母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝4個月,全人奶,呢兩曰便便每日六七次,都係冇渣,係唔係要停人奶呢?

伯爵府

人奶水分多,咪多幾次便便羅
bb有無話爆喊好肚痛甘款?如果無,無啦啦停咩人奶?
突然同距轉奶粉,你真系覺得會對距好?

大宅

引用:人奶水分多,咪多幾次便便羅bb有無話爆喊好

原帖由 大豬既老婆 於 14-07-25 發表
人奶水分多,咪多幾次便便羅
bb有無話爆喊好肚痛甘款?如果無,無啦啦停咩人奶?
突然同距轉奶粉,你真系覺 ...
BB食得瞓得玩得就係成日痾。我都唔想停,好辛苦先喂到順,真係唔捨得停,不過個個都覺得係我啲奶搞到咁,好似我害咗佢。有時會諗我嘅堅持唔知係啱定錯

伯爵府

stephanie714 發表於 14-7-25 10:48
BB食得瞓得玩得就係成日痾。我都唔想停,好辛苦先喂到順,真係唔捨得停,不過個個都覺得係我啲奶搞到咁,好 ...
其他人講咩唔洗理你問距地系唔系轉左奶粉寫包單唔會肚痾或者便秘
再問系唔系轉左奶粉就唔會病,唔會喊。
如果轉左之後bb繼續痾或者便秘,問距系唔系俾返d人奶你。

只要bb系健康無問題,痾多幾次咪由距羅。
4個幾月bb可能開始放野入嘴,會唔會手仔唔乾淨然後食手指等等?
唔好凈系賴落d奶度啦!

雖然話人奶有抗體,但人奶始終唔系仙丹。我覺得人奶bb都有可能會病,會肚痛。人奶bb亦唔會話一定聰明過奶粉bb,但始終我相信人奶系最適合bb既奶。但真系無必要bb一有乜問題就賴落d人奶度。

大宅

引用:Quote:stephanie714+發表於+14-7-25+10:48+

原帖由 大豬既老婆 於 14-07-25 發表
其他人講咩唔洗理你問距地系唔系轉左奶粉寫包單唔會肚痾或者便秘
再問系唔系轉左奶粉就唔會病,唔會喊。
如 ...
多謝你嘅支持同鼓勵。bb係成日食手仔,我會多啲清潔佢嘅手仔。thanks

大宅

回覆:stephanie714 的帖子

肚痾未必關人奶事,但人奶中的乳糖可能會令肚痾加劇/難好(乳糖有輕瀉作用)。
我囝六個月時肚痾,醫生建議轉飲豆奶,初時我唔捨得轉,痾唔停,後來轉飲豆奶就無痾,無痾一日我已急不及待轉返人奶,點知一飲即痾,最後我囝食足一星期豆奶先轉返人奶,奶量跌咗,好彩阿囝開始食固體先keep到全人奶。
建議你帶BB睇醫生先。

大宅

引用:肚痾未必關人奶事,但人奶中的乳糖可能會令

原帖由 misslady_yan 於 14-07-25 發表
肚痾未必關人奶事,但人奶中的乳糖可能會令肚痾加劇/難好(乳糖有輕瀉作用)。
我囝六個月時肚痾,醫生建議 ...
已經睇咗醫生,醫生叫俾少啲不過唔好停,又俾咗盒豆奶俾我做backup,要再觀察。多謝你嘅分享。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