自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆:怎改善老公吾返房訓的壞習慣呢,各位請教下.

唔入尼咪仲好,可以霸哂張床瞓

sfmeow    發表於 14-7-30 17:58
lailaiha  so cute  發表於 14-7-30 17:45

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 14-07-29 發表本

原帖由 catcatcat549 於 14-07-30 發表
所以我D細路一返屋企就會立即沖涼,我絕不容許佢有D咁的習慣!!
我細時阿媽要我地黃昏沖涼,但大大吓咁早沖涼,瞓覺就唔舒服,瞓上床前沖個涼,感到好舒服。中學開始我都係自轉臨瞓前沖涼。我大2個似我,細女就似老豆一返屋企要沖涼,所以習性未必有得改。

睇怕樓主要住間大屋至可以化解不能適應的習慣。

水晶宮

我諗,你要體諒下你C6啦.
因為我都試過係咁,我好明白你C6.

有段時間,我工作勁忙,日日都做到好累.
有時返到屋企,連涼都唔想沖,就咁就坐在係梳化,
果種疲憊,係從心裡面發出來,
肉體累,心靈更累.
我同我C6講好左,如果我係梳化攤左係度,唔好叫我,
咁我有時會瞓著,有時半睡半醒,
大概到兩三點,才儲足精神,起身沖涼,才入睡房睡.
有時可能睡到第二朝天光.
我覺得,未沖涼,太污糟,唔可以上床瞓,
但太累,連沖涼既力都無呀.

如果我C6係都要叫我沖涼上床瞓,
我會發佢脾氣,因為覺得佢唔體諒我.

珍珠宮

張床玉果d野搬晒出廳一齊訓,
佢實頂唔順過你

洋房

venus.c 發表於 14-7-29 21:10
妳咪算好,我老公瞓廚房呀。
廚房,點訓呀?

瑪瑙宮

畀面勳章

由佢,自己霸晒張床,正

洋房

sfmeow 發表於 14-7-30 04:55
我直情係梳化放埋枕頭被鋪,長期抗戰黎架,之前捱眼訓等佢沖涼等好耐,宜家索性宣佈我訓覺佢就無得沖涼!叫 ...
你的抗戰遲續幾耐呀?

洋房

mike89 發表於 14-7-30 15:21
張床玉果d野搬晒出廳一齊訓,
佢實頂唔順過你
我試過霸左張sofa,佢同我訓地下囉

禁止訪問

洋房

SandyKL 發表於 14-7-30 14:25
我細時阿媽要我地黃昏沖涼,但大大吓咁早沖涼,瞓覺就唔舒服,瞓上床前沖個涼,感到好舒服。中學開始我都係 ...
我自細同幾個姐妹住埋一齊,可能真的是習性,我家庭好早就衝涼,所以同老公住埋三吹四請都吾去衝,有d覺得難受

公爵府

我睇唔到有問題
快樂擁抱我!

子爵府

我老公都係 反到屋企坐幾粒鍾都唔願沖涼如我
唔係屋企佢又好快沖左 等我反

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:sfmeow+發表於+14-7-30+04:55+我直情

原帖由 stellatam1130 於 14-07-30 發表
你的抗戰遲續幾耐呀?
都持續左好耐下,無十年都八年。我屋企有多一間房,試過因為佢懶沖涼加鼻鼾大分房訓添。咩一齊沖涼呀掉左張床呀我都試齊。今年出唔願沖涼就唔好沖涼呢招,近幾個月都有改善喇。一個月可能仲有一兩次,咁就ok 既。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+stellatam1130+於+14-07-29+

原帖由 honeyt 於 14-07-30 發表
我自己都係咁,我老公瞓嗰時會叫我起身入房瞓,如果我起唔到,佢會由得我,幫我蓋被!其實都係間唔中,無乜 ...
間唔中ok 既!如果日日係咁,我感受係好似老公唔係屋企咁,我鍾意訓醒開眼會見到老公。

珍珠宮

引用:我諗,你要體諒下你C6啦.因為我都試過係咁,

原帖由 方方媽媽 於 14-07-30 發表
我諗,你要體諒下你C6啦.
因為我都試過係咁,我好明白你C6.
其實咁樣分兩段訓,唔會更加無精神嗎? 耐唔耐間唔中咁樣我接受到,但係日日咁樣,好似令到人更加攰咁。

水晶宮

sfmeow 發表於 14-7-30 16:38
其實咁樣分兩段訓,唔會更加無精神嗎? 耐唔耐間唔中咁樣我接受到,但係日日咁樣,好似令到人更 ...

唔係我想架.
體能上和心理上,真係負荷不了,才會出現這個情況.
有頭髮,邊個想做"辣lei"?
唔係其他人接唔接受就會改變囉.
打個比喻,如果我有血壓高,快速行就會見暈,隔離果位成日EE哦哦話我行得慢,佢接受唔到,咁我可以點?
我唔知你C6有幾好脾氣.
如果我C6成日因為呢件事而煩住我,我會覺得佢唔體諒我,好專制,好煩,
繼續落去的話,我會ignore佢,包括其他日常生活瑣碎事,我都唔會再同佢交流.
希望你C6可以按你既喜好去改變,唔好好似我咁無用,要分段休息啦.

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主老公做咩工作?
要好大體力勞動定經常用腦?
如果工作上引致疲勞就可以體諒

但如果係習慣左,又日日都係咁就真係要認真面對
習慣唔係理由,2個人結左婚就要互相遷就ga la
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珍珠宮

引用:Quote:sfmeow+發表於+14-7-30+16:38+其實咁

原帖由 方方媽媽 於 14-07-30 發表
唔係我想架.
體能上和心理上,真係負荷不了,才會出現這個情況.
有頭髮,邊個想做"辣lei"?
方方媽,你誤會左啦。我講既如果間中我接受到既意思係:如果我間中攰得滯,好似你咁分段訓,我就接受到;如果我日日分段訓,會覺得攰過一覺訓。

可能我沖涼快啦,幾分鐘搞掂,盡量我都頂到沖埋涼先訓。我都明個個人體質唔同既,我老公佢就越訓越攰。所以想問下你會唔會覺得分段訓攰過即刻沖涼上床訓。我無惡意既,純粹八卦姐。 有無試過直接訓到第二朝先沖涼?

如果你有睇我回覆其他jm,我係放埋枕頭被鋪係梳化俾我老公訓架。除非自己想改,否則一個人性格唔會改變。我只係擔心咁樣訓對身體唔好咋,不如一覺訓天光先沖涼仲好。

大宅

引用:Quote:原帖由+honeyt+於+14-07-30+發表我自

原帖由 sfmeow 於 14-07-30 發表
間唔中ok 既!如果日日係咁,我感受係好似老公唔係屋企咁,我鍾意訓醒開眼會見到老公。

...
Icic. 我都係間唔中咋

sfmeow    發表於 14-7-30 17:58

水晶宮

sfmeow 發表於 14-7-30 17:51
方方媽,你誤會左啦。我講既如果間中我接受到既意思係:如果我間中攰得滯,好似你咁分段訓,我就接受到;如 ...

謝謝你的回覆.
我都係分享我的情況.
分段瞓,只係因為累到沖唔到涼,而我又好介意唔沖涼就上床瞓.
本身根本係無得選擇既情況.
係咪仲攰? 果排本身已經攰到同阿囡講野都無氣無力,唔會比較到架啦.
我真係試過唔沖涼就瞓左,由於我有化妝返工,所以,之後塊面就出晒粒粒,依家攪左三個幾月,都仲未好返呀

首頁

尾頁

跳至