在職全職

跳至
[在職媽媽] 學校文員

首頁

尾頁

男爵府

學校校務處文員好做嗎? 係咪同學生一樣放4點左右, 另外, 星期六/, 紅日長假期係咪同學生一樣放假?

伯爵府

唔係.
我無做過, 聽朋友講係間間學校都唔同, 由校長安排.
但放早返/遲放過學生是常識吧; 仲有, 星期六要返, 學校假都要返, 不過好似有大約一個星期暑假.
都係果句, 由校長安排.

複式洋房

間間唔同 我個間返730/8/9放530/5/4 暑假 老師就放足 文職要輪流放

男爵府

月餅勳章

回覆 DFSON 的帖子

樓主真係天真
是否好做視乎學校本身,冇絕對答案,睇你好唔好彩。

之前做過兩間,校內有校內的麻煩,家長同學生亦同樣有佢地部份既麻煩。

上下班時間視乎工作性質,在中學做時返0730-1600,不過多數要OT到四點半甚至五點。週六輪休半天。後來做官校合約位NCSC,返0845收1730,返五日。不過當然如果學校週六日有EVENT要返工就預左,雖然事後會補番假 / 鐘比你。

週日紅日一定有得放 (有EVENT除外),暑假及學校長假放假,頂多輪放大假,想放晒既話,樓主係咪諗多左﹖

大宅

我返9-6, sat 9-1(無長短週) , no summer holiday. 大假不可痴住public holiday. 考試日/暑假更加不可放大假. 因為要俾校長個secretary放.

大宅

回覆:DFSON 的帖子

應該係好睇唔好食的工作

翡翠宮

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

~眼啤啤, 吹咩咩~

男爵府

回覆 DFSON 的帖子

你是否In 左學校文員?? 返工未 ?? 想知情況?? thx

男爵府

引用:我返9-6, sat 9-1(無長短週) , no summer h

原帖由 joebaby 於 14-08-01 發表
我返9-6, sat 9-1(無長短週) , no summer holiday. 大假不可痴住public holiday. 考試日/暑假更加不可放大 ...
你份工的放假要求都幾苛刻喎

子爵府

其實好多都唔會有得跟學生放假...

複式洋房

回覆:學校文員

其實就算係老師都唔會放足學生假……

複式洋房

回覆 Annis1024 的帖子

老師算跟得好足 同其他工比

複式洋房

回覆:hkgma 的帖子

我既意思係:所以學校文員更加唔會跟學生放假……

大宅

我之前果間做左4年~~無可能係跟老師假囉~~
都係放annuel ~~但係長假期放~~
只係長假期番短d~~

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

原來學校係校長獨大, 仲黑暗過啲私人公司

大宅

回覆:天悅 的帖子

學校文員預左係咁上吓,好多間都不會接受文員放暑假,其實學生先至放暑假之嘛!班老師也放唔足兩個月,不過都叫做有得放好多,除了有活動要老師當值或者老師開會。

複式洋房

我做過....其實做學校工好慘,當你想轉工,人地約你INTERVIEW就會諗"學校工咁好做都唔做,你條友都唔慌捱得啦~"
個個朋友聽到你做學校書記姐姐,就好羡慕"嘩!你就好啦~平時又放得早,暑假又唔駛返...."
其實,現實並非如此,我以前(即2006年)去一間小學做書記姐姐,上班時間:(如學生上課時候)7:45AM至5:45PM, (如學生放假時候)9:00AM至5:30PM,長短週,年假為12日一年,但不可於學生上課時候攞假,只可以暑假時候/學生放假時才可放假,我亦試過因學校有活動要安排,連續返工14日,連星期六日都要返,更加要開OT,試過晚上10點才離開學校.......
如果樓主係搵官立學校可能會好少少,但如果係私校我相信都差不多,因為香港教育界一直存在著"殺校"危機,每間學校唔想被殺就要做好多"MARKETING"的工作,目的是要吸引多啲顧客(學生及家長)幫襯(就讀).......純粹分享,不喜勿插.

複式洋房

仲有仲有......我前後做過兩間學校(都係小學),學校的"是非"及黑陰程度遠不及商業行業,有副校及主任的爭鬥,老師們的爭鬥,就連校工之間都有......,你會話"唓!唔理佢地咪得囉,我自己做自己野....",到時你就知咁諗係錯!!你唔理佢地,佢地都會埋黎搞你~

都係嗰句,純粹分享,不喜勿插~

wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-9-21 10:06

男爵府

做學校,睇你好唔好彩,遇到好校長 ! 我而家做個間學校,年假7日,返5天半,唔可以連續放哂,公司話冇人做野WO ! 我果間野,做錯少少野9秒9篤背脊 ! 上致老師主任、下致工友都睇唔起書記 !

首頁

尾頁

跳至