母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係一個超級窮媽媽,生左BB 15日,奶量一直得20-40ml,仲要兩邊加埋先有⋯
我已經不停飮上奶湯,但效果不大,只有谷奶feel,但量不多,所以我已經補更奶粉比BB,

所以我想知富媽媽們你地一日飲幾多水架?
我好想快D追番奶量比BB⋯⋯
再追唔到我就好想放棄。。

男爵府

回覆:富媽媽飮水分量⋯⋯?

有冇人可以分享下⋯⋯

伯爵府

如果你已經不停飲上奶湯,甘你應該已經夠水份了。唔夠奶可以有以下幾個原因

1. bb埋身唔夠
2. 你補左奶粉令身體誤以為夠奶
3. 你是否日頭pump左等夜晚其他人幫你餵?
4. 個pump可能同你身體唔夾pump得唔好

建議

1. bb一喊餓就俾距埋身
2. 如果你補左奶粉,甘埋身完之後要再pump,就算無野出都pump15分鐘。如有奶,就留起下次埋身之後補俾bb。慢慢做到只補pump奶不用補奶粉,最後就係不用補奶。
3. 凌晨時分bb喊餓都要俾bb埋身或者每隔2-3小時pump出來。

男爵府

但係BB啜成一個鍾都唔夠,之後加埋補粉,換片⋯次次成兩個鍾先搞掂,人都㒹

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你幾耐餵一次?

你去健康院, 睇下餵哺姿勢係咪正確.

通常俾bb 啜20分鐘就夠, 連換片掃風要45分鐘完成. 2個鐘餵一次.

大宅

訓係度埋身餵阿b無咁累,不過小心唔好壓親阿b。如果屋企有人幫手你就齋埋身餵奶其他野等屋企人做。無人幫手既話就阿b訓時你又訓爭取休息。寧願埋身耐d盡量補少d粉,最好直頭唔補,補粉其實俾埋身花多好多時間。我個陣試過訓係度俾阿b啜三小時,只要捱過呢個階段你就會輕鬆好多,加油!

男爵府

回覆 wingwing515 的帖子

我覺得唔係夠水就會有奶的,但無水一定無奶囉。我自己食榴蓮、豆漿和花生會勁上奶。我平時都飲好多水,但一食呢d食物就會特別多奶。另外,我覺得你餵人奶時間尚短,唔好預期自己初頭會好洶湧澎湃咁,有些人真係得,但你未必係個種。慢慢嚟,唔好俾自己太大壓力。盡量多埋身,一補粉就少左埋身機會,長遠只會越來越少奶。Breast never empty。你以為個胸軟哂無奶,但裡面其實仲有好多奶。泵未必出得到,但啜一定食到。
加油呀!!!! 多食飯多飲水多休息,好快有好多奶架喇。

大宅

引用:但係BB啜成一個鍾都唔夠,之後加埋補粉,換

原帖由 wingwing515 於 14-07-25 發表
但係BB啜成一個鍾都唔夠,之後加埋補粉,換片⋯次次成兩個鍾先搞掂,人都㒹

...
啜成個鐘有機會當你奶咀wow…一邊餵半個鐘好啦,個胸都要休息,如果bb吳夠就換第二邊俾佢,都係最多半個鐘。試下吳好補粉,最多咪餵密d, 如果濕片夠等於食得夠,你就可以輕鬆少少,另外可以返去健康院睇下姿勢啱吳啱,如果吳啱都會影響吸啜

男爵府

建議頭一個月唔好泵只埋身, 第二個月bb啜順左先埋完身泵清果邊儲起, 返工前一至兩星期練習泵奶埋身schedule. 最後就係, 唔好補奶粉.

男爵府

引用:我係一個超級窮媽媽,生左BB 15日,奶量一

我係一個超級窮媽媽,生左BB 15日,奶量一直得20-40ml,仲要兩邊加埋先有⋯
我已經不停飮上奶湯, ...
我兩個鐘1L

大宅

引用:建議頭一個月唔好泵只埋身,+第二個月bb啜順

原帖由 kisani 於 14-07-25 發表
建議頭一個月唔好泵只埋身, 第二個月bb啜順左先埋完身泵清果邊儲起, 返工前一至兩星期練習泵奶埋身schedule ...
X2!
頭一個月密密啜,第二個月先泵! 一邊泵一邊埋身, 由鋪奶樽底都鋪唔滿, 到依家有8安(4-6個鐘泵一次)bb就快7個月

大宅

引用:Quote:原帖由 kisani 於 14-07-25 發表建議

原帖由 hedy32 於 14-07-25 發表
X2!
頭一個月密密啜,第二個月先泵! 一邊泵一邊埋身, 由鋪奶樽底都鋪唔滿, 到依家有8安(4-6個鐘泵一次 ...
我上一胎都係咁!好work! 全人奶至21個月自然離乳

男爵府

仲有我可能補慣奶粉,一埋完身佢喊,我就開粉。。
初初以為餵人奶好易⋯點知⋯⋯

大宅

引用:仲有我可能補慣奶粉,一埋完身佢喊,我就開

仲有我可能補慣奶粉,一埋完身佢喊,我就開粉。。
初初以為餵人奶好易⋯點知⋯⋯

...
加油呀,我bb21日大,之前唔識勁補粉,但發覺奶量好少,覺得唔對路,於是周圍問人,又上來呢度刨文先識要多埋身先多奶,其實真是超辛苦,而家經常抱住b不離身咁啜,奶量真係多咗,但都仲追緊佢食奶量,但我相信係必經階段,大家都加油呀

大宅

育兒性格勳章

回覆:wingwing515 的帖子

我唔係富媽,但都夠bb 食

個人覺得上奶湯唔一定係最有效,因我試過食麻油味一丁居然會谷奶,發口痕飲個冬陰公雞湯都谷左全日奶,所以想多奶,要試的食物真係好多,人人都會有啲唔同

加油,慢慢試吧,我上網都見過有人話食淡魚穌都得

別墅

回覆 Emanuelb 的帖子

咁堅

大宅

我餵前一大杯水,餵後都一大杯補充番。其他時間都keep住飲多啲水呀湯呀咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