親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 星加坡旅遊日記!

KristyMum
尋日check過,去bintan嘅船,現在改了在"Tanah Merah Ferry Terminal"上船,而果度係東海岸公園,近機場方向!
如果真係在東面上笞,你便可以考慮......先在機場寄存行李,然後到最近之住宅區"Tampines",消磨一下時間!你可以從機場搭mrt去!....等我簡單介紹一下:Tampines(淡濱尼)
果度係最多香港人的區,當年6-4有一班香港人移民到星,果期嘅人都分配住在係呢區組屋,差吾多有6成香港人住係度,所以係果區商場,你會聽到d人講廣東話多過英文!

大宅

tingtingma.
meritus mandarin都好呀,係正中心點"ngee ann city"隔離,買完放低仲可以再買過,唯一缺點係果度無咩抵食嘢,此終係遊客區!
[size=medium]click here!>>>大眾書店

大宅

多利是
星加坡人住係星,咪好似我地咁o罹!如果無小朋友,我地都吾會成日去海洋公園啦! ......所以果時d同事都成日讚我,仲熟路過佢地本土星洲人好多!

男爵府

melvinma,

係真喎........我都有星加坡同事........不過問佢野......佢好多都唔係好sure........真係無你咁詳細

[quote]星加坡人住係星,咪好似我地咁o罹!如果無小朋友,我地都吾會成日去海洋公園啦! ......所以果時d同事都成日讚我,仲熟路過佢地本土星洲人好多!

大宅

melvinma,
你真係好勁呀
聽完你講咁我放心book meritus mandarin喇.
如果我住果度,最就近有乜美食推介呀?
thanks sooooooo much

大宅

babyjerry
真o架!我聖濤都入過7次,bird park一次,ZOO 日夜各一次,仲有資新館,爬蟲館,所以跟我去星洲,一定有保證!....講笑咋!

男爵府

melvinma,

真係好勁呀.........我諗你咪埋眼行都唔會盪失路呀 .........咁跟你去就一定無揀錯啦...........不過我12月無假啦.........因為來緊3月尾到4月中工人放假回老家.........我用大假回家揍仔兼利用中間4日去下旅行..........剩餘d假又要等9月份仔仔入學時用........所以無"元"跟你地一齊去happy.

上次你話買長途電話卡要成本$50坡紙........似乎太多啦.......如果我只想打電話回港報平安.......有無其他方法呀

大宅

係呀最少要$50星紙一張,仲只限半年!
其實用漫遊同係酒店打咪仲實際!

大宅

Hi, Melvinma

Do you know any good bookshops in Singapore except Popular bookshop? Any good suggestions.

Thanks.

男爵府

Melvinma,
原來mtr已經直達機場! 好方便喎. 我七八年前去過新加坡炸. 係呀, 要嚮Tanah Merah Ferry Terminal上船, 可唔可以講多d Tampines, 果區商場大唔大? Tampines咁近機場, 我去食餐晏, 逛下街都好丫.

珍珠宮

melvinma

hi

想問下聖陶沙有乜靚hotel介紹

大宅

TH
hi,你好!吾好意思我在星好少行book shop,因為我住果區嘅商場,周不時會有一些書展,我家大部份的圖書也是這樣買的,不過你可以到網上查下,應該會有好介紹的!

大宅

KristyMum
東北線地鐵係03年正式通車,除了機場,而家連"牛車水"同"勝港"都有啦!上次我仲搭去"勝港"遊"LRT"車河添,吾駛錢嗎!由於入閘機全部使用8達通,所以買飛時要比多一蚊,出閘後把卡放回買票機,便會自動退回$1給你,吾好比票價嚇親,係未扣一蛟咋!
Tampines mall雖然不是很大,但相信作為你到星加坡的第一站,應該都沒有白行!....你可以坐地鐵or巴士到那區,只係一個站度,保證吾會隔太遠路,放心!記住係地庫美食廣場果檔食"沙煲肉骨茶",仲有3色紅豆沙冰!....唸起都想食!:-P

大宅

TingWai
sentosa內有2大resort.......
beaufort resort - 小屋設計,園林景(房間較大)
shangri-la's sentosa - 3樓以上全海景(好似黃金海岸)
兩間都好,勝在可以順便參觀sentosa,吾駛比入島費同吊車錢!

男爵府

Melvinma,
唔該晒你呀! 剛剛見到Lonely Planet本書都有句Tampines has the big Century Park shopping mall. 我當個mall係沙田新城市廣場arm唔arm, 係唔係一出mrt就到呢?
東海岸公園有mug ga? 我見都好近Ferry Terminal.
另, 唱坡紙邊度唱抵d, 香港or新加坡? 新加坡有mug野值得買呢?
唔好意思, 咁多問題. 希望你多d提點下. 我會4月6日出發, 先去bintan, 住Nirwana Resort (原本想住Angsana, 但full左), 新加坡就暫定M Hotel or Meritus Mandarin. 不過要睇下agent覆的價錢先.

大宅

KristyMum
吾駛客氣啦! 東面有好幾個站都係架空o架,你實見到個mall放心!我記得好似有5-6層高,行2個鐘應該都行吾晒嘅!東海岸公園係郊遊地方,有單車徑同海鮮中心,假日我地會去果度食海鮮同野餐,幾大o架! :-P 星幣通常會去到先唱,好似果邊抵d!至於有咩好買呢....我會買女裝鞋,好多選擇同好特別,而家有朋友會買...berry cd(紫色恐龍)同"火車頭"產品係果邊都平過香港,仲有"HI-5"vcd(西人兒童節目),回程時記得係機場扣番gst(4%稅),你去check下啦,因為我無得扣,所以吾太清楚!祝你旅途愉快!
***帶多d夏天衫去,果邊會開始熱26-31度,小朋友記得帶件"風褸仔",行商場冷氣會好凍o架!

男爵府

melvinma,

請問小朋友既鞋......係咪都好抵.......同特別呀?

大宅

babyjerry
小朋友鞋又吾算十分平,不過選擇會多d同比較襟著!
不過圖書就真係相當抵買,英文果d圖畫"咬咬書"都係4-5蚊星紙度,上次我都買o左成十本!

男爵府

melvinma,

唔該晒呀.......我已依你所提供既資料.......編排好行程啦 仲驚唔夠時間去勻每個必去的景點同shopping呀.......因為帶住仔仔好難shopping.........同今次主要都係享受假期多...........anyway...........many thanks for your helpful information.

大宅

babyjerry
oh good!一切準備就緒,祝你旅途愉快!

首頁

尾頁

跳至