"埋出街食,唔返屋企食添",
依家,唯有靠C6做中間人,去調和啦.
如果唔係,咁關係就會破裂架啦.
難做人既,係你C6呀.

別墅

回覆:kakikkk 的帖子

你99黑面,根本唔關你媽咪事,係你既舉動令佢黑面。。。就算佢係你再三推擋唔駛佢請假,但最終都請左,原意都係想照顧你,都係錫你同孫的表現啫
你唔buy, 都係想返娘家ok架,但唔好叫埋老公一齊返嘛尤其是過夜,你都完全唔顧6299,好的事你無appreciate,但人地火遮眼鬧你,你就只記住這些不好,要去計較,同時要其他人無條件地體諒你唔識去尊重人

舒莉莎  將99嘅問題放大   發表於 14-7-27 01:24

男爵府

引用:99 都好有心特登放假照顧你同bb你一見到阿

原帖由 Garmimi 於 14-07-24 發表
99 都好有心特登放假照顧你同bb
你一見到阿媽就入房真係會易拎奶奶有以上誤會
係law,你咁樣搞到99好尷尬啊,其實佢都有心請假煲湯你飲已經好好了,樓主你應該覺得開心至係呀。
生完情緒係會差d,因為無得休息,樓主放鬆下心情啦,咁樣對自己都會好d la......

男爵府

引用:Quote:kakikkk 發表於 14-7-24 23:27 我都

原帖由 方方媽媽 於 14-07-25 發表
情緒唔穩定,唔係個個媽媽都經歷過架.
起碼我無,我D朋友都無呀.
係婆媳版就當然多啦,因為唔開心先上來呻姐. ...
講得好岩,想同老公關係好d唔好成日將個老公夾係中間,久而久之你老公會反感的,樓主信我,我自己都曾經試過好似你咁,樣樣野都睇99唔順眼,但而家回想返其實99已經好錫我,慢慢黎啦樓主,同人相處從來都係一件難事,加油。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:陀緊呀b既時間99已經話請假陪坐月,我其實

原帖由 kakikkk 於 14-07-25 發表
陀緊呀b既時間99已經話請假陪坐月,我其實講左好多次唔洗辛苦99,唔想佢突然請假陪我 因為我諗住番媽咪度坐 ...
你發完老脾你實無事 你無諗過人地既感受你生完b你辛苦你喊你叫多一個人黎都唔係咩大問題
最主要係你按排不得比較差
可能你第一胎 或者你比較年輕
記住你有情緒你身邊既人都有

大宅

引用:岩岩生完bb,99特登請假陪我坐月,但99又係

原帖由 kakikkk 於 14-07-24 發表
岩岩生完bb,99特登請假陪我坐月,但99又係唔好識湊bb,只係煲湯多,自己一個人湊bb真係好辛苦,仲偷偷地喊 ...
明呀!有時見到自己家人好易喊

伯爵府

你99黑面好正常.俾我都黑面呀.

首頁

尾頁

跳至