婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

仔仔8個月大,呢兩日可能吽牙仔搞到發燒又肚痾,夜晚又好扭計,已經兩晚無咩點訓
因為剛轉左新工,唔方便請假陪仔睇醫生,所以尋日就拜託99同佢去,但99話BB吽牙係咁,叫我唔駛咁大驚小怪....
於是我就諗住自己放工湊去睇,點知番到去6299就攬實我個仔,我抱過手仔仔又喊又扭計,6299就不停loop緊係想跟住爺爺嫲嫲喇,嫲嫲最錫最好等等既說話,聽到果下個心超唔舒服,如是者拖拖拉拉左成個鐘我先搶番仔仔,飯都唔食就跑去搵醫生,點知去到已經關門屋企附近無24小時醫生,老公又番通宵,我一個人唔想抱仔去急症呆等,所以抱住個仔成晚冇訓睇實佢有冇咩大礙,今朝番工又湊佢去嫲嫲度,幾經辛苦終於游說到99帶仔睇醫生(全因姑奶幫口兼約醫生),臨出門諗住攬下仔仔,點知仔仔唔so我,99又係咁講夠鐘你快d出門啦,上到車眼淚終於忍唔住,明明我已經晚晚同仔玩,又呵又氹,點解仔仔一見到嫲嫲就唔要我呢個媽咪?同c6講就話我自己諗埋一邊,我好想自己湊番架,無奈外家要我支撐,我唔可以無左份工,我明6299錫我個仔,但佢地對我既態度,真係令我愈來愈難受...

My Dear Son, CaydenMama love you forever

大宅

點解唔請工人呢?

男爵府

畀面勳章

fanny219 發表於 14-7-25 10:17
點解唔請工人呢?
99拍晒心口話湊得掂,而c6都唔贊成,話屋企開支大(要供樓又照顧外家)無謂再浪費錢
My Dear Son, CaydenMama love you forever

大宅

我唔可以由長輩湊我既小朋友, 因為我一定睇佢唔順眼佢哋既湊法, 所以我一定請工人。

dreambms  工人鬧得.99唔鬧得  發表於 14-7-25 13:36

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

你肯付出時間俾小朋友佢會知架, 我囡囡平時都好跟我老公, 婆婆, 尋晚半夜發惡夢喊醒, 佢兩個都攪唔掂, 最後囡囡都係只肯俾我tum訓覺, 囡囡大約一歲左右

男爵府

畀面勳章

Phoebe_snufkin 發表於 14-7-25 10:23
你肯付出時間俾小朋友佢會知架, 我囡囡平時都好跟我老公, 婆婆, 尋晚半夜發惡夢喊醒, 佢兩個都攪唔掂, 最後 ...
有時真係好心灰意冷,個仔一唔跟我,99會講「係咪跟媬嫲最好呢,唔要媽咪lu,好野...」下刪一百字,我都不斷自我安慰99講笑既啫,但一聽到個心真係好難過...

Great852  我9962都係咁!  發表於 14-7-30 13:56
michelle071180  至憎講呢d  發表於 14-7-29 17:14
nemrak    發表於 14-7-25 12:40

大宅

CHLOEJELLY 發表於 14-7-25 10:47
有時真係好心灰意冷,個仔一唔跟我,99會講「係咪跟媬嫲最好呢,唔要媽咪lu,好野...」下刪一百字,我都不 ...
點解你唔出聲啫﹖你搵次好認真咁講﹕乜我個仔唔要媽咪係好事咩﹖你好開心架﹖比佢知你係好介意,咁佢就會收斂D。佢哋其實係覺得好得意,覺得自己好叻,個孫黏佢連媽咪都唔要,但就忽略咗你既感受。我覺得就算比人覺得小氣都要出聲,比人話個仔唔要自己WOR,點忍呀﹖

CHLOEJELLY  我試過,但6299無理   發表於 14-7-25 11:22

男爵府

你地係咪同老人家一齊住? 多D帶小朋友去玩,每晚陪佢講故仔,佢好快就痴你多過其他人。雖然我都唔可能經常請假照顧阿女,但每次唔舒服都會親自帶/老公帶去睇醫生,有時老人家同醫生講個情況無咁詳細,最好自己帶一帶。

伯爵府

CHLOEJELLY 發表於 14-7-25 10:20
99拍晒心口話湊得掂,而c6都唔贊成,話屋企開支大(要供樓又照顧外家)無謂再浪費錢
...

