跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我呀b由6個月開始食粥, 每日一餐 + 3~4餐奶, 請問幾時要轉食多一餐粥呀??

大宅

原文章由 linda127 於 07-12-18 14:48 發表
我呀b由6個月開始食粥, 每日一餐 + 3~4餐奶, 請問幾時要轉食多一餐粥呀??

請問你個bb 一餐粥的份量係多少 ? 有冇茶樓個碗仔满一碗 ?
我囡中午食完一碗仔後, 就開始唔肯食, 兩個鐘後就飲160ml 的奶
我成日聽到的媽咪講個bb 食到一碗粥後, 就可代替一餐奶,
但我唔知實際一碗係什麼size ??

複式洋房

我個女係可以食到大人食飯碗size既大半碗, 已經代替左一餐奶架啦, 所以我想知, 幾時要俾兩餐粥佢食囉.......

原文章由 露比媽媽 於 07-12-18 15:11 發表

請問你個bb 一餐粥的份量係多少 ? 有冇茶樓個碗仔满一碗 ?
我囡中午食完一碗仔後, 就開始唔肯食, 兩個鐘後就飲160ml 的奶
我成日聽到的媽咪講個bb 食到一碗粥後, 就可代替一餐奶,
但我唔知實際一碗係什麼size ?? ...

男爵府

好媽媽勳章

我BB在6-1/2月開始一日食兩餐粥了, 因為佢鍾意食粥多過食奶, 而且佢比較輕磅, 所以由得佢
初初我都係比佢試下, 食小小, 如佢鍾意食就食多d, 大約(大人碗大半碗啦/餐) 其實, 如果BB食唔夠或早肚餓, 佢會喊的, 所以如果個餐食得少, 我便會下餐早小小比佢食奶, 如果佢飽或唔鍾意, 迫唔到的
好似昨天下午比BB食粥仔, 已經食晒大半碗, 但仲喊, 所以再開了100ml奶比佢食:tongue: 但有時佢只食半碗就唔食

原文章由 linda127 於 07-12-18 15:20 發表
我個女係可以食到大人食飯碗size既大半碗, 已經代替左一餐奶架啦, 所以我想知, 幾時要俾兩餐粥佢食囉.......

阿pye媽用品屋

別墅

Last time when my little boy having the 6 months injection . I ask the doctor the same question and her reply is " around 8 to 9 months as milk have got more nutrient but if your baby don't like milk , you can change to 2 times of congee earlier". So I'll let my boy to have 2 times of congee when he is 8 months old. And now he can finish 1 bowl ( combi ) of congee .

首頁

尾頁

跳至