自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mrs.tan+於+14-07-25+發表我

原帖由 p_kotone 於 14-07-25 發表
你一湊三?只差10個月強人是你!!!

...
只差10個月,我大仔08年6月頭出世,我個女09年3月尾出世(早產bb)

大宅

when your 大女 starts primary school , you need to train her to be able to handle school work by herself.

子爵府

回覆 mrs.tan 的帖子

上午班

伯爵府

引用:Quote:原帖由+p_kotone+於+14-07-25+發表你

原帖由 mrs.tan 於 14-07-25 發表
只差10個月,我大仔08年6月頭出世,我個女09年3月尾出世(早產bb)
華!仲係早産B、你好堅!祝BB快高長大、健健康康!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mrs.tan+於+14-07-25+發表只

原帖由 p_kotone 於 14-07-25 發表
華!仲係早産B、你好堅!祝BB快高長大、健健康康!
多謝你先不過佢高就唔高啦,但係好肥羅

侯爵府

引用:回覆+mrs.tan+的帖子上午班

原帖由 carly.c 於 14-07-25 發表
回覆 mrs.tan 的帖子

上午班
上午班最好你同佢返左學之後就做晒要做ge家務,可以的話就去買埋餸,之後等佢返黎就煮lunch比佢食,食完又做家務,時間差唔多就開始準備晚餐,如果上午做晒要做ge野下午仲有時間坐下上下bk同小朋友玩1日會好忙

珍珠宮

回覆:有冇兩個小朋友只差15個月既jm?求意見。

我湊2個有奶奶全天幫手,有家務助理都湊到癲辛苦到暈

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

carly.c 發表於 14-7-25 07:36
回覆 sandy816 的帖子

有冇d貼C俾我呀,點安排時間?可以跟到大果個小朋友功課嗎?
大果個返學.我細仔仲響我個肚.細仔出世.剛好放聖誕長假.坐月都自己搞掂.生左細仔個幾星期就要揍大女返學.推住細仔.二仔坐B車前面.細訓後面.女就扶住BB車邊.咁去送放學.功課跟到架.大女果時讀約克.功課各樣都多.但又唔係想像中咁難應付.買送就響女返左學既時間做.返到屋企.細果兩個都訓晏覺.果時就做家務.因女要坐校車.由上車到接放學有四個半鐘時間.做到好多野.係落雨就煩d.大果個上左小2反而最唔夠時間用.細果兩個.N1.L3跟功課.跟到癲.最後決定比細仔讀多年K2.佢聖誕節出世.等佢上小學做大仔.三個上哂小學.屋企最忙就係放在學既時間.星期六帶住三個學游水學公民.咁又一日.可以既就教到佢地早d訓.咁我就早d收工

大宅

回覆:有冇兩個小朋友只差15個月既jm

睇下自己鍾吾鍾意做家務,要求高吾高,如果吾鍾意又要求高會好辛苦! 我又明你老公嘅想法,我都試過沒有姐姐的日子,老公怕我辛苦就會叫我吾好整咁多嘢,食下外賣,又或者幫手洗碗但拖好耐又洗得吾乾淨,咁我就好悯,覺得佢幫吾到我,又吾諗下小朋友食外賣吾健康,但其實老公要返工真係吾想做家務,佢亦對我無要求,佢都好無辜,所以如果你老公prefer有姐姐,而你吾請,你都預佢吾會點幫你手!

禁止訪問

回覆:有冇兩個小朋友只差15個月既jm?求意見。

子爵府

咁係米最大果個平日冇上興趣班,同煮飯時第2個點安排?我呢2個平時9點上床自己訓,所以我9點後已係私人時間。所以打算遲點佢地訓時先再做其他家務。

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

carly.c 發表於 14-7-25 16:53

咁係米最大果個平日冇上興趣班,同煮飯時第2個點安排?我呢2個平時9點上床自己訓,所 ...

平日無架.係星期六.畫畫.硬筆法.游水同公民.上左小學響學校就報下d興趣班.煮飯呢.湯用電湯煲.飯面蒸送.蒸多個魚.炒個菜好快姐.我煮飯.會叫大果個幫我睇住細既.因為佢係家姐.煮餐飯其實都唔使全程企響廚房既.路係行出黎既.無話一定得.一定唔得.但唔試過就一定唔得.加油

首頁

尾頁

跳至