自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1 雙妹嘜2用粉底...$40 好正..試左好自然...
2 爽生粉.. $15 花露水味/玫瑰味 我買左花露水味~好清
香~可以辟蚊

3 pore compacting gel $40 化妝前擦打底..令乾燥皮膚
得到滋潤...我試用過...擦上手,,好似d細紋淡左好多,,擦完后
化妝~ 好貼~~

暫時覺得呢d比較抵買~ 我最滿意...呵...
月尾再去..有無其他媽咪買左覺得筍野~ 介紹下...
呵...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

直頭好過去百x超市..我買左油,豉油,醬油,點心,蝦子麵,花露水,同小小玩具俾小朋友.食左蟹粉小籠包,雪糕同試食左好多野..攞埋架車仔都推到死死下...想買多d野都吾夠手攞...
請問有無辦法refill個支十蚊超細既花露水呀?我想refill,個sale話個隻吾得wor~~

子爵府

畀面勳章

唔係$50有7包點心咩 我買左,多1包就好了,可惜...
原文章由 bebu123 於 07-12-18 17:52 發表
個人覺得淘大點心,50蚊有8包真係勁抵

水晶宮

好媽媽勳章

唔係呀,我買果隻係舊款摺果種.
唔係一條條果款,不過一條條果款我屋企都有用緊.
原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-30 19:56 發表
攪錯呀 我買$100送多一個地拖頭咋! (你講粉紅色果d化妝棉地拖嘛!)

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 cathappy 於 07-12-30 21:22 發表
我想問下1/1最後一天會到幾點收呀??

星期一至星期日 上午十一時至晚上十時
2007年12月24日及31日   上午十一時至凌晨一時
(平安夜及大除夕)
(展覽會於每日結束前30分鐘停止參觀人士進場)

別墅

我想問下1/1最後一天會到幾點收呀??

大宅

原文章由 kyma1128 於 07-12-30 18:05 發表
Hi,我打算 LAST DAY去 工展會, 請問各位在食油,調味料,(如生抽),餅乾上哪一家最平最抵買呢 ? 又綠X聖猴頭菇湯包今年點賣呢?

湯包$120/5包。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

攪錯呀 我買$100送多一個地拖頭咋! (你講粉紅色果d化妝棉地拖嘛!)
原文章由 patpat234 於 07-12-30 07:00 PM 發表
食得o既野我就唔敢再買,因為我多數都係擺多過食.
今年買左個威馬蒸籠,出面賣$398,工展價$248.我鍾意蒸餸,所以對我黎講好o岩用,而且之前果個用左差不多有10年,有d舊,係時候換喇.
另外買左好多prologic o既產品,價錢同 ...

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 daisy17772 於 07-12-30 18:45 發表
雙妹嘜花露水真喺防蚊?

雙 妹 嚜 — — 深 入 民 心 多 元 創 商 機

以 植 物 精 華 提 煉 而 成 的 花 露 水 , 昔 日 多 作 女 士 香 水 用 途 , 其 實 亦 可 防 蚊 止 痕 及 作 室 內 清 新 劑

廣生堂雙妹嚜的標記可說是深入民心,其出品的花露水更是賣到街知巷聞。近年品牌銳意開拓新巿場,除了推出文儀精品及化妝品,上月更推出多種健康食品。雖然貨品變得五花百門,不過花露水依然是品牌銷售數量之冠,單是去年平均每月就賣了八千五百支,無懼時代轉變,招牌貨仍然受市場認同。

相信香港人對廣生堂雙妹嚜的標記,都留有深刻印象,兩位穿上中國服飾的女子,流露了傳統中國婦女的嬌美儀態。話說創辦人馮福田在店鋪開業前一晚,夢見兩個女子,向他報夢新生意會為他帶來財富,故此產品取名為雙妹嚜。這個有百年歷史的老字號,於1997年被華人置業收購,但為保存老字號,產品名字及王牌產品都會保持舊模樣,以延續老字號的精
神。

開拓新巿場是廣生堂雙妹嚜近年的巿場方針,品牌除了售賣花露水、雪花膏等產品,數年前更推出多款文儀精品,如筆記簿、手表、禮物盒、指甲油等,藉此打入年輕人巿場。品牌負責人陳詩韻指出,雙妹嚜盡量保留原有特色,標記至今未作改變,都是希望延續一個老字號的傳奇。但在未來日子裏,生產會趨向多元化︰「例如上月新登場的健康零食,就是主攻OL及行政人員,產品多元化的確有利巿場拓展。現時我們正考慮推出限量版懷舊系列,對象是一些喜歡收藏的人士,同時也一湊集體回憶的熱潮。」

