家事百科

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

首先係pack 野入倉,繼而又要同装修溝通。由於煤氣公司要早D預約睇位,所以我就叫装修公司夾時間俾煤氣公司睇位,煤氣公司睇過冇漏氣,但建議大装修最好换埋喉管,費事幾年後先換要移動厨柜。所以要搭兩個栅,一個厕所,一個厨房。我後來知道装修公司其实有一班人做lee d 野,會平好多,但装修公司見我叫在煤氣公司人黎睇位,就索性叫我找煤氣公司搞,佢話搵佢地搞仲貴。室內D野改少少又不斷話加錢。我七佰幾尺,打咗價四十幾萬,包傢俬但所有材料如磚、地板、門、鎖、地板全部未計。我睇過原材料覺得佢quota 價都貴,所以自己有去睇材料,但装修見我吾去佢指定地方買,就有所不滿。真係搞到頭都痛埋。希望可以喺度揾多D料,順順利利完成装修。

大宅

回覆:HLDMaMa 的帖子

…… 樓主是原地裝修,真係好辛苦!

水晶宮

回覆:casimi 的帖子

我係搬走俾装修公司装修架。

複式洋房

本身層樓嘅樓齡幾多?太舊的話煤氣喉、水喉都要換,燈喉可以睇情況。

我啱啱裝修完兩年,4百幾尺用咗30萬左右,包括所有傢俬電器,裝修材料及小五金,我自己做地盤判頭,你一有嘢改動麻煩到佢哋,就幾十個藉口好難做或加價,一句到尾蝦你唔識唧。

我建議你,佢賣弄知識或技術唔緊要,你揸住銀紙係最終話事人,收錢時候唔好咁易比佢過關,尤其最後收貨嗰次D尾數!

333s    發表於 14-7-25 21:14

複式洋房

如果唔等地方住,最緊要有耐性搵多幾間,當攞多D經驗,好多業主都係比個期夾住,"是但啦,趕住搬入去收貸"!

大宅

引用:如果唔等地方住,最緊要有耐性搵多幾間,當

原帖由 Littlematt 於 14-07-25 發表
如果唔等地方住,最緊要有耐性搵多幾間,當攞多D經驗,好多業主都係比個期夾住,"是但啦,趕住搬入去收貸" ...
至理明言,千萬不要show底牌,時間要預多!
一定有手尾跟……

水晶宮

回覆:原來装修真係俾想像辛苦好多

水喉我全換,电燈就全部拉過(但自己揾人整)但煤氣我以為要搵煤氣公司預先睇位,後來才知道装修係一定有班有牌既人幫佢地做,佢可能因此放par索性叫我去煤氣公司做。真係好激氣。

大宅

引用:我係搬走俾装修公司装修架。

原帖由 HLDMaMa 於 14-07-25 發表
我係搬走俾装修公司装修架。
可以搬開,經已好啦!
我當年試過,齋油漆,就在走廊門口度過了一星期,沙塵滚滚 !

大宅

回覆:原來装修真係俾想像辛苦好多

我都剛開始了裝修,希望順利。今日才叫媒氣上去檢查d喉和度尺,唔想煩都係買番simpa 煮食爐,佢地服務很好。之後就要上大陸買磚和去旺角買其他潔具,門。辛苦架,但樣樣自己選擇好開心。

水晶宮

回覆:球星媽咪 的帖子

恭喜你,你甘enjoy装修購物。吾知點解今次装修一d都吾enjoy ,只覺得煩,想北上買燈同磚,装修又嚇你話好多人買咗流野,番黎又要卜爛重做。講到老公都吾主張上去買。Budget 又over 咗,只希望一切順順利利。

象牙宮

HLDMaMa 發表於 14-7-25 09:09
首先係pack 野入倉,繼而又要同装修溝通。由於煤氣公司要早D預約睇位,所以我就叫装修公司夾時間俾煤氣公司 ...

装修目的, 為了地方可以好好利用. 更大的空間.
是很辛苦的. 受氣 too.

基本需要 : 水電 (自物業的話)
鋁窗 (入水, 門窗关不了 etc etc.
廚房.
浴室.

書房 墻折 用間廳柜/ 隔斷柜. 魚缶 隔斷柜.
廚房 墻折 用其它代替.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

複式洋房

回覆 jackma_49 的帖子

我最近試過一次搵快富街啲designer淨做傢俬(12萬),(樓籠各樣水電泥水鋁窗門閘自己搞掂),頭一浸比錢佢超爽,乜都得、掂、OK,之後再約佢夾嘢最快嗰次都遲到成粒鍾,D傢俬嚟到又有出入兼拖慢咗個期,谷鬼氣唔出聲由得佢做錯,到佢唸住起貨收埋D尾數,到我叫佢左執右執,執到佢成5萬尾數都唔要!

大宅

回覆 HLDMaMa 的帖子

記得收樓時check甲醛, 如果超標對小朋友好有問題咖

大宅

引用:回覆 jackma_49 的帖子我最近試過一次搵快

原帖由 Littlematt 於 14-07-26 發表
回覆 jackma_49 的帖子

我最近試過一次搵快富街啲designer淨做傢俬(12萬),(樓籠各樣水電泥水鋁窗門閘 ...
唉!我都plan緊一年後裝飾,但因為係新樓,所以最主要都係設計同傢俬,不過都唔知點揾,幾年前小裝已感覺比人揾笨,今次會全屋整,好驚又比人當水魚!

伯爵府

裝修真係好頭痛,我幾個月前裝修好,我地都係揀煤氣用,因為我屋企樓齡有3x年,所以全屋喉管全換,所以會廚房+廁所會搭埋棚,咁就唔駛煤氣公司攪,個師傅只需嚟睇位搏喉就攪掂。

而設計師係會有一班班底專做裝修工程,而買料個設計師無叫我地特定去邊間,最重要係自己需要而決定,而由揀牆紙、地磚、燈我地自己去買,至於房、衣櫃、床、廚櫃用料,個設計師會比sample我地揀,覺得適合先去造櫃,而最後出嚟既效果我老公好滿意。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

首頁

尾頁

跳至