單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問, 已經分居夠1年, 係咪直接上去填from 就ok? 份from 係咪要寫埋小朋友跟邊個?
仲想知, 係咪冇共同撫養? 點都有1方擁有撫養權? 如果傾唔掂撫養權咁應該點? 申請法援??
同埋我係破左產係咪爭撫養權既機會好微?

別墅

oh.. 無人答

複式洋房

回覆:yanchan8697 的帖子

正常情況多數跟媽媽

禁止訪問

子爵府

回覆 yanchan8697 的帖子

可以共同"擁有", 即係有咩大事都要兩位同意先可以去做, 例如子女出國讀書, 但點都有一方係負責照顧既, 以我所知字眼上好似係唔可以用共同撫養

別墅

可以申請共同管養,放心,有無錢同個小朋友跟邊個無關係的!最主要睇下本身邊個照顧開小朋友同埋適吾適合繼續照顧。如果一向係你湊開同埋你無虐兒紀錄同精神病証明你吾適合湊,跟返你住嘅機會都大,因為法庭都吾想個小朋友生活上有太大嘅轉變。

別墅

共同管養咁簽紙既時候係寫邊個個名呀?

複式洋房

到陣你搞好晒律師會有份野比番你,個份野上面寫明,爸爸媽媽有共同管養,如果你係照顧者,佢會寫得好清楚小朋友係你照顧,而另一方有合理探視權

別墅

家陣我係星期1放學到星期5早上送埋返學

daddy 果邊係星期5放學到星期1返學

咁邊個係照顧者呢?

別墅

吾駛返學嘅日子點安排?其實大部分時間係你度,你算係照顧者

別墅

都一樣係咁照顧!!

咁如果我係照顧者, 可唔可以提出一星期比佢見幾多日? 定會照舊?

複式洋房

其實唔係睇依家,係由邊個由細照顧個B到大,多數係判比媽媽架。。你地只係分配在小朋友可以過夜見面,如果依啲你地冇意義,法官或律師會按照你們意思這樣分配

複式洋房

佢地係睇小朋友利益大前提

別墅

但係.. 係由麻麻湊到佢大.. 家陣佢5歲, 今年先係跟我既日數多d~咁即係會判比佢daddy 既機會大d?

咁點算

別墅

小朋友今年幾歲?佢以前係麻麻湊但係你都係一齊住?你同爸爸分開左後小朋友開始跟你?

複式洋房

引用:但係.. 係由麻麻湊到佢大.. 家陣佢5歲, 今

原帖由 yanchan8697 於 14-08-04 發表
但係.. 係由麻麻湊到佢大.. 家陣佢5歲, 今年先係跟我既日數多d~咁即係會判比佢daddy 既機會大d?

咁點算:pi ...
多數都係判比媽媽,但佢5歲可能識表達自己既意思,如果你另一伴都爭取,就會有家庭社工做評估

別墅

maymay204 發表於 14-8-4 15:10
小朋友今年幾歲?佢以前係麻麻湊但係你都係一齊住?你同爸爸分開左後小朋友開始跟你?

...
5歲, 大概小朋友兩歲既時候我同佢DADDY 就分開左, 個陣係我湊星期5放學到星期1返學, 今年新年後先係我湊星期1放學到星期5返學

別墅

tycathy 發表於 14-8-4 23:10
多數都係判比媽媽,但佢5歲可能識表達自己既意思,如果你另一伴都爭取,就會有家庭社工做評估

...
SORRY 想問清楚多小小, 家庭社工即係咩? 評估會關於D咩?

別墅

小朋友得五歲判俾媽媽機會係大啲,不過爸爸要同你爭都有機會爭到。

別墅

你地如果溝通到嘅話,不如好好傾下,吾好為左啖氣而打官司爭黎爭去!共同管養或單獨管養都好,吾同住嘅一方都有探視權或留宿權去見小朋友,除非有啲特別因素令個官覺得吾適合見喇。而探視嘅時間,你地可以自行協議,如果傾吾掂,個官會因應你兩個嘅要求而揀選個佢認為合適嘅時間,大前提係小朋友嘅福祉。以我為例,我老公之前為左小朋友去法庭申請管養權,係非婚生的,淨係探視都拗左幾次,傾吾掂,對家要每隔星期六中午至星期日夜晚九點(話要同小朋友安排啲學野嘅堂同埋要同佢食早午晚餐同宵夜,佢話吾要求每星期見已經好好),我地只可以俾佢隔星期六上午十點半至星期日十點半,因為小朋友星期日夜返會好攰,又吾夠時間做功課),終於個官認為我地個方案好啲,對家話要返工,呢個時間吾得,個官就話甘你吾好見囉,佢係自僱人士,所以時間有得自己調節,最終就改為十一點半至十一點。
個人認為,真心想照顧小朋友,個生活管束權最重要,有呢個權代表小朋友跟你生活,佢嘅日常生活由你安排。

首頁

尾頁

跳至