親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:網友指港人「Wong」預訂民宿後沒出現 令港人蒙羞

我相信係放鴿子機會大d,住過船長之家,附近無咩景點,真係特登去住,網走自己揸車去都成個鐘,住客通常都係玩完先入住,佢個餐好豐富,全體住客一齊開餐,我冬天淡季入住都十幾枱客,嬸嬸擺位擺食物都要一段時間。

公爵府

我都覺係放飛機。雖然我未去過船長之家,但n 年前揾過有關資料,係好多人推介嘅,但因為我唔係自駕,附近無咩公共交通工具,而且,網走唔係東京,好少check in 咗再出去的,通常係由a 地去民宿,stay 一晚再去b 地。至於係唔係hk 人。。機會好大,就算唔係。咩地方嘅人都千千萬萬唔好no show!!!

男爵府

回覆:afternoontea372 的帖子

因為wong 大多數係廣東話發音

男爵府

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

若是真係無可接受之理由而no show, 真是太

大宅

打電話去取消有幾難,好無責任心.

侯爵府

引用:我相信係check in 後出左去未返。通常民宿

原帖由 carinj 於 14-08-01 發表
我相信係check in 後出左去未返。通常民宿係Check in 先prepare dinner.
咪係囉,未見人check in點會煮定咁多野

子爵府

引用:邊個影衰香港人! http://news.sina.com.hk/

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-07-31 發表
邊個影衰香港人!

http://news.sina.com.hk/news/20140731/-2-3324255/1.html?cf=fb

公爵府

引用:Quote:原帖由 carinj 於 14-08-01 發表我相

原帖由 lovelyliz 於 14-08-02 發表
咪係囉,未見人check in點會煮定咁多野
錯啦。日本嘅民宿係會甘架。好多時住客係差不多晚飯時才入住,所以一定係一早準備。嗰d 唔係粟米肉粒飯,真係好花時間同心思預備架。

lovelyliz  明白  發表於 14-8-2 11:04

子爵府

hashtag旅遊勳章

似係香港人,黎唔到都應該通知返聲

大宅

畀面勳章

其實大家無需要爭拗究竟係咪港人做, 未入住又是否會煮定野食, 宜家大前提係叫人唔好 NO SHOW, 大家都知民宿 D 房好少數量, 你 BOOK 左就預俾你入住, 後來者就 BOOK 唔到, 如果個個 BOOK 左都 NO SHOW, 民宿主人慘, 想住的又無得住, 周圍撲民宿好慘 JAR~

試過有 JM 問 NO SHOW 後俾酒店追番一晚錢應該點算, 真係 O 晒咀 LAW, 如果係PRE-PAID 酒店, 根本就會扣你一晚錢, 但因為日本人太信人, 唔收訂, 結果搞到房又無人住, 錢又無得收, 超無奈 LAW~

1928mickey  冇品  發表於 14-8-2 12:34

大宅

引用:打電話去取消有幾難,好無責任心.

原帖由 kee1778 於 14-08-02 發表
打電話去取消有幾難,好無責任心.
同意呀,就算要roaming都要通知,最多咪幾十蚊一個call

大宅

我早幾日入住富良野Pension Yamasa, 亦有6人臨時取消,令店主很無耐我們很替店主難過,要知道,現在是北海道旅遊黃金時間....
日本民宿講信字,不用deposit, 若再有no show事件,相信日本人再難相信中國/香港客,有部份民宿已不接受香港/中國客預計了.....

男爵府

引用:單靠一張相、一段不知真假嘅留言,我哋就可

原帖由 afternoontea372 於 14-08-01 發表
單靠一張相、一段不知真假嘅留言,我哋就可以判定該名「WONG」姓客人no show﹖又可以判定該客人是香港人﹖ ...
認同!
在未知真相的情況下,又可以判定那人一定是no show!

伯爵府

引用:我早幾日入住富良野Pension Yamasa, 亦有6

原帖由 fion88 於 14-08-02 發表
我早幾日入住富良野Pension Yamasa, 亦有6人臨時取消,令店主很無耐我們很替店主難過,要知道, ...
咁妳知否No show 嘅係咩人嘛?我上星期去富良野美瑛,都book唔到民宿呀

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

補充小小, 船長之家地點偏僻, 附近無咩景點, 人人都係沖住個超級豐富海鮮晚餐入住, 住客統一用餐時間18:40, 準時响鐘請住客到餐廳 (似學生放飯), 一入席已經擺滿魚生, 前菜, 湯, 毛蟹... 長腳蟹亦放入窩內煮, 預備呢D食物時間都唔小, 無可能等住客check in 先預備; 之後一面食, 其他海鮮好似燒蠔, 燒貝等陸續上枱....

其他人食完都唔見人, 除了no show又會係咩原因呢?

王國會長

王國會長

其實唔少地方都講個信字, 好似我近日去新加坡包車去新山, 一個whatapps 冇落訂人家就開架車去機場等, 如果no show 人地就白等兼冇收入, 以后搞到下下要落訂就無謂.

致於文中的wong 係咪港人或係咪真係no show 也無謂深究, 相信有港人訂左服務失聯係事實. 總之希望大家預訂了房間/車/食飯等, 如果去唔到就儘快通知取消, 唔駛人地白準備, 也可讓返個位比其他需要的人訂.

伯爵府

人地現場目擊,都仲係咁多人要拗話唔係No show

首頁

尾頁

跳至