婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

事源今日阿女病左無返99家食飯, 我地1星期有4-6日會返99 家食。老公放左工就自己返左去食,飯後99 就同c6講,如你老婆唔怕辛苦,你比少d 家用, 少d 返黎屋企食,唔使返咁多晚。

咁老公食完返黎屋企, 佢就話99咁講, 問我點。之後 c6建議我同99講: 唔使99妳辛苦, 我地少d 返黎, 一星期返三晚, 2晚99煮, 1晚我買餸我煮。

我即刻拒絕左c6, 我同佢講我唔會咁講, 既然你媽已開聲, 仲使乜講咁多, 又咁又咁,我覺好煩, 而且6299未必喜愛我煮既野, 仲有99唔鐘意我搞佢廚房。

老公聽到有d 嬲嬲地, 話我想阿媽阿爸見下阿女, 我唔記得自己講左咩, 總之老公唔開心, 我地無再傾落去。我自己心諗我都好想我囡見下我阿爸, 我都好耐無返娘家, 我爸次次都係出街食飯見到囡咋, 大概有慶祝(新年, 父親節, 生日, 做節等) 先見到我爸。

我無同c6講--我自己一向都唔鐘意返去食, d 野太咸, 99 落雞粉係唔用匙, 怕整濕d 雞粉, 但就成日倒多左, 咸到乜咁 當然d 野食都唔岩口味,唔係只係我唔岩口味, 老公好多時都話99的。

我而家應該點做好,應該返去幾多日?

我自己只想返1-2日, 會太過份嗎?
雖然我本身煮野唔叻, 但我想係呢件事迫到自己可以快速成長, 我指廚藝方面。同埋見少d 唔會咁多爭執, 我指教女方面。6299 唔興洗手抱我女, 62又成日用腳開坐地風扇, 搞到我女學左佢, 我女先15個月大, 晚晚食完飯了完牙,掉牙簽落街, 最近果次同佢地出街, 去左一個地方係有地墊, 要除鞋先可入去玩, 佢叫我女唔使除, 我同62講點可以咁自私, 有其他小朋友玩架, 女玩完, 著返鞋去左第二邊玩轉頭62自己又帶我女去返要除鞋果度玩, 62又話佢無幫女除鞋, 講極都唔聽, 加上實在太多事不能詳錄。 天啊,我真係頂唔順。我女再近佢地咁多, 真係唔知會變成點。

所以我覺得返少d , 雖然辛苦d , 但對我女來講, 我覺係好事, 對我來講, 唔使因為教女問題起爭執。有人支持我嗎? 我應該點同老公及99傾, 佢地聽起上黎會覺得舒服d. 教下我, 感謝

大宅

回覆:99同c6講減家用

急進左,我就打蛇除棍上,咁好呀,一星期番3日囉,一三五上奶奶家,6日番娘家或者3口家庭樂,煮就唔啦,廚房係女人聖地,講一大餐,咁咪得囉。難得你奶奶出聲,話唔定番下番下得番兩日。

別墅

其實你99都開到口叫你地小啲番去啦,仲洗乜諗,越小見越好,同埋你99又肯減家用,咁你都係煮幾餐,又可以煮啲岩自己口味既野,至於你一口拒絕c6,佢緊係唔鐘意啦,如果你同99平時無乜2句,你可以叫佢代你講囉,唔洗一定要你開口,你可以同c6講,唔想咁「貧撲」,又唔洗特登就大家口味,加上想自己廚藝進步,最緊要唔洗99辛苦,所以一星期番1~2日就夠,係c6面前扮下野都要,我都唔鐘意食6299煮既野,所以我以前都同c6講話99要番工,無理由放假都要佢煮咁辛苦,出街食仲好,唔洗煮,唔洗洗,老公照咁同99講,都無問題,跟住通常都出街食,係而家生左b先多左番佢屋企食,所以我覺得你同c6傾既時候唔好用強硬態度,多講重點分析比佢聽,記住講埋你都想一星期起碼番娘家食一次飯,無理由婆婆公公無得見bb囉!咁c6應該無問題

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

“如你老婆唔怕辛苦,你比少d 家用, 少d 返黎屋企食,唔使返咁多晚。”呢句唔明,即係畀小啲家用邊個?多啲返邊個屋企食??

