自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我有3個小朋友,大女已5歲,2女同3仔只差15個月。工人姐姐會係我坐完月後走。打後安排。。。
我-唔想請外傭,想試下一湊三(之前一湊二冇問題)/買部洗碗機/已同樓上姨姨溝通好上午如果我唔得閒可以落我度做鐘點幫下手/自己媽媽亦會一星期黎2日幫手睇/買陪孖B車推2,3B。

老公:想要工人60%,唔用40%, 最後都係果句”妳話事”

6299老公全家極力反來,一來話我會辛苦,二來話我會跟唔好d小朋友,三來話到時又會煩到個老公

O_O!  你想請工人我諗都無人   發表於 14-7-25 17:21

子爵府

同想請教有經驗jm,2個小朋友差15個月大,大家會點安排日常生活,或有咩貼c可以俾下小妹
我真心唔想再搵個外人返屋企,玩彩數。
但屋企又好似冇人支持我個想法咁,
老公最初打算係用工人用到第3個小朋友上N班後先再唔要都唔遲。

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Are u FTM?

公爵府

回覆:carly.c 的帖子

睇你同老公諗法。有時2公婆想行出行入2人世界食飯行街會做唔到。你同你d小朋友是但一個病你又好辛苦。唔請工人,一定要你老公身心都一致支持,否則得你一個會好難。小b重係bb,暫時問題應該不大,但到小b大左,1歲識行識走又會多d麻煩事,但到時你都單拖湊左差唔多1年,應該會慢慢習慣。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:我有3個小朋友,大女已5歲,2女同3仔只差15

原帖由 carly.c 於 14-07-25 發表
我有3個小朋友,大女已5歲,2女同3仔只差15個月。工人姐姐會係我坐完月後走。打後安排。。。
我-唔想請外傭 ...
試兩個月,唔得先再請,其間可申請社區保母或者揾ee幫手

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

畀面勳章

回覆:有冇兩個小朋友只差15個月既jm

如果1個病,跟住好易傳染埋另外2個,到時你攪清潔已煩,仲要煮3餐俾3個b, 細b半年後都開始試固體啦,通常最癲就係呢d時候,但又有可能不斷發生。。。

侯爵府

引用:我有3個小朋友,大女已5歲,2女同3仔只差15

原帖由 carly.c 於 14-07-25 發表
我-唔想請外傭 ...
我都係1湊3大仔同中間個女只係差10個月

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

carly.c 發表於 14-7-25 01:28
我-唔想請外傭 ...
我都係一拖三.無工人.無62.99.呀媽幫.女98年10月尾.二仔2000年1月頭.三仔2001年12月.無話唔得既.但就唔使諗有任何私人時間.24小時比哂佢地.到細果個有3歲就開始無咁辛苦..細果兩個響自理能力果度又高d.(睇得多.好自然就會學家姐同哥哥)眨下眼細仔今年都上中一lu

talkative  勁  發表於 14-7-25 17:52
Sumyeema1    發表於 14-7-25 05:57

大宅

好睇你本身係咩野底, 如果一路有工人,好多野你做唔慣。最大問題係你可唔可以一帶3去街。 家務都好痛苦架!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我依賴慣,我會需要人幫

男爵府

好睇你自己,你肯全心投入一定得,一星期兩次鐘點會幫輕D

子爵府

回覆 mmami 的帖子

係,我ftm

子爵府

回覆 幸福黃太太 的帖子

我自己plan我地如果要出入會安排婆婆同樓上姨姨黎幫手一齊睇小朋友。

子爵府

回覆 mrs.tan 的帖子

有冇d貼C俾我點安排時間,等等

子爵府

回覆 sandy816 的帖子

有冇d貼C俾我呀,點安排時間?可以跟到大果個小朋友功課嗎?

子爵府

回覆 amywong9 的帖子

我本身都係ftm嗎,之前都係自己一湊二,冇工人。以前都算輕鬆,只係有左3B,老公堅決要請。
但工人只黎左半年話要走,所以唔想再請了,主要3b都已出世,我唸我可以攪得掂,但屋企人話我唸得太簡單。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

老公幫得手,都可試。要睇自己能力。
我老公幫得到手,但我搞兩個,兩個係差兩歲多d,我都係啱啱好。如無老公幫手,會搞唔掂

伯爵府

回覆:有冇兩個小朋友只差15個月既jm?求意見。

我有三個、大女同二仔差三歳、二仔同拉仔差18個月、我無工人、生左BB媽咪過來幫左我一個月,之後一湊三!其實開頭三個月(條頸未硬)真係辛苦、二仔仲未懂事,會阻住餵奶,會好渴望接觸小BB但唔識軽重驚佢會整親BB, 真係一眼都唔可以睇少,仲要care 中間小朋友的情緒唔想佢覺得自己被忽略,所以開頭我會由呀三喊,以中間呀仔優先、其實無工人係完全無問題、但真係要老公support, 我老公雖然日日OT, 但番来後只要有体力都會follow番我做唔曬的家務。如果你老公唔願幫手,次次都埋怨請工人咪好之類的話、有工人會減軽你+減少夫婦之間的拗叫

水晶宮

看下自己要求係點羅,我容忍唔到屋企好亂,一見亂我就想爆,所以我一定要有工人做家務。

Superman-GF  Me too!!  發表於 14-7-25 10:14

伯爵府

引用:Quote:原帖由+carly.c+於+14-07-25+發表我

原帖由 mrs.tan 於 14-07-25 發表
我都係1湊3大仔同中間個女只係差10個月
你一湊三?只差10個月強人是你!!!

首頁

尾頁

跳至