品牌在過去一百年間出產過數百種產品,不過隨時代轉變,許多產品早已停產,例如擦牙牙粉、髮蠟、電髮油等,都因為沒有巿場而停產。然而四大王牌產品包括花露水、護髮油、爽身粉及雪花膏的銷售量依然屹立不倒,陳詩韻解釋︰「因為日本的旅遊手冊不時介紹我們的花露水,不少日本遊客會登門造訪,特意前來搜購,曾有遊客一次過買數百支花露水,說是回國當手信派給親友。」去年花露水平均每月賣出八千五百支,而其餘熱賣產品如護髮油、爽身粉及雪花膏,巿場反應亦很理想。

數月前品牌推出多款彩妝系列,似是有意進軍化妝品市場。其實雙妹嚜是香港最早成立的化妝品公司,當時除了售賣花露水,還有各色各樣的護膚品、髮蠟等美容產品。品牌於1898年由馮福田創辦,至今已有一百零九年歷史。十九世紀末,香港的國際轉口港地位已經奠定,大部分外國進口輸入中國的化妝品,都經由香港轉運,亦因此令港人接觸到西洋化妝品。但由於當時外來化妝品售價極高,只有富家小姐才買得起。於是馮福田看準時機,推出雙妹嚜化妝品,並成立香港首間化妝品公司,公司名字以廣生行註冊。

廣生行推出的化妝品,都以雙妹為標記,初期主力售賣四大王牌產品,期後又推出食用調味料、成藥等,不久便自設廠房,一站式生產各種產品。生意最高峰時期,品牌有多達二十間分店。1920至1940年可說是品牌的黃金時代,以當時投資一百二十萬元計算,遠比很多跨國大集團還要重本。1941年10月13日,廣生行的股票在香港證券交易所上巿,更迅速成為藍籌股。

品牌現時有三間門巿,分別設於銅鑼灣、尖沙嘴及深水,產品還會分銷到千色百貨、永安百貨及藥房,不過生意銷量就不及門巿,除了因為門巿貨品種類較齊全,還因為店鋪可吸引遊客到訪,遊客及本地顧客都是品牌的主要銷售對象。門巿愈多當然愈能滿足顧客,品牌亦正物色合適鋪位,不排除未來再開新店,還可能重新籌劃新裝

[ 本文章最後由 貝貝 於 07-12-30 19:50 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章

食得o既野我就唔敢再買,因為我多數都係擺多過食.
今年買左個威馬蒸籠,出面賣$398,工展價$248.我鍾意蒸餸,所以對我黎講好o岩用,而且之前果個用左差不多有10年,有d舊,係時候換喇.
另外買左好多prologic o既產品,價錢同出面差不多,不過就多好多贈品.
大力鈎1pack $100/5個送3個掛鈎贈品,買2pack 送8個掛鈎贈品再送多個不瘦鋼架.
魔術棉地拖頭$150/10個,$50/3個,如果買一set新o既就$100送多2個地拖頭,即係有3個地拖頭.

原文章由 daisy17772 於 07-12-30 18:45 發表
雙妹嘜花露水真喺防蚊?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

侯爵府

畀面勳章

雙妹嘜花露水真喺防蚊?

民房

好耐都末去過啦!!!

禁止訪問

大宅

開到08年1月1日呀...

原文章由 欣欣媽咪 於 07-12-18 21:45 發表

When is the last day ???

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我買左真滋味xo醬 大$175 細$120 3 樽
亦古坊蜜糖原價$138 1kg coupon價$100 買左2樽

仲買左2008奧運福娃一套5對筷子$98

[ 本文章最後由 appleyuen 於 07-12-30 14:13 編輯 ]

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 sa_gill 於 07-12-17 21:24 發表
1 雙妹嘜2用粉底...$40 好正..試左好自然...
2 爽生粉.. $15 花露水味/玫瑰味 我買左花露水味~好清
香~可以辟蚊

3 pore compacting gel $40 化妝前擦打底..令乾燥皮膚
...

年年去親...有一樣野係一定會買...就係雙妹嚜花露水...返學前會喺囡囡背後噴一噴...又香又防蚊!! :lol

今年我買左套裝...三大支加一支噴噴裝/$100

[ 本文章最後由 貝貝 於 07-12-30 19:26 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

小麥草汁果間都幾貴,我昨天同老公去完工展再去惠康時,發現佢工展價重貴...好彩沒買...

別墅

原文章由 whl 於 07-12-18 22:56 發表

但係點心係凍咁要拿拿淋番屋企

天氣冷,都可遲些返屋企(不會變)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至