興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

本書一開始就專注佢點"不人道"對佢2個女。然後就係成日講點解中國人教出黎既仔會咁優秀咁成功。其實我覺得佢係好要臉既人,有正常家庭生活既,只不過寫得好少。同埋有點吹噓得過左火喇。
不過我有一點好認同佢既, 就係要仔女唔好輕易放棄一樣野。仔女係要PUSH下, 當然方法人人唔同,因材施教啦。

做虎媽一D都唔易, 要財才兼備....教個大女二女既音樂老師全部都係TOP RANK, 自己日日陪佢地練, 幫佢地寫NOTE 要係邊段邊小節加強。認真我就做唔到虎媽喇....

ssky125  绝對認同  發表於 14-8-3 17:03

水晶宮

回覆:睇完虎媽的戰歌

呢個虎媽跟港媽不同之處,在於夠專注,只係要对女學好一種樂器(大女:琴;細女:小提琴);港媽就要仔女參加補習班之馀還學樂器、運動及各種技能班,完全失去重心!

wynnehung  agree!!  發表於 14-8-6 16:10

子爵府

畀面勳章

佢真係洗好多心血同錢係佢地2個女度...仲有個流利中文babysitter 周圍去旅行 做教授應該冇做wall street firm 咁好搵 都好忙又要教書又要嘔paper
我自問做唔到

禁止訪問

回覆:懿仔媽媽 的帖子

大宅

回覆 kkkin 的帖子

我覺得虎媽是一位好勝心強,而且患有強迫症的人,她做任何事都要第一,不要說子女,就算家裏的狗,她都要征服,讓人知道她幾咁叻,大女逆來順受,她以為得咗,但细女到了反叛期,用行動拒绝同佢玩,但奇就奇在佢的好叻的老公点解唔阻止佢?佢老公咁有成就完全沒有半点是迫出來的。最令我汗顏的是,難得一家人去旅行,都要揀有琴室的,練完才可參觀,讓老公,爺爺,嫲嫲在酒店白等!經果經常參觀不到想,去的地方,這叫做旅行!這本書给我的感覺是,要不就是全本書用了大量的誇張法,要不就是瘋婦自傳一本!

子爵府

畀面勳章

greedycat116 發表於 14-8-3 07:13

我覺得虎媽是一位好勝心強,而且患有強迫症的人,她做任何事都要第一,不要說子女,就 ...

係啦, 如果西方教法真係咁差, 咁佢又嫁佢老公?

男爵府

育兒性格勳章

birdbird 發表於 14-7-29 23:15
呢個虎媽跟港媽不同之處,在於夠專注,只係要对女學好一種樂器(大女:琴;細女:小提琴);港媽就要仔女參 ...
這一點我同意呢位姊妹,她除了專注也堅持及捨得。很多港爸港媽只為取入學分學多樣,最後沒樣精,而且花錢在物質好豪爽,例如小朋友衫都幾百蚊,生日會豪花一萬又司儀又剩,但學野斤斤計較

大宅

BK Milk勳章

引用:回覆 kkkin 的帖子我覺得虎媽是一位好勝心

原帖由 greedycat116 於 14-08-03 發表

我覺得虎媽是一位好勝心強,而且患有強迫症的人,她做任何事都要第一,不要說子女,就 ...
我覺得佢根本就係癲既

大宅

虎媽太嚴厲行不通 望子成龍需做海豚媽
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20140527/18733523

望子成龍,別做虎媽,要做「海豚媽」!教育子女是一門大學問,事關過猶不及,太嚴格太放縱都可能害苦了孩子,有心理學家就提出理論,認為做嚴厲的虎媽和縱容的「水母媽」都行不通,只有合理「海豚媽」才會養育出全面而成功的子女。

年前美國耶魯大學教授蔡美兒出版《虎媽的戰歌》,運用嚴厲的教育方法,成功把女兒培育成材。但加拿大心理學家希米.康卻指事事控制只會令子女焦慮、抑鬱的風險大增。

育有三個孩子的希米.康指出,虎媽以高壓手段逼子女循規蹈矩,會令孩子喪失自控能力、不懂自我激勵。但過份放任子女的「水母爸媽」亦教不出出色孩子,子女很可能會不懂自制、社交技巧欠佳。

那怎樣的父母才成功?希米.康的新書《海豚模式》(The Dolphin Way)強調要對孩子有合理的管教和期望,尊重孩子創意和獨立性,就能達致「平衡、有權威的親子關係」,同時又維持「平衡的生活方式,孩子可以擁有現今許多兒童欠缺的玩樂和探索、社群意識和貢獻,以及規律的休憩」。
英國《每日郵報》

大宅

做媽媽真係好辛苦,特別係在職媽媽我女現讀小學,返學時候,又要做功課,又要温習,學校又有activities,自己見到都覺得好辛苦女兒自小便有學琴,但一直不是很好,因學琴很攰,很多嘢要記,起初覺得家中沒有琴,練習唔到,後來添置琴後才發現是沒有興趣,公司嗰個都叫我唔好逼佢,學琴又貴,其實我都好大壓力
但我又好想問,識彈琴嘅有幾多真係自小就有興趣呢?最後,我自己都去學,同佢一齊學,仲成日扮唔識問佢,感謝主,佢依家開始喜歡,可能係習慣
有無媽媽情況同我好似,我係咪都係虎媽呢?