咁即係你99係免費同你湊仔

男爵府

畀面勳章

michelin888 發表於 14-7-25 11:16
咁即係你99係免費同你湊仔
of course not la~C6有俾大份家用99

男爵府

扮聽唔到, 唔順耳咪唔好理.

囝囝囡囡由細就俾99睇到大, 但一放假我一定自己睇番,

而家佢地都好跟我, 99講佢地一定唔聽, 99成日話,錫你地冇用, 成日蝦我.

只要你肯俾時間同耐性, 囝囝囡囡一定跟番你, 放心.

CHLOEJELLY  但願如此  發表於 14-7-25 11:25

男爵府

畀面勳章

VickyCY 發表於 14-7-25 10:54
你地係咪同老人家一齊住? 多D帶小朋友去玩,每晚陪佢講故仔,佢好快就痴你多過其他人。雖然我都唔可能經常 ...
我地唔係一齊住,但因為番工俾99湊,幾乎日日見所以拜託99帶仔睇醫生時,自己寫定張紙仔俾醫生睇

伯爵府

CHLOEJELLY 發表於 14-7-25 10:47
有時真係好心灰意冷,個仔一唔跟我,99會講「係咪跟媬嫲最好呢,唔要媽咪lu,好野...」下刪一百字,我都不 ...
依D 笑唔可以講, 一D 都唔好笑
我一定會出聲, 點可以教BB 唔要媽咪, 嫲嫲最好
係邊個踏半隻腳入鬼門關生佢出黎架!!
我阿E 都係做人99, 佢好識做, 我表弟同表弟婦一放工放假就盡量行開, 俾佢地有足夠親子時間
就算個孫要扭佢抱, 佢都唔抱同BB 講「爸爸/媽咪抱住得啦」

CHLOEJELLY  呢D奶奶真係好...  發表於 14-7-25 11:29

男爵府

回覆 CHLOEJELLY 的帖子

我好明白你感受, 女細果時層經比奶奶湊過一段時間, 果陣個女都係見倒奶奶就笑, 見倒我就喊, 我奶奶仲要講: 你睇下你, 個女一見倒你就喊, 梗係你唔識湊佢啦, 遲早你個女叫我做呀媽都唔叫你呀。

我個刻心裏真係極難受, 但果陣由於有求於佢湊, 我只好當聽唔倒, 但小朋友大大下會知你先係媽媽, 一定會黏你的。

男爵府

CHLOEJELLY 發表於 14-7-25 11:24
我地唔係一齊住,但因為番工俾99湊,幾乎日日見所以拜託99帶仔睇醫生時,自己寫定張紙仔俾醫生睇 ...

放心, 你地唔一齊住, 再大些, 小朋友返學, 99都不用見.

我一齊住, 日又見, 夜又見, 但我都搶番囝囝囡囡, 只係睇你有冇心,

有些媽咪唔理囝囡, 成日話放工好累, 小朋友梗係唔跟你,

放假時帶佢地去玩, 佢地就跟你.

男爵府

我女好痴我,但有時唔知做乜都會攬住嫲嫲唔肯跟我走。我都係唔同奶奶住,老公負責朝早送個女去嫲嫲度。老公話每朝個女都喊住要爸爸抱,但只要嫲嫲拎麵包叫佢食早餐,個女就即刻同我老公講BYE BYE。其實佢過你手會喊未必係唔鍾意你,只係本來嫲嫲抱緊佢好暖好舒服,突然俾人"打擾"左響度鬧情緒。我唔理個女喊,照抱,跟住哄佢玩。小朋友好易分心,轉個頭都唔記得點解要喊了。我個女有時發音唔正,叫嫲嫲變左叫媽媽,我奶奶好開心講話我女叫佢做媽媽。呢D野聽完笑完就算,唔好放響心上,你心中知道你係BB媽媽就得。

男爵府

引用:Quote:michelin888 發表於 14-7-25 11:16

原帖由 CHLOEJELLY 於 14-07-25 發表
of course not la~C6有俾大份家用99
有幾大份?多唔多過請工人?

子爵府

引用:Quote:Phoebe_snufkin 發表於 14-7-25 10:2

原帖由 CHLOEJELLY 於 14-07-25 發表
比我唔會忍佢,咁樣教個仔話唔要媽咪,我一定會兜口兜面同c6講,喂,你都唔好要你阿媽啦!

珍珠宮

樓主唔使擔心, 只要你有照顧佢, 錫佢, 佢系會知假, 小朋友養唔熟假, 始終會企番向父母果邊, 人系對父母有一種天生既情意結

大宅

回覆:在職媽媽既無奈...

DEL

首頁

尾頁

跳至