論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:nurse_a 的帖子

係呀,啲醫生唔定時黎巡房,要問醫生野都唔敢交托俾工人,但如果工人好,都可以幫你頂下夜間。但我個時個工人係完全照顧唔到我仔,重要我由醫院到家,都踩到地下有飯,個幾日我地係完全唔洗佢煮食,夜晚有大強在廚房跑…

我醫家冇用工人呀,親戚幫手湊,夜晚接返,家務自己做,一星期一次鐘點清潔。

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

引用:聽完大家甘講,請工人係惡夢開始,我又係一

原帖由 瀟灑兔兔 於 14-08-09 發表
聽完大家甘講,請工人係惡夢開始,我又係一凑二,ftm,老公做自己也幾乎係全年無休。甘年初細仔出世,家務 ...
其實都有請到好工人既,我請4個,只少有3個係善良,不過無奈都係做唔長,佢地在時,又真係幫到忙,不過如果做兩做唔做,變佐開支都唔少,唔請工人,你搵ee幫手啦,煮下食同小量家務,長期請既,價錢冇外面咁貴。其實都唔會同工人價錢爭好遠既,又少個外人。

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

引用:Quote:原帖由+瀟灑兔兔+於+14-08-09+發表聽

原帖由 是是但但 於 14-08-10 發表
其實都有請到好工人既,我請4個,只少有3個係善良,不過無奈都係做唔長,佢地在時,又真係幫到忙,不過如果 ...
但ee價錢都吳便,200蚊3個鐘,一個月都要6千,就煮飯

水晶宮

引用:Quote:原帖由 是是但但 於 14-08-10 發表其

原帖由 瀟灑兔兔 於 14-08-10 發表
但ee價錢都吳便,200蚊3個鐘,一個月都要6千,就煮飯
唔日日黎,隔日黎,會唔會好啲,煮餸,可叫ee醃定整定,咁你第日就咁蒸呀煮呀就ok。如果日日黎當然係貴啲,但其實工人都4010,重要食煮,工人用野又粗,水電煤都唔少,加埋其實條數都5,6千。咁你覺得工人化算啲,你都可以博吓既,或者好彩博到個好既呢,我自己就唔好彩,所以唔敢再博。

別墅

回覆:瀟灑兔兔 的帖子

如果請到好姐姐,真係令你生活好好多。我在職媽,第一個囝時因為不想外人湊自己寶貝,所以初生到1歲都係自己湊,因為老公返自己工,可以幫湊,同媽咪住好近,可以日頭放係婆婆屋企,但星期六,日就要做成個星期積下來的清潔及湊囝,衫已是磅洗,但全屋都係好亂,有時一星期2日出街食,又買超市熟食,但是真的好累,媽咪日日湊,困身又有唔開心,最後請了姐姐,屋淸潔整齊,我同老公唔駛你推我拱,星期六邊個洗廁所,媽咪又可以去返跳社交舞。樓主的生活質素已忙得無可再低,真係要多個人幫忙吓。

子爵府

thankyoutina 發表於 14-8-11 08:51
如果請到好姐姐,真係令你生活好好多。我在職媽,第一個囝時因為不想外人湊自己寶貝,所以初生到1歲都係自 ...

係呀其實請到個好姐姐,真係我人生一大美事。不過佢始終有一日會走,到時都要再看采數,如果不到好的我都會吾用工人了,所以係到學下野先

子爵府

瀟灑兔兔 發表於 14-8-9 23:34
聽完大家甘講,請工人係惡夢開始,我又係一凑二,ftm,老公做自己也幾乎係全年無休。甘年初細仔出世,家務 ...
吾一定,我個第一次請,都好好,由我女出世開始幫手,不過我有陪月,我有番工part time

大宅

睛靈勳章

我也想唔要工人,但兩個仔返不同小學,我一個攪唔掂!

別墅

回覆:分享沒有工人的日子

我啱啱都比左信佢,佢第一次黎,錢都未還晒,佢話佢仲想做,我同佢講如果佢依個月改返好,封解顧信我可以收返,改唔到就做到9月十二號bye bye我係好需要工人,但我係要一個幫到我手嘅工人,唔係要一個淨係識得倒米,激到我死死下嘅工人所以唔得就唔好好勉強啦…我對住佢覺得好辛苦

別墅

回覆:分享沒有工人的日子

但我第一次炒人,有冇咩嘢要注意呀?

首頁

尾頁

跳至