嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB耳背近頸附近出現濕疹的情況,最初以為是熱痱,後來發現甩皮,有啲滲水,才去看醫生. 俾左藥膏搽,好左少少,但又唔係好得哂,反反覆覆咁,範圍仲大左。啲藥膏有類固醇,又唔想搽咁多。

想找温和又有效的去濕疹方法. 經藥房店員介紹下買左支叫"愛妥麗”的,因為話1個月以上的BB都搽得,同埋冇類固醇,mild啲.

睇左好好資料,有建議用艾草或金銀花的純天然植物皂,
亦有人話有片糖沖涼好,唔知得唔得?

子爵府

回覆:BB出濕疹…請大家SHARE溫和治療方法

全部做過 無用,但呢啲好夾人 要新親自試過先知架

伯爵府

lucia123 發表於 14-8-2 14:22
BB耳背近頸附近出現濕疹的情況,最初以為是熱痱,後來發現甩皮,有啲滲水,才去看醫生. 俾左藥膏搽,好左少 ...
愛麗他淋浴油浸浴,勤搽保濕!

複式洋房

試下用金銀花沖涼同抹身,加幾滴有薄荷成份嘅花露水(涼浸浸幾止痕架),濕疹專用嘅馬油,沖完和x堂綠色罐果爽身粉(佢係不含滑石粉,冇甘易敏感),如果可以就整埋放濕機

大宅

http://www.uuuwell.com/mytag.php?id=73255

不知是否有效,提供你參考。

複式洋房

謝謝大家...
我會試下各種方法... 總之要溫和同唔刺激皮膚...

大宅

回覆 lucia123 的帖子

有效的話,請在此分享,好讓其他 JM 參考。

子爵府

BK Milk勳章

回覆:lucia123 的帖子

用椰子油加甜杏仁油,詳細用法可看看我舊post
我女以前都有濕疹,所有含有香料的產品都不可用。天然的初榨冷壓椰子油可對抗真菌,甜杏仁油可補濕地止痕。我女濕疹已完全康復

別墅

回覆 lucia123 的帖子

用濕包治療丫,我親戚在美國住的,小朋友返港後有濕疹,經醫院治療後康復。濕包治療不嚴重話用清水都得,嚴重的好似搽普通保濕膏,美國醫院都用這療法。

The AD RescueWear Wet Wrap Therapy Demonstration:http://youtu.be/2ZmWsO3RE6g

複式洋房

回覆 wh1901 的帖子

支愛妥麗,用得唔錯,真係退左好多,我諗住KEEP住用一排先

別墅

引用:BB耳背近頸附近出現濕疹的情況,最初以為是

原帖由 lucia123 於 14-08-02 發表
BB耳背近頸附近出現濕疹的情況,最初以為是熱痱,後來發現甩皮,有啲滲水,才去看醫生. 俾左藥膏搽,好左少 ...
如果bb濕疹而又有滲水既情況最好要用藥
醫生建議用potassium Permanente開希佢敷幾分鐘,呢個會有收水兼殺菌既作用... 同埋如果濕疹差既時候用cream有機會令佢唔舒服,用Vaseline會比較好

公爵府

首先搽藥膏搽好左先,之後日日用愛麗他浴油浸浴 ,同勁搽保濕,我一日搽5次以上,keep到無點再起,之前我仔全身成面都濕疹

大宅

我自己同BB都有濕疹, 可能係遺傳.

我地兩個最近搽緊一支叫"ATO BAB"(支野聲稱有90% 天然紫萍成份), 我買之前上網查過紫萍係對疹症好, 而且有止痕同去紅腫功效. 所以就買左黎用.

依支野止痕真係好好, 所以我而家去到邊都袋住喺身, 一痕就搽,BB可以即時止痕,唔駛周身AO.
但係咪可以斷濕疹尾我就唔敢講住, 仲試緊. 不過起碼好過用類固醇成份既藥物同產品.

男爵府

引用:我自己同BB都有濕疹, 可能係遺傳. 我地兩

原帖由 waiping8 於 14-08-10 發表
我自己同BB都有濕疹, 可能係遺傳.

我地兩個最近搽緊一支叫"ATO BAB"(支野聲稱有90% 天然紫萍成份), 我買 ...
請問係邊度買?

大宅

回覆 TVb08 的帖子

我喺網店買架.

男爵府

回覆:waiping8 的帖子

可以pm網店資料比我嗎?謝謝

大宅

愛麗他沐浴油+舒特膚沐浴液沖涼,之後搽舒特膚潤膚乳。專for濕診個隻。萬o有售,不過好貴。$279&299。bk有jm賣$160,你可試下

複式洋房

你去藥房買愛妥麗幾多錢?見到而家屈臣氏同萬寧做緊8折,不過係有藥劑師果啲SHOP至有得賣

禁止訪問

大宅

之前我BB關節位都有濕疹架, 有朋友介紹我BB用

QV 潤膚沐浴油(沖涼)
特點
• 清爽不油膩配方,活化及高效修護廣泛面積之乾燥或敏感肌膚
• 紓緩各類濕疹和牛皮癬等不適
• 幫助治療乾燥皮膚、鱗屑皮膚、冬季癢、皮疹、魚鱗病、曬傷皮膚、皮炎和過敏性嬰兒濕疹等皮膚科症狀
• pH值平衡,低刺激性配方,不含香料,色素,羊脂和丙二醇。
• 適合大部分敏感肌膚
• 嬰幼兒尤其適用

+QV 潤膚膏(保濕搽身)
特點
• 含有角鯊烯,改善肌膚柔軟度
• 推薦用於滋潤乾性皮膚
• 鎖緊天然水份,形成保護膜
• 有助預防乾燥皮膚有關的症狀
• pH值平衡,低刺激性配方,不含香料、色素、羊脂和丙二醇
• 適用於患有乾燥,鱗屑狀皮膚、冬季瘙癢、魚鱗癬、乾燥症、皮炎等症狀皮膚使用
• 適合敏感性皮膚
• 嬰幼兒和長者尤爲適用

&每次餵奶後都用熟水棉花全面清潔+搽保濕CREAM ,
濕疹已經遠黎BB喇

首頁

尾頁

跳至