母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成功全人奶五個月作為一個中產媽, 奶量不嬲剛剛夠日日都要跑數, 而家BB越食越多, 每日早晚埋身, 其餘返工前/期間/臨訓泵到共22-24oz左右, 但佢飲樽都已飲成24oz+奶所以依排試左好多增奶方法, 整埋如下同大家一齊研究!

1. 天然增奶formula: 多飯+多飲水+多訓覺+多埋身=足夠奶水

2. 人工增奶食品/飲品:
- 魚湯, 豬手王不留行, 連花生煲一齊食
>> 上奶時飲, 而家差唔多平日晚晚都有湯水飲, 飲多幾碗湯食埋湯渣

- 通草奶/ 通草水
>> 試過幾次, 有少少用但效果唔算顯著

- more milk plus+goat's rue
>>我諗真係每日要食足各4粒先work, 我每日食各2粒, 只覺泵奶時早左黎奶陣同快d泵清, 又唔覺多左奶 (可能多到半安)

- 三文魚
>> 開頭食都幾有效, 不過夏天唔敢食太多, 煎三文魚扒有DHA應該幾好, 但增奶功效不明

- 黑豆粉+黑芝麻豆漿/ holle增奶茶
>>熱飲, 臨訓前飲一杯, 第二朝會好谷奶, 對我幾work! 黑豆粉一田/百佳都買到, $3x一大壺幾抵飲, 飲咩熱飲都可溝D落去

- 無印黑豆茶 (茶包/樽裝)
>> 我未試但見人分享有D效

- 忌廉溝鮮奶
>>都work, 不過易致肥, 同埋忌廉始終係汽水不宜飲過量

- 黑麥茶
>> 味道似有氣ge雞精(?), 我覺得好甜成份有麥芽但唔係中藥果隻
>> 有人話增奶, 亦有人話少左奶, 對我黎覺冇咩影響, 都係飲過一次

3. 泵奶埋身tips:
- 埋完身最好泵清
- weekend全埋身之餘, 朝早訓醒同臨訓前都最好都泵一轉, for weekdays用
- spectra 9+用家
>> 最好massage & expression mode輪流用, 會多一, 兩次奶陣
>> 最好泵20-30min, 見到泵極都冇咩奶出/滴滴仔最好轉massage mode, 泵多10-15min有時會有奶滲出, 即刻轉返expression mode會有奶陣
>> 雙泵泵完20-25min, 通常我會拆做單泵, 再每邊輪流泵清, 用手按壓胸部, 會有少少奶柱
>> 如果得一set parts但番工泵兩轉, 泵完第一次洗完放入食物盒注入滾水沖一沖, 再放雪櫃. 但記緊拎出黎泵第二次前要用熱水/ 暖水沖一沖! 因為個泵/ 奶樽凍ge, 入面點fing都有d凍水積, 泵出黎ge奶係熱ge, 兩者溝埋易變壞
- 慳時間ge屋企可邊埋身另一邊泵

歡迎留言討論成效! 我會不定期update

=======================================================
(更新22/10)

中產媽已成功全人奶8個月但仍要每日追奶~

前排奶量又跌, 於是又搵方法增奶....

- 增奶茶/ Nursing tea+黑豆粉
>> 有jm話依個配搭ok, 於是我又買左holle隻nursing沖熱水+黑豆粉飲...好似冇咩料到...飲左三、四日就冇飲

- 焗黑豆茶
>> 喺藥材鋪買左包黑豆長放office, 隔日就黎一杯黑豆茶~我係落一堆黑豆鋪满杯底, 落少少熱水沖下d豆再倒左佢, 再倒滿一杯熱水, 蓋上等10min, 打番開蓋放涼少少就飲得, 幾work下! 今次ge難關就係靠佢幫我成功追奶多番1-1.5oz, 回復原來水平. 有媽媽話用生獲將d豆炒到爆開晒再用樽入住, 飲時再筆d出黎沖茶飲效果更佳! 同一杯豆我會翻沖好幾次, 變淡就當水飲.

- 保礦力
>> 有時出街唔方便飲咁多水(成日搵廁所), 又或者lunch食唔夠飯, 隊枝保礦力又好似易d谷奶咁~補充身體水份同埋易d被吸收^^"

- 加泵/ 狂埋身
>> 我weekdays臨訓加泵左一邊, 另外本身weekend只泵起身一轉, 而家bb食緊一至兩固, lunch食粥, 我就泵埋原本佢埋身果邊~訓前都泵多轉, 共三轉, 終於追到奶!