MrsloMan  煮(點解無晒d 字)   發表於 14-7-25 09:11
MrsloMan  去咁多日, 即我自己   發表於 14-7-25 09:09
MrsloMan  比少d 家用99,唔使返   發表於 14-7-25 09:07

男爵府

想問下平時唔返奶奶家你地食乜?你未去奶奶到3日,2日返你父母到囉,淨反2日家庭樂。

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 MrsloMan 的帖子

你99好好喎 做咩仲要企到甘硬?你甘同老公講想自取滅亡咩

alphabetagamma  奶奶係好媽   發表於 14-7-25 22:27

男爵府

總之唔係返去食就唔使咁嬲啦,出去食或者回家煮,只要唔話佢知,咪得囉

MrsloMan  老公要返  發表於 14-7-25 09:27

水晶宮

回覆:cky34979 的帖子

係囉,睇唔明既。不過做咩要諗點同99講,自己兩公婆傾掂等老公出聲啦。

珍珠宮

你99無野呀 你老公係咪傻架???

MrsloMan  個人衛生-我接受唔到   發表於 14-7-25 09:29
MrsloMan  其實99好好既,只係教   發表於 14-7-25 09:28

男爵府

引用:想問下平時唔返奶奶家你地食乜?你未去奶奶

原帖由 D-chan 於 14-07-25 發表
想問下平時唔返奶奶家你地食乜?你未去奶奶到3日,2日返你父母到囉,淨反2日家庭樂。

...
間中有煲老火湯, 通常焯菜湯, 湯\"揸\" 當一個餸, 蒸\"挽\"魚, 仲有個肉, 咁通再加1個餸, \"立\"腸/咸魚/多一碟菜

男爵府

吾明...

男爵府

引用:回覆 MrsloMan 的帖子你99好好喎 做咩仲要

原帖由 cky34979 於 14-07-25 發表

你99好好喎 做咩仲要企到甘硬?你甘同老公講想自取滅亡咩
我老公唔滿意d 餸,食唔飽好多時叫我再煮宵夜佢食, 咁不如我自己煮好過, 妳話係咪?

珍珠宮

引用:事源今日阿女病左無返99家食飯, 我地1星期

原帖由 MrsloMan 於 14-07-25 發表
事源今日阿女病左無返99家食飯, 我地1星期有4-6日會返99 家食。老公放左工就自己返左去食,飯後99 就同c6 ...
同你老公講,個一晚佢煮,佢想返,個度又佢屋企,當然係做仔的煮。另外,一星期都要返三日你娘家。

男爵府

引用:係囉,睇唔明既。不過做咩要諗點同99講,自

原帖由 luckybaby2011 於 14-07-25 發表
係囉,睇唔明既。不過做咩要諗點同99講,自己兩公婆傾掂等老公出聲啦。

...
老公叫我同99講架,我都唔知仲有咩需要講

男爵府

引用:Quote:原帖由 MrsloMan 於 14-07-25 發表事

原帖由 mrschocolate 於 14-07-25 發表
同你老公講,個一晚佢煮,佢想返,個度又佢屋企,當然係做仔的煮。另外,一星期都要返三日你娘家。

...
我老公當然唔會落手。
娘家行樓梯, 老公唔like返。

ivytam11  行樓梯就唔鐘意,佢幾   發表於 14-8-11 11:09

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mrschocolate 於 14-07-25 發

我老公當然唔會落手。
佢唔肯你咪大條道理話:煮飯比自己阿媽食你都唔肯,咁點解要我做? 唔跟你返娘家,你咪講返一次佢個d阿媽要見孫的野,然後同佢講做人要公道。總之從此以後,返幾多次娘家=去幾多次99家。

男爵府

引用:Quote:原帖由+mrschocolate+於+14-07-25+發

我老公當然唔會落手。
咁你同你老公講,你唔鐘意返我媽到,我都唔鐘意返你媽到!好公平!

男爵府

佢要返佢自己返,你自己煮自己。唔洗理佢。

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

住好近?其實一星期反二日差不多 除非真系近到行15min之內

MrsloMan  住得近,

我都覺好浪   發表於 14-7-25 10:08

大宅

同 C6 講煮飯真係好辛苦嫁 , 你唔想 99 太辛苦 , 所以就跟 99 意思啦 !! (可以1 , 3 返男家 , 星期日返娘家) , 同 C6 講你爸都年紀唔細 , 都想見吓個孫 , 咁樣大家屋企人都可以見孫 , 如果佢唔想跟你返娘家 , 你就自己帶個女返 ! 做人要公平 , 6299 要見孫無問題 , 但公公都要見個孫。

首頁

尾頁

跳至