論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從大仔出世我就做左ftm , 有左細女先請工人。我工人沒有大過錯,但非常蠢卻又硬頸唔聽人講,不肯改,動作非常緩慢 (厨房電器已被她弄壞了6件)。一直都是只幫我做家務,我自己湊2個小朋友。
每天對著一個幫不了忙,還態度越來越惡劣的工人,終於頂不了,送走了她。
以為自己湊一個2歲幾和幾個月大的b 是無可能,怎料原來比想像容易。
我請了鐘點一星期三天,每次3小時,主要幫忙買餸煮飯,和準備第二天的餸,有時間還幫我拖地摺衫,洗厨房廁所。她3小時的效率已差不多等於我以前工人一天的工作。
我自己依舊湊2個小朋友。
現在不用想多一碟不是豬肉的餸,不必想出了街她吃什麼,省下每個月6,7千開支,不必對著她發火,心理覺得很舒服。
如果有ftm 仍在猶豫要不要請或炒工人,我想分享其實沒有工人是可以更好的,現在我還後悔沒有早一點送走她呢!

大宅

回覆:nurse_a 的帖子

我同你差唔多,兩個仔一向都係自己湊,連餵飯換片都係我…而家都就快可能炒得喇, 對住佢好辛苦。之後都諗住請鐘點。

請問鐘點幾$個鐘? 一星期三次每次三個鐘可以做埋買餸、備餐同清潔, 時間夠嗎?

大宅

我都係咁諗!不過我仲返緊半職工⋯有些時間都要佢幫手湊b!
少個工人⋯少勁多煩惱!又減輕精神壓力!
宜家諗住用到完約就不請了!不過要6299湊,可能又有另外煩惱

珍珠宮

我就因為屋企有幾隻貓,全家人去旅行時要有人在家幫手照顧貓,否則都唔想要工人,反正仔我地自己湊

nurse_a  我朋友去旅行,我就要   發表於 14-8-1 01:46

大宅

好媽媽勳章

回覆:分享沒有工人的日子

我湊三個,短期内没可能。也期待没有工人的日子

nurse_a  你三個好不容易!!!   發表於 14-8-1 01:46

別墅

我都好想炒左佢,真係完全幫唔到手,淨係食同休息,好勞氣!
我都係兩個小朋友,大嘅三歲,幾嘅一個月大,你平時係點樣一湊二,因為我冇其他屋企人幫手,老公返工放工唔定時而且要24小時on call,黎緊大b返學,但細b打針嘅話就應該趕唔切湊大b返學/接放學,好徬徨呀
可唔可以分享下你自己平時點一湊二同埋點揾鐘點同分配佢嘅工作呀?

別墅

我真係好想要佢即刻走!但係佢走左有d嘜嘢事都唔會有人理我

大宅

引用:我同你差唔多,兩個仔一向都係自己湊,連餵

原帖由 superwife 於 14-07-31 發表
我同你差唔多,兩個仔一向都係自己湊,連餵飯換片都係我…而家都就快可能炒得喇, 對住佢好辛苦。之後都諗 ...
我鐘點$200/3鐘,逢星期一,三,五上來。佢通常3點3左右到,因為要買餸。佢會買埋星期二,四,六,日的餸。佢一來到就煲落湯先,然後洗下菜,yip 定肉,第二日的餸都預先幫我yip 定切好,例如蒸肉餅佢都會放好碟,我第二日一蒸就ok。我人少,基本上有湯,2餸就夠。跟住佢會幫我拖地同褶衫,抹下野如bb 地墊。如果個日唔使煲湯,就會同我清潔下廁所浴缸,或者洗厨房等等。差不多最後個半小時,佢就開始落鑊煎煮,煲埋飯就走啦!