子爵府

畀面勳章

回覆:fion_bbgirl1 的帖子

興趣可以培養。 但其實虎媽有一點值得參考。就係commit 左之後唔好輕易放棄佢。

大宅

引用:興趣可以培養。+但其實虎媽有一點值得參考

原帖由 懿仔媽媽 於 14-08-12 發表
興趣可以培養。 但其實虎媽有一點值得參考。就係commit 左之後唔好輕易放棄佢。

...
讚成,所以有時我都好堅持,始終我覺得小學生仲未識得自動波,我地唔堅持,佢地更易放棄

男爵府

育兒性格勳章

fion_bbgirl1 發表於 14-8-12 19:19
做媽媽真係好辛苦,特別係在職媽媽我女現讀小學,返學時候,又要做功課,又要温習,學校又有activ ...
我自己細個沒有話特別喜歡,有時都埋怨點解自己要咁辛苦練其他同學不用學星期六日可以去玩,但考完八級學埋八級樂理有好多野通左又好興幸自己可以彈琴,大學畢業有做過其他野但最終走番音樂的路,而走音樂路都是因緣際遇。 到自己碩士進修發現很多同學做律師CEO 甚至英國名大學畢業番來都讀音樂碩士,原來在年青時有些東西會慢慢溶入左生命,但我發現自己及同學屋企都是著重要我們堅持,並沒要幾多年級考幾多級,以前有試過練到發脾氣但屋企人只會講難咪慢慢練,咁易放棄做咩都一事無成,反而令自己不服輸要做到。所以有時父母好功利去為快要證書又計較住錢成日話子女浪費幾多錢才是讓大家有壓力原因,小又覺得父母咁緊張都是錢反而覺得自己唔學仲好。

大宅

引用:Quote:fion_bbgirl1+發表於+14-8-12+19:19+

原帖由 hunghungb 於 14-08-12 發表
我自己細個沒有話特別喜歡,有時都埋怨點解自己要咁辛苦練其他同學不用學星期六日可以去玩,但考完八級學埋 ...
係呀!所以我女啱啱9歲先考2級,好多同學都考了三級以上,嫲嫲成日都話佢浪費晒d錢去學琴,唔夠努力,我同女講,錢唔係最重要,你學得開心最緊要,一張紙不能代表甚麼,但學咗咁耐,今年應該俾返d成績俾自己,所以先去考二級

子爵府

畀面勳章

hunghungb 發表於 14-8-12 21:06
我自己細個沒有話特別喜歡,有時都埋怨點解自己要咁辛苦練其他同學不用學星期六日可以去玩,但考完八級學埋 ...
你屋企人好好

子爵府

畀面勳章

回覆 熙媽媽 的帖子

REQUEST左本海豚媽媽既書, 希望睇得完啦

男爵府

育兒性格勳章

懿仔媽媽 發表於 14-8-13 23:27
你屋企人好好

其實我屋企只是基層,但爸媽也是勤力的人,一星期番七日工全年無休,父親常說只識抱怨發脾氣只會一事無成,做什麼都是會辛苦,但人生就是這樣,可能我們那代小孩也單純,不會反駁父母,但最重要是我看到父母幾辛苦都不會不番工,不隨便轉工,不會遲到病假, 我屋企物質唔多甚至鋼琴也是二手大陸琴用到考完八級,食野好簡單玩具都是鄰居舊唔要。但我們學野讀書從不會慳。
反而現代有些父母買本書校際都斤斤計較,但一個月幾次放題,又萬元生日派對,小朋友件衫都有牌子,但學樂器又話怕小朋友沒心機不肯買笛買琴,拖學費,其實小朋友會否堅持做事父母身教都重要。

wynnehung  非常同意!!!  發表於 14-8-19 11:24
熙媽媽    發表於 14-8-14 16:26

別墅

回覆:懿仔媽媽 的帖子

請問本書去邊度買啊!

子爵府

畀面勳章

引用:請問本書去邊度買啊!

原帖由 MaN7378 於 14-08-19 發表
請問本書去邊度買啊!
我唔知丫 我係圖書館借的

子爵府

畀面勳章