報告完畢, 大家試完留言講下work唔work 繼續努力一齊追奶!

大宅

回覆:收集番黎的增奶秘方&試後感!!

我在公司用chuchu 消毒片浸住,但其實像你放雪櫃係咪環保啲?放下格嗎?

男爵府

tanglin 發表於 14-7-25 12:53
我在公司用chuchu 消毒片浸住,但其實像你放雪櫃係咪環保啲?放下格嗎?

...

聽過好多媽媽都係咁做, 不過我沖完熱水冇浸住, 會倒清再放雪櫃, so far都唔覺有問題

禁止訪問

男爵府

MeinBaby 發表於 14-7-25 15:26
回覆 kisani 的帖子

多飲水多食飯係一定要, 飲少啲水都即刻少奶

食花膠都好易變石頭胸同塞

最有用係訓多d覺, 訓多幾粒鐘即刻做多左奶~

別墅

回覆:kisani 的帖子

你有冇用handfree bra? 我覺得雙泵好難handle

禁止訪問

男爵府

unconditionaluv 發表於 14-7-25 17:25
你有冇用handfree bra? 我覺得雙泵好難handle
用慣就好,我冇hand free bra ar, 雙手操控易d刺激nipples有奶陣,要學用個泵去刺激,最後先變單泵泵清,雙泵唔止慳時間,你泵一邊奶陣時另一邊滴奶好哂,雙泵就同時奶陣

別墅

謝分享!

大宅

大宅

引用:+本帖最後由+kisani+於+14-7-25+12:51+編輯

原帖由 kisani 於 14-07-25 發表

成功全人奶五個月作為一個中產媽, 奶量不嬲剛剛夠日 ...
我試過哩隻黑芝麻豆漿,都有啲料到,喺華潤買既!
另外,見過有媽媽話食nuts ,杏仁茶都ok但我未試!

大宅

回覆 lotus51 的帖子

每次泵完奶係咪都要拆開哂所有parts浸熱水,然後入保鮮袋或盒,再用時又浸熱水,然後每個parts都要抹乾先用?抹乾所有parts呢個過程好浪費時間呀......請指教步驟!

伯爵府

引用:回覆 lotus51 的帖子每次泵完奶係咪都要拆

原帖由 ilovecat1234 於 14-07-26 發表
回覆 lotus51 的帖子

每次泵完奶係咪都要拆開哂所有parts浸熱水,然後入保鮮袋或盒,再用時又浸熱水,然後 ...
唔洗拆,用熱水沖下佢,fing下佢就入雪櫃。
用之前又咁做。
千祈唔好抹乾佢。

個part乾淨既,熱水乾淨既。
但你一抹乾就唔乾淨架啦。

大宅

回覆:1bear1dream 的帖子

原來係咁,咁奶樽內既水都不用纸巾抹乾?

別墅

引用:Quote:unconditionaluv+發表於+14-7-25+17:

用慣就好,我冇hand free bra ar, 雙手操控易d刺激nipples有奶陣,要學用個泵去刺激,最後先變單泵泵清,雙 ...
十分認同!

男爵府

引用:成功全人奶五個月作為一個中產媽, 奶量不嬲

成功全人奶五個月作為一個中產媽, 奶量不嬲剛剛夠日 ...
holle 增奶茶邊度買?

複式洋房

回覆 llcheng2 的帖子

請問黑豆粉係咪溝holle 增多奶茶或者黑芝麻豆漿一齊飲?一日飲幾多次?

大宅

食蠔對我都 work。不過我唔敢食生,食焗蠔,連蠔豉都 work for me ...

男爵府

mamacherrycc 發表於 14-7-28 02:26
回覆 llcheng2 的帖子

請問黑豆粉係咪溝holle 增多奶茶或者黑芝麻豆漿一齊飲?一日飲幾多次?
我會臨訓前倒杯黑芝麻豆漿放入微波爐叮兩分鐘,叮完落兩匙黑豆粉搞混(熱飲先溶到粉),再襯泵奶時放涼,泵完飲就冇咁熱剛剛好,我諗隔日飲啦

男爵府

llcheng2 發表於 14-7-27 22:56
holle 增奶茶邊度買?
我諗一田/超市會有,我溝豆漿的所以不太清楚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