大宅

引用:我都好想炒左佢,真係完全幫唔到手,淨係食

原帖由 yiyiau02 於 14-07-31 發表
我都係兩個小朋友,大嘅三歲,幾嘅一個月大, ...
鐘點工作剛分享左啦,佢真係好快手的。

我老公一星期都至少有3,4晚成10點先返,亦無全日假期陪我。不過我奶奶有時星期日會過來幫手。

無鐘點的日子,阿仔又放暑假,我都以為自己唔得,點知又唔難wo。

8:00 阿仔醒,自己飲奶。阿女我餵奶,飲完阿女再訓。跟住陪大仔玩下hae 下。之後煲粥仔,洗奶樽,如果會煮lunch 就準備定野 (簡單如肉醬意粉,湯粉麵) 開機洗衫
10:00 阿女醒,兩兄妹玩下。 自己食早餐(都係包,pancake之類),又俾d 阿仔食。
11幾阿女食粥
12:00 如果唔煮lunch, 一拖二出去,有時去圖書館,有時大仔踩住單車我揹細女行,有時行惠康,商場。然後買lunch 返屋企食
1:00 食lunch (有時買有時煮)
2:00 晾衫加收衫 (阿仔幫手當玩)
3:00 阿女食奶加訓覺,立即同阿仔講故事訓覺,有時太累我一齊訓,唔訓就起身做家務 (拖地,摺衫)
5:00 至6:00 阿女或阿仔起身,邊個起身先就邊個沖涼先,
6:00 阿女食粥
6點幾準備dinner 通常好快搞掂,因為昨天鐘點已準備好,我自己盡量不煲湯和2碟餸only. 7:30 左右dinner 8:30 收野洗碗
9:00 陪阿仔阿女玩(有時阿仔未沖涼就而家沖)
10:00 阿仔自己飲奶,阿女我餵奶

之後同阿仔刷牙講故事訓覺,阿女自己碌碌下訓著

有時未拖地摺衫或洗碗奶樽,就等佢地訓左先做。自己掌握時間,有時太累連地都唔拖,抹bb 地墊算數

lpopov  好利害呀  發表於 14-8-10 00:44
wcpcelia    發表於 14-8-3 17:51
chichiho  好充實  發表於 14-8-3 17:31
PonyMom    發表於 14-8-2 10:22

大宅

引用:我都好想炒左佢,真係完全幫唔到手,淨係食

原帖由 yiyiau02 於 14-07-31 發表
我都係兩個小朋友,大嘅三歲,幾嘅一個月大, ...
大b 返學,再湊細b 去打針,趕唔切接放學?? 學校遠嗎?我個時都趕得切

別墅

引用:Quote:原帖由 yiyiau02 於 14-07-31 發表我

原帖由 nurse_a 於 14-08-01 發表
大b 返學,再湊細b 去打針,趕唔切接放學?? 學校遠嗎?我個時都趕得切
大b返下午,應該趕唔切,如果細d上午打針就算趕得切送大b返學都趕唔切食飯,如果改下午打針,又一定接唔到放學
你個鐘點係邊度揾架?

大宅

回覆 yiyiau02 的帖子

想知鐘點系邊穩架,我都想穩,

大宅

我鐘點係家人介紹的!!

大宅

引用:Quote:原帖由 nurse_a 於 14-08-01 發表大b

原帖由 yiyiau02 於 14-08-01 發表
大b返下午,應該趕唔切,如果細d上午打針就算趕得切送大b返學都趕唔切食飯,如果改下午打針,又一定接唔到 ...
我之前係送左大仔返學就坐的士去健康院,一般2個鐘都搞掂,之後坐的士去接大仔,通常都趕到。可能你個間好多人?

別墅

引用:Quote:原帖由 yiyiau02 於 14-08-01 發表大

原帖由 nurse_a 於 14-08-01 發表
我之前係送左大仔返學就坐的士去健康院,一般2個鐘都搞掂,之後坐的士去接大仔,通常都趕到。可能你個間好 ...
我果間真係好多人,去親都係連想揾個位坐都好難我諗如果我要好似你咁起碼都要等細b打埋一歲果針先得……但係依家對住個幫唔到手嘅工人,真係好嘔血每日都錯,每次都唔記得,仲要話係我冇同佢講過,變左我係我唔啱,我真係比佢激到爆血管我依家見到佢就想嘔!

大宅

引用:Quote:原帖由 nurse_a 於 14-08-01 發表我

原帖由 yiyiau02 於 14-08-01 發表
我果間真係好多人,去親都係連想揾個位坐都好難我諗如果我要好似你咁起碼都要等細b打埋一歲果針先 ...
我之前個工人就係咁,超嘔血!!

大宅

嘩, 你個鐘點可以做倒咁多野, 我個工人買餸要個半鐘, 抹地要個半鐘…

我諗$200/3 hr 有咁既工作效率真係無得頂!!!

大宅

謝謝分享。

我自己有而家工人湊兩個,都係同你一樣忙,我累到連涼都唔沖就瞓, 咁熱都係兩日先沖一次, 我工人一日沖兩次!!
我有時都會煮飯, 因工人煮兩個仔唔多食(又真係幾難食), 我哋啲餐煮極都唔係咁得…

九月仔仔返學我就唔要工人lu...

Creamymami01  恭喜  發表於 14-8-3 15:48

大宅

我一个搞定三個仔仔,没工人,老公上大陸工廠星期一早走、星期六下午回ok

大宅

回覆 nurse_a 的帖子

好過請個工人返黎hea!!!

wing326  你好叻呀!  發表於 14-8-10 00:25

首頁

尾頁

跳至